Hjertegalla

Fik hjertestop på båd for øjnene af sin søn – kvinde kæmpede i 30 minutter for at redde hans liv

67-årige Leif Werge fik hjertestop, netop da han og hans 19-årige søn skulle starte i en kapsejlads. En 33-årig kvindelig gast ombord gav førstehjælp.

Lørdag 1. juni 2019 nærmede klokken sig 09.50. Ombord på sejlbåden ’Luna’ var Leif Werge og hans søn, Benjamin, ved at gøre klar til at deltage i kapsejladsen Tærø Rundt i farvandet syd for Vordingborg.

Sejlet var sat, og der var kun få minutter til start på næstsidste heat, da Leif Werge pludselig fik det dårligt og sagde til sønnen, at han følte sig svimmel.

Benjamin Werge beordrede sin far til at sætte sig hos ham på bænken og sunde sig, imens han styrede båden frem mod startlinjen.

En veninde af familien, 33-årige Louise Carstensen, var også med på båden. Mest for hyggens skyld. Hun kunne ikke selv sejle, men gik til hånde med praktiske opgaver og holdt øje med tiden.

- Ét minut til start!, råbte hun til de to mænd.

Men så registrerede hun, at noget var helt galt.

Benjamin Werge kunne ikke få kontakt til sin far. Han sad oprejst ved siden af ham med et tomt udtryk i øjnene, og kæben hang lidt. Da Benjamin skubbede til sin fars skulder, var der ingen modstand. Faren fik overbalance og tippede mod siden.

Leif Werge var livløs, og de befandt sig langt fra land.

De efterfølgende 40 minutters dramatiske kamp for at redde den 67-åriges liv er årsagen til, at Benjamin Werge og Louise Caspersen er nominerede til prisen som Årets Hjerteredder.

Se en rekonstruktion af redningsforløbet i video øverst.

Hjertemassage i blæst og høj søgang

Hvad er 'Årets Hjerteredder'?

Prisen som 'Årets Hjerteredder' uddeles hvert år til en eller flere personer, som i det forgangne år har handlet snarrådigt og ydet genoplivning i forbindelse med en anden persons hjertestop.

Hjerteforeningen har modtaget 46 indstillinger til 'Årets Hjerteredder' 2020.

Et dommerpanel valgte at nominere tre redninger blandt de indstillede.

Du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde prisen, ved at stemme på din favorit her inden 17. august klokken 12.00.

Vinderen afsløres ved ’Hjertegalla’ lørdag 22. august klokken 21.00 på TV 2 Charlie.

Da Louise Caspersen ikke havde nogen sejlerkundskaber, var der kun én mulig rollefordeling:

Hun skulle give Leif førstehjælp, mens 19-årige Benjamin styrede båden i havn.

Forholdene på båden var dog langt fra optimale. Udover at pladsen var begrænset, var der kraftig blæst og søgang. Dét gjorde det næsten umuligt for Louise Caspersen at høre, om Benjamins far trak vejret eller ej.

Samtidig var han pakket ind i flere lag tøj og en redningsvest, som skulle fjernes fra hans overkrop, før hun kunne vurdere, om hjertet bankede.

Da hun konstaterede, at der var tale om hjertestop, vidste hun, at hun straks måtte i gang med hjerte-lungeredning. Han lå nu ned på ryggen på bænken, så hun kunne stå ved siden af og give hjertemassage. Først 30 faste tryk og så to pust, som hun havde lært det på førstehjælpskurser.

Benjamin Werge ringede til sin mor, Birgit, der stod inde på havnen, for at hun kunne tilkalde en ambulance. Så kunne han koncentrere sig fuldt ud om at tage sejlet ned, starte motoren og få vendt båden i retning mod Bogø Havn.

De to på båden vekslede ikke mange ord, mens de kæmpede hver sin kamp mod tiden.

Louise Caspersen kunne se, at Leif Werge fik sund kulør i ansigtet, hver gang hun pumpede på hans bryst. Ellers var det blåligt. Så hun opfattede det som et tegn på, at hendes indsats havde effekt, og at hun skulle fortsætte i samme tempo.

Pludselig udstødte han et højt gisp, som gav hende et chok.

- Alt muligt kørte igennem hovedet på mig, da Leif lavede de der gispelyde og fik sådan nogle krampetrækninger. Det var super ubehageligt, og jeg gik lidt i panik. For jeg troede jo, at en person med hjertestop var helt afslappet og ubevægelig. Så jeg frygtede, at han måske i virkeligheden havde fået noget galt i halsen og var ved at blive kvalt, siger Louise Caspersen til TV 2.

En uventet hindring

For at være helt sikker på, at Leif Werge ikke havde en blokering i sine luftveje, lagde hun ham om på siden, så han eventuelt kunne hoste det op. Det gjorde hun hver gang, han udstødte et gisp.

Men så gik det galt.

En kraftig søgang fik den livløse mand til at vælte ned i bunden af båden mellem bænken og et fastnaglet bord. Nu var der ikke længere plads til, at Louise Caspersen kunne give hjertemassage. Da Leif Werge er en stor og muskuløs mand, havde hun heller ikke kræfter til at trække ham op igen.

Hun råbte til Benjamin, at han skulle hjælpe med at løfte sin far op på bænken. Men han turde ikke slippe roret af frygt for, at båden skulle dreje rundt og kæntre eller måske gå på grund.

For ham handlede det først og fremmest om at komme hurtigst muligt ind til havnen. Og han havde ikke lyst til at sænke farten på motoren.

- Fra de førstehjælpskurser, jeg har været på, vidste jeg, at det var livsnødvendigt at fortsætte hjertemassagen. Jeg råbte derfor til Benjamin, at det vigtigste var, at vi fik Leif løftet op, fortæller Louise.

Ved fælles hjælp fik de Leif placeret på bænken igen, så Louise kunne genoptage sin livreddende førstehjælp.

I 20 minutter var hun alene om den fysisk krævende opgave, før de nåede ind til Bogø Havn.

10 stød med hjertestarter

Da ’Luna’ lagde til i havnen, stod Leif Werges hustru, dybt chokeret, klar til at tage imod dem.

Louise Caspersen fortsatte herefter sin hjerte-lunge-redningsindsats på båden med hjælp fra en mand, der stod på havnen.

Efter cirka 10 minutter ankom nogle lokale hjertereddere, som havde været på kursus i nærheden. De medbragte en hjertestarter og overtog redningsarbejdet fra den udmattede Louise Caspersen.

- Alvoren var nu for alvor gået op for mig, og jeg stortudede. Jeg var bange for, at jeg ikke havde udført hjertemassagen korrekt, husker hun.

Umiddelbart så det heller ikke ud til, at hjertestarteren havde nogen effekt. Efter tre stød var der fortsat ingen livstegn fra Leif Werge.

Kort efter ankom en ambulance og en helikopter. De professionelle reddere tog nu over og fortsatte med at give Leif Werge stød med defibrillatoren i ambulancen.

Efter stød nummer 10 skete der pludselig noget.

Leif Werge vågnede langsomt til live igen.

Tre dages åndeløs venten

For Leif Werges familie var bekymringen dog ikke slut endnu.

Han blev nemlig lagt i kunstig koma, allerede ved transporten i helikopter til Rigshospitalet. Så ingen vidste, hvordan hans tilstand var.

Hans hjertestop havde varet i 40 minutter, så måske havde hjernen taget skade.

Først tre dage senere, tirsdag 4. juni 2019, blev han vækket.

– Da jeg vågnede, forstod jeg ingenting. Min kone stod ved siden af mig og forklarede, at jeg havde haft hjertestop. Det fattede jeg ikke noget af. For jeg er jo sund og rask, i god form og vejer ikke for meget, siger Leif Werge til TV 2.

Det viste sig, at han helt mirakuløst var sluppet uden nogen fysiske eller mentale skader.

Leif Werge blev meget rørt, da han hørte om den store indsats, sønnen og Louise Caspersen havde ydet, for at redde hans liv.

- Det er en kæmpe præstation, de to har udført. Det blæste jo godt den dag, så det er fantastisk, at Benjamin tog sejlet ned alene og sejlede båden i havn, mens Louise lå der og kæmpede med mig, siger han.

Mens han var på Rigshospitalet, fik Leif Werge indopereret en ICD, som er en avanceret pacemaker.

Et par uger efter, at han blev udskrevet fra hospitalet, blev sønnen student, og familien holdt en stor fest i hjemmet på Bogø. Louise Caspersen var naturligvis inviteret med.

– Det var skønt at se Leif tilbage i sine vante rammer igen og i fuld vigør. Familien Werge og jeg har knyttet et helt særligt bånd til hinanden, og de betyder utroligt meget for mig, siger hun.

Louise Caspersen har senere fået at vide, at de gispelyde og krampetrækninger, hun havde observeret hos Leif Werge, mens han lå på båden, er helt normalt hos mennesker, som har fået hjertestop. Det er kroppens sidste forsøg på at holde gang i det livsvigtige kredsløb.

Har det fint i dag

Hvad er et "dobbeltslag"?

Mange oplever, at hjertet slår et ekstraslag indimellem. Det er helt normalt og for det meste ufarligt.

Ekstraslaget opstår ofte efter en lille pause i hjerterytmen og føles typisk ret kraftigt.

Men i nogle - meget sjældne - tilfælde kan sådan et ekstraslag finde sted på et særligt følsomt tidspunkt i hjerterytmens cyklus og føre til hjertestop. Det kaldes for et "dobbeltslag". Det sker så sjældent, at der ikke findes nogen egentlig statistisk opgørelse. Men hjertelæger anslår, at det rammer omkring én ud af en million.

Kilde: Gunnar Gislason, professor og forskningschef i Hjerteforeningen.

Nu, hvor der er gået over et år efter hjertestoppet, har Leif Werge fortsat ingen mén efter den voldsomme hændelse.

- Jeg har det fint og er stadig i god form, sund og rask. Det eneste er, at jeg hurtigere får åndenød. Men det skyldes den hjertemedicin, jeg skal tage hver dag. Fem piller hver morgen, siger han.

Den blodfortyndende og kolesterolsænkende medicin er en forebyggende foranstaltning, som sammen med den indopererede ICD gerne skulle hindre flere hjerteanfald.

Lægerne forklarer i dag Leif Werges hjertestop med, at han sandsynligvis har fået et såkaldt "dobbeltslag", altså hvor hjertet slår to slag oveni hinanden. Et meget sjældent fænomen, der kan medføre hjertestop.

Nominerede til 'Årets Hjerteredder' 2020

Tre hjerteredder-cases er nomineret, og vinderen kåres i 'Hjertegalla':

 • Michaela Billbo Tanderup fra Arden reddede sin mor, Wenche Billbo, da denne fik hjertestop i deres fælles hjem.
 • Benjamin Werge fra Bogø og Louise Miltenburg Caspersen fra København reddede ved fælles hjælp Benjamins far, Leif Werge, da han fik hjertestop på en båd under en kapsejlads.
 • Charlotte Boje Andersen, Ella Aastrup, Heidi Munk Larsen, Grethe Krogsgaard Mortensen, Margit Rasmussen og Åse Søgaard, alle fra Hanstholm, reddede Berit Skaalum Konge, da hun fik hjertestop, mens de alle var ude at vinterbade i Vesterhavet.

Men det tager den nu 68-årige fritidssejler ikke så tungt. Allerede et par måneder efter sin udskrivelse fra hospitalet, i september 2019, genoptog han sit arbejde som Bogøs lokale tømrer på deltid.

Og sønnen Benjamin, som nu er 21 år, hjælper til:

- Jeg er lykkelig for at have min far tilbage. Der er ikke noget bedre. Vi er stort set sammen hele tiden. Vi arbejder sammen hver dag, og når vi kommer hjem, så roder vi med vores gamle biler og arbejder på huset. Så han betyder alt for mig, siger Benjamin Werge til TV 2.

Ud af i alt 46 indstillede er Louise Caspersen og Benjamin Werge blandt de tre, som et dommerpanel har valgt at nominere til Årets Hjerteredder. Prisen uddeles ved 'Hjertegalla' lørdag 22. august på TV 2 Charlie.

Hvem der skal vinde prisen, kan du selv være med til at afgøre, ved at deltage i afstemningen her.

Det skal du gøre, hvis en person får hjertestop

 1. Ring 1-1-2

  Hvis en person får hjertestop, skal du som det første ringe til Alarmcentralen på 1-1-2. Uanset om du har lært førstehjælp eller ej, er det vigtigt, at du kaster dig ud i det. Hos Alarmcentralen sidder der veluddannet personale, der kan guide dig. 

 2. Giv hjertemassage

  Når du skal give livreddende førstehjælp, skal du begynde med hjertemassage.

  Placér den ene hånds håndrod midt på brystkassen, placer den anden hånd oven på den første. Flet fingrene. Tryk, så brystkassen sænker sig 5-6 centimeter ved hvert tryk. Giv 30 tryk med en hastighed på mindst 100 tryk i minuttet. Det svarer til rytmen i det gamle Bee Gees-hit 'Stayin' alive'.

  Tryk hårdt og hurtigt. Giv skiftevis hjertemassage i 30 tryk og kunstigt åndedræt med to pust. 

 3. Giv kunstigt åndedræt

  Bøj personens hoved godt tilbage. Klem personens næse sammen og pust ind i personens mund, indtil du ser brystkassen hæve sig. Når brystkassen har sænket sig, skal du puste igen. To pust i alt. Hvis du ikke kan eller vil give kunstigt åndedræt, må du nøjes med hjertemassage, det er bedre end ingenting.

  Alternativt kan du lægge et lommetørklæde over personens mund, så I ikke er i direkte mund-til-mund kontakt.

Kilde: Hjerteforeningen

Se 'Hjertegalla' lørdag 22. august fra klokken 20.45 på TV 2 Charlie.