Dagens overblik: Ekspert ser positive tegn i dagens smittetal

16x9
For første gang siden midt i marts er der ingen med covid-19, som ligger i respirator. Arkiv. Foto: Bo Amstrup / Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Norge indfører dansk karantæne. Tog afsporet i Skotland. Tusindvis skal antistoftestes, og en minister skal på forældreorlov.

Velkommen til dagens udvalgte historier.

Norge indfører karantæneregler

Norges statsminister Erna Solberg på onsdagens pressemøde.
Norges statsminister Erna Solberg på onsdagens pressemøde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge ændrer fra lørdag deres rejsevejledning for flere forskellige europæiske lande. Og det får konsekvenser for Region Sjælland og Region Midtjylland, der begge har oplevet forhøjede smittetal de seneste uger.

Dermed frarådes nordmænd alle unødvendige rejser til de to regioner. Rejser de alligevel dertil, vil de efterfølgende blive pålagt karantæne i ti dage, når de returnerer til Norge.

Danskere kan fortsat rejse frit til Norge.

Positive tegn i smittetal

Der er positive tegn i de nyeste tal fra Statens Serum Institut. Arkiv.
Der er positive tegn i de nyeste tal fra Statens Serum Institut. Arkiv. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Der er 111 nye registrerede tilfælde af covid-19 det seneste døgn i Danmark, men for første gang siden marts er der ingen personer med covid-19, som ligger i respirator. Samtidigt falder antallet af indlæggelser.

Ifølge professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan så tyder det på, at den opadgående tendens, der har været de seneste uger, ikke fortsætter. Og det giver håb, at vi er i stand til at inddæmme udbruddene, siger han.

En af forklaringerne på, at vi trods flere smittede ikke har set flere indlæggelser, er, at der bliver testet mere proaktivt, og at man derfor har fanget flere unge mennesker, som ikke bliver lige så syge eller kræver indlæggelser.

Tog afsporet i Skotland

Redningsmandskabet var massivt til stede, da et tog kørte af sporet syd for Aberdeen i Skotland.
Redningsmandskabet var massivt til stede, da et tog kørte af sporet syd for Aberdeen i Skotland. Foto: Michal Wachucik / Ritzau Scanpix

Kort før klokken 11 dansk tid modtog britisk politi en anmeldelse om, at et tog var kørt af sporet nær den skotske by Stonehaven, der ligger syd for Abberdeen. Toget var på vej til Glasgow.

Ifølge landets førsteminister Nicola Sturgeon er der tale om en "ekstremt alvorlig episode".

Adskille redningskøretøjer blev kaldt til stedet, der i den seneste tid har været ramt af voldsom regn, som gentagende gange har forstyrret togdriften.

Danskere skal antistoftestes

Tusindvis af danskere til testes for antistoffer. Arkivfoto.
Tusindvis af danskere til testes for antistoffer. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Statens Serum Institut (SSI) vil invitere 18.000 tilfældige danskere til at blive testet for, om de har antistoffer i blodet mod covid-19. På den måde håber de at få en bedre ide om, hvor mange der tidligere har været smittet med virussen.

Sammen med testen for antistoffer vil der også være tilbud om at få foretaget en svælgpodning for at undersøge, hvor stor en andel der aktuelt er smittet med virussen.

Det er anden gang, at SSI inviterer til antistoftest, men første gang var det svært at få tilstrækkeligt med danskere til at melde sig. Invitationen til denne omgang er sendt i e-Boks.

Tesfaye skal pĂĄ orlov

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal på forældreorlov. Arkivfoto.
Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal på forældreorlov. Arkivfoto. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) går på forældreorlov fra 17. august til og med 27. september 2020.

I mellemtiden bliver det boligminister Kaare Dybvad Bek, der overtager ministerkollegaens opgaver.

Tesfaye kom i vælten mandag aften, da han i forbindelse med FC Københavns Europa League-kamp mod Manchester United tweetede noget, som af nogen blev opfattet nedladende.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, fik valgt sin vicepræsidentkandidat, Kamala Harris. Det er den første sorte vicepræsidentkandidat nogensinde, og hende kan du læse mere om her.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.