Coronavirus

18.000 danskere skal testes for antistoffer mod covid-19

Det har tidligere været svært for Statens Serum Insititut at få danskerne til at lade sig frivilligt teste i tilstrækkeligt omfang.

Statens Serum Institut vil invitere 18.000 tilfældige danskere til at blive testet for, om de har antistoffer i blodet mod covid-19.

Invitationen bliver sendt i et brev til e-boks eller med posten fra på mandag.

Ved at teste for antistoffer mod covid-19 kan seruminstituttet få en bedre idé om, hvor mange der tidligere har været smittet med virussen.

- Statens Serum Institut og regionerne vil derfor nu igen invitere en tilfældigt udtrukket gruppe af borgere til at få taget en blodprøve for at måle, om de har antistoffer i blodet mod covid-19-virus, lyder det fra instituttet i en pressemeddelelse.

Sammen med testen for antistoffer vil der også være tilbud om at få foretaget en svælgpodning for at undersøge, hvor stor en andel der aktuelt er smittet med virussen.

Få mødte op ved første test

Det er anden gang, at myndighederne undersøger, hvor mange danskere der har dannet antistoffer mod covid-19.

Første gang var i maj, hvor resultaterne pegede på, at 1,2 procent af landets befolkning havde været smittet med virussen.

Dengang var det dog svært at få tilstrækkeligt med inviterede danskere til at møde op.

Eksempelvis lod blot 12,9 procent af borgerne sig teste for coronavirus, da de 31. maj blev indkaldt til test i de hvide telte i 16 byer landet over.

Til TV 2 forklarer Steen Ethelberg, afsnitsleder på Statens Serum Institut, at man i denne omgang heller ikke regner med, at alle inviterede dukker op.

- Hvis vi får testet 6000 borgere opnår vi et tilstrækkeligt resultat, så det er det antal, vi håber at nå, når vi inviterer 18.000, siger Steen Ethelberg, der tror, flere vil møde op end i maj, når de både tilbydes en test for antistoffer samt en svælgpodning.

Børn tilbydes også undersøgelse

Mens undersøgelsen i maj kun gjaldt for udvalgte kommuner, vil der denne gang blive testet personer fra hele landet.

Som noget nyt tilbydes undersøgelsen også til børn fra 12 år og op.

Hvis de vælger at deltage, vil deres medfølgende forældre også blive tilbudt en test.

Kunne måske have forhindret omfang af Aarhus-udbrud

Overlæge Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital glæder sig over, at man genoptager de repræsentative test.

Dermed kan vi handle på det, der rent faktisk sker, og ikke kun det vi ser, siger han.

- Vi får info om smitten i Danmark ved at se på de personer, der er testet positive. Men der går tid, fra man er smittet, til man rent faktisk er syg, så det handler om hastighed. Og har man ikke et repræsentativt udsnit af befolkningen og geografi, har man ikke samme mulighed for at opdage, hvad der er sket.

Kunne man have opdaget Aarhus-udbruddet hurtigere, hvis de her tests var foretaget?

- Det er vanskeligt at sige, hvad der villet have været sket, men med en aktiv frem for passiv overvågning havde man haft muligheden for at handle hurtigere, siger Lars Østergaard.

De 18.000 tilfældigt udtrukne danskere vil blive inviteret henover de næste tre uger. De første prøver ventes at blive taget i næste uge.