Coronavirus

Tidligere SSI-direktør opfordrer til at lukke Danmark ned lokalt

Det er ulogisk at fraråde rejser til lande med smitteudbrud, mens man ikke gør det samme for områder i Danmark, mener Nils Strandberg Pedersen.

Regeringen bør stærkt overveje at gøre brug af regionale nedlukninger i Danmark, efter flere lokale smitteudbrud i disse uger får smittetallet til at vokse. Det mener tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen.

Omtrent halvdelen af de seneste syv dages smittetilfælde er fundet i Aarhus Kommune, og også i Silkeborg vokser smitten.

Det har fået myndighederne til at indføre krav om at bære mundbind i den kollektive trafik i seks østjyske kommuner, og to aarhusianske skoler har udsat skolestarten. Men der skal formentlig mere til, lyder det fra Nils Strandberg Pedersen.

- Hvis ikke udviklingen vender meget hurtigt, bliver man nødt til at indføre nye tiltag i Aarhus og de områder, der er hårdt ramt, for ellers vil smitten sprede sig til hele landet, siger han i et interview med TV 2.

Forbud, lukninger og begrænsninger

Foruden Aarhus og Silkeborg er der lige nu skærpet opmærksomhed om udbrud i Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø samt i Ringsted, der har været centrum for et smitteudbrud på det lokale Danish Crown-slagteri.

Ifølge Nils Strandberg Pedersen kan en regional nedlukning i en periode blandt andet indeholde et eller flere af følgende elementer:

  • rejseforbud ind og ud af et område
  • lukning af restaurationer og barer i området
  • lokal indskrænkelse af forsamlingsforbuddet
  • forbud mod at mødes med andre end nærmeste familie
  • krav om hjemmearbejde for dem, der kan
  • maskekrav alle steder i det offentlige rum

Flere europæiske lande har over de seneste måneder haft indført lokale lockdowns for at inddæmme coronavirussen, og hvis det kan fungere i udlandet, kan det også fungere i Danmark, mener Niels Strandberg Pedersen.

Heunicke varsler ikke lokale rejseforbud

Den tidligere direktør i Statens Serum Institut finder det "ulogisk", at de danske myndigheder ikke allerede har lavet rejseanbefalinger om at undgå rejser til områder med smitteudbrud, som vi gør det med steder i udlandet.

- Hvis Aarhus havde ligget i udlandet, havde man frarådet rejser dertil. Så kan det undre lidt, at man ikke tager samme forholdsregler i Danmark, siger Nils Strandberg Pedersen.

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) har udtalt, at regeringen ikke forventer, at det igen bliver nødvendigt med en ny nedlukning af landet, som det skete i marts.

Men begge har omvendt varslet, at man var klar til at lukke kommuner og regioner ned, hvis det blev nødvendigt.

Trods de aktuelle smitteudbrud i flere kommuner, understregede sundhedsministeren dog på et pressemøde mandag, at der ikke er lagt op til, at der bliver indført lokale rejseforbud.

- Man kan roligt tage til Østjylland, hvis man følger retningslinjerne, sagde Heunicke.