Coronavirus

Mindst 20 handicappede børn i karantæne, efter buschauffører er testet positive

Direktør for busselskabet kan ikke med sikkerhed sige, hvorvidt chaufførerne har kørt med børnene, mens de har været smittet.

To buschauffører i Aarhus Kommune er testet positive for coronavirus. Der er tale om chauffører fra selskabet HB-Care, som kører specialkørsel.

De to chauffører har kørt med handicappede børn, og specialskolen Stensagerskolen i Aarhus har sendt mellem 20 og 22 børn hjem i karantæne. Det bekræfter Susanne Hjermitslev, som er skoleleder på skolen, over for TV 2.

Smittede chauffører blev sendt hjem

Både Aarhus Kommune og HB-Care bekræfter, at to chauffører er sendt hjem, fordi de er testet positive for virussen.

- Vi havde først en chauffør, der ringede ind og meldte sig syg. Han havde symptomer, og derfor blev han sendt hjem. Derefter iværksatte vi en procedure, hvor alle vores chauffører blev testet, og endnu en chauffør var positiv. Så han blev også sendt hjem, siger Jacob Krogsgaard, der er administrerende direktør hos HB-Care, til TV 2.

Hvorvidt chaufførerne har kørt med børn, mens de har været smittet, kan Jacob Krogsgaard ikke svare på, da han ikke ved, hvornår chaufførerne er blevet smittet.

- Men for at være på den sikre side indrapporterer vi, hvem der har kørt med chaufførerne, så vi kan tage kontakt til pårørende og sige, at deres barn har kørt med en chauffør, der er smittet, siger Jacob Krogsgaard.

11 chauffører fra andet selskab også smittet

Det er ikke kun HB-Cares chauffører, der er ramt af coronavirus.

Også busselskabet Aarhus Sporveje har smittede chauffører. Ifølge Fagbladet 3F er der i alt 11 chauffører fra selskabet, som er smittet med coronavirus.

Og smitten er spredt i Aarhus Kommune. Det fastslog konstitueret direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri mandag på et pressemøde.

Smittetallet i uge 32 var ifølge Statens Serum Institut i høj grad drevet af smittespredningen i Aarhus Kommune, hvor der er mange mindre udbrud og to større smittekæder i somaliske og libanesiske kredse. Cirka halvdelen af de seneste syv dages smittetilfælde er i Aarhus Kommune.

179 af de påviste smittede i Aarhus af somalisk herkomst

Cirka 70 procent af nye smittetilfælde i Danmark i sidste uge har anden etnisk herkomst end dansk. For Aarhus Kommune gjaldt det, at 179 af de påviste smittede i sidste uge er af somalisk herkomst.

I notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed sendt til Folketingets sundhedsordførere, som TV 2 er i besiddelse af, lyder det:

- Der har været nogle større eidfester i blandt andet Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand, og fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen. Disse begivenheder kan dog tidsmæssigt ikke forklare den første stigning, skriver styrelsen.

Krav om mundbind i offentlig transport

Den stigende smitte i kommunen får tirsdag tidligere direktør hos Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen til at opfordre regeringen til at lukke Danmark ned lokalt.

- Hvis ikke udviklingen vender meget hurtigt, bliver man nødt til at indføre nye tiltag i Aarhus og de områder, der er hårdt ramt, for ellers vil smitten sprede sig til hele landet, siger han i et interview med TV 2.

For at forhindre spredning af coronavirus i Aarhus Kommune har myndighederne indført krav om mundbind i offentlig transport, og to skoler i kommunen har udskudt skolestarten.