Samfund

Instagram fjerner billede af tyk, sort model og bliver beskyldt for at favorisere tynde, hvide kvinder

Billedet forener diskussionerne om race, censur, ytringsfrihed og kropsdiversitet i ét, hvilket gør det unikt, lyder det fra ekspert i sociale medier.

En overvægtig, sort kvinde sidder på en skammel og poserer topløs. Hun omfavner sig selv, så armene dækker brysterne.

Instagram har fjernet billedet og truet med at lukke modellens konto.

Det har fået modellen og fotografen bag billedet til at starte hashtagget #IwanttoseeNyome for at gøre opmærksom på, at Instagram tolerer mere nøgenhed, hvis den nøgne hud er lys.

- Millioner af billeder af meget nøgne, tynde, hvide kvinder kan findes på Instagram hver dag. Men en fed, sort kvinde, der hylder sin krop, er bandlyst? Det chokerer mig, siger modellen Nyome Nicholas-Willams fra London til The Guardian.

Siden har Instagram tilladt billedet, men Nyome Nicholas-Williams får stadig henvendelser fra følgere, der har fået slettet billedet med henvisning til, at det overskrider Instagrams retningslinjer.

Instagram skriver i deres retningslinjer, at nøgenhed på platformen ikke er tilladt. Det omfatter også kvinders brystvorter.

Beskyldes for dobbeltmoral

Instagram har i forbindelse med Black Lives Matter anerkendt, at der er brug for at se på algoritmens forfordeling af bestemt indhold, fordi de ønsker ”at stå sammen i solidaritet med det sorte samfund”.

- Instagram skal være et sted, hvor alle føler sig trygge, bakket op og frie til at udtrykke sig, skrev Instagrams direktør Adam Mosseri i juni.

I juli lancerede Instagram så #ShareBlackStories for at fremme sorte stemmer og støtte op om Black Lives Matter og annoncerede, at de vil udrydde ”enhver forudindtagethed i vores systemer og politikker”.

Fotografen bag billedet Alexandra Cameron beskylder Instagram for dobbeltmoral, når de aktivt bakker op om Black Lives Matter-bevægelsen, samtidig med at de frasorterer indhold fra sorte brugere.

- Jeg har postet billeder af mange andre kvinder – hvide kvinder – som havde mindre tøj på end Nyome, og som aldrig blev anmeldt eller slettet, siger fotografen til The Guardian.

Nyome Nicholas-Williams skriver på Instagram, at hun har været i kontakt med Instagram, der har beklaget, at hendes billede fejlagtigt er blevet fjernet. Men modellen stiller sig ikke tilfreds med undskyldningen.

- Jeg tror på, at en undskyldning bør være ligeså højlydt som respektløsheden, skriver hun og fortsætter:

- Det er alt sammen meget godt og fint, at mit billede er tilbage. Men hvorfor tager I det gentagne gange ned fra alle andres stories, når man gerne vil støtte op om, at forandring kan blive implementeret?

Forener mange diskussioner

Billedet vækker opsigt, fordi det forener mange aktuelle diskussioner i ét billede. Det handler om race, ytringsfrihed, censur og kropsdiversitet samtidig, og det gør det unikt, mener Nathalie Larsen, der er ekspert i sociale medier og digital chef i Lead Agency.

- Der er virkelig mange elementer, som det her billede sætter i spil. Jeg har ikke set det i den kulmination før, siger hun.

I lyset af Black Lives Matter rejser billedet også et spørgsmål om, hvordan algoritmerne fungerer, og om der findes digitale strukturer, som kommer til at reproducere et racistisk billede.

- Selvom algoritmer burde være farveblinde, er de jo lavet af mennesker med en kulturel baggrund og med ”hvide øjne”. Det smitter jo af. Det er trods alt mennesker, der styrer systemerne, siger hun.

Toppen af isbjerget

Nathalie Larsen er sikker på, at billedet af Nyome Nicholas-Williams er blevet fjernet bevidst af et menneske og ikke af en robot.

Og det får hende til at tænke på afsløringen af TikTok’s retningslinjer, der handlede om at sortere billeder af handicappede og overvægtige fra.

- Hvor forfærdeligt det end lyder, så viser studier, at vi er mere tilbøjelige til at blive hængende på sociale medier, hvis vi bliver bekræftet i vores eget verdensbillede. Det samme gælder for indhold: Brugere vil simpelthen hellere se det polerede og pæne. For det er vi vant til. Selvfølgelig er der sådan nogle mekanismer, som vi kun har set toppen af isbjerget af, siger Nathalie Larsen.

De sociale mediers retningslinjer for indhold har været til debat flere gange. Og særligt deres indsats over for nøgenhed er blevet udfordret. Det er nemlig kun kvindelige brystvorter, der er forbudte.

Kontoen Genderless Nipples - kønsløse brystvorter - deler billeder af brystvorter fotograferet helt tæt på, så man ikke kan se, om de sidder på en mand eller kvinde. Det gør de med følgende hilsen til det sociale medie:

- Kære Instagram. Prøv at regne ud, hvilken brystvorte I kan eller ikke kan slette. Held og lykke!