Eksperter om Ruslands corona-vaccine: Bliver næppe godkendt i Vesten

Vi skal sætte vores lid til de sædvanlige vaccineproducerende lande som USA og Canada samt Europa, mener eksperter.

Rusland har en vaccine klar mod covid-19, men med al sandsynlighed vil den ikke blive godkendt i Vesten. Sådan lyder det fra flere førende eksperter.

Det vil nemlig være højst overraskende, hvis den russiske vaccine har gennemgået de samme tests, som vacciner i Vesten skal gennemgå for at blive godkendt, mener Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, til TV 2.

- Som videnskabsmand vil jeg se resultater, før jeg forholder mig til det. Indtil da synes jeg, det er meget spekulativt.

Nils Strandberg Pedersen, som frem til 2016 var direktør for Statens Serum Institut, er af samme overbevisning.

- At Putin meddeler, at Rusland har en vaccine, er ikke ensbetydende med, at vaccinen vil blive godkendt i EU. Det skyldes, at der er meget skrappe krav til godkendelsen af vacciner, som den russiske efter al sandsynlighed ikke kan leve op til, siger Nils Strandberg Pedersen til Ritzau.

Tager flere år at udvikle vaccine

De russiske myndigheder har godkendt vaccinen og vil nu sende den i masseproduktion.

Godkendelsen af vaccinen kommer efter to måneder med forsøg på mennesker, og ifølge Ruslands præsident, Vladimir Putin, er hans egen datter allerede blevet vaccineret.

I Danmark er det dog langt fra nok til at få godkendt en vaccine. Blandt andet skal medicin undersøges af en stor gruppe under dagligdagsforhold, hvilket kan tage op til flere år og involvere mange tusinde testpersoner.

Sådan udvikles en vaccine

Udvikling i laboratoriet

1. Udvikling i laboratoriet

Tid: Mindst 3-6 måneder

Skal kroppen bekæmpe en virus, er den først nødt til at kende de dele af virussen, den skal angribe. Når man vaccinerer, indfører man delene i kroppen uden en levende virus, så immunforsvaret på forhånd kan forberede sig uden rent faktisk at være smittet.

Før en vaccine kan udvikles, er forskere derfor nødt til at identificere delene i et laboratorie og isolere dem. Derefter kan de finde en måde at få dem ind i kroppen på, så den kan lære dem at kende og blive immun. 

 

Foto: TV 2

Dyreforsøg

2. Dyreforsøg

Tid: Mindst 2-3 måneder.

Når en potentiel vaccine er udviklet, testes den i første omgang på mindre dyr som mus, kaniner og grise. Lykkes det at gøre dem immune over for sygdommen, tester man også vaccinen på primater som for eksempel makakaber, hvis kroppe minder mere om menneskers.

Flere forskerhold planlægger dog at springe dele af dyreforsøgene over for at fremskynde arbejdet.

Foto: TV 2

Test på mennesker

3. Test på mennesker

Tid: Mindst 6-12 måneder. 

Lykkes dyreforsøgene, begynder man at teste på mennesker.

I starten testes en lille håndfuld raske forsøgspersoner udelukkende for alvorlige bivirkninger ved vaccinen. Først derefter igangsættes en række større forsøg for at undersøge, om vaccinen også gør mennesker immune over for virussen.

 

Foto: TV 2

Produktion

4. Produktion

Tid: Ukendt

Lykkes alle test, og godkendes vaccinen til almen brug på mennesker, sættes den i masseproduktion og eksporteres til hele verden.

Har udvikleren ikke selv udstyret til at producere millioner af vacciner, er de dog nødt til enten at købe det eller finde nogen andre, der har - og det tager tid.

Produktionstiden kan derfor variere, alt efter hvem der har udviklet vaccinen.

Foto: TV 2

Vaccinen vil komme fra et vestligt land

Rusland er desuden ikke kendt for at udvikle vacciner, og netop det hæfter både Nils Strandberg Pedersen og Søren Riis Paludan sig ved.

De er begge af den opfattelse, at der skal kigges mod de sædvanlige vaccineproducerende nationer som USA og Canada eller lande i Europa.

- Jeg er ret overbevist om, at den vaccine, vi ender med at bruge, kommer fra et af de klassisk vaccineproducerende lande, siger Søren Riis Paludan.

Nils Strandberg Pedersen fortæller til Ritzau, at der allerede kører flere forsøg i udviklingen af et lægemiddel, som er i sidste fase. Ifølge ham er det sandsynligt, at en vaccine fra USA kan blive myndighedsgodkendt i slutningen af 2020.