Mette Frederiksen varsler flere påbud om mundbind og udskydelse af genåbning

Statsministeren skriver, at danskerne måske kun har set begyndelsen på brug af mundbind.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er bekymret for udviklingen i coronasmitten i Danmark.

Og sammen med regeringen er hun nu klar til at handle på de udfordringer, som Danmark står overfor som følge af den seneste tids stigning i smittetal.

Det skriver hun på Facebook fredag aften.

- Som mange andre har jeg fulgt stigningen i smittetallene med stigende alvor – og bekymring. Vi ved fra myndighederne, at en stor del af stigningen skyldes udbruddene i Ringsted og Aarhus. Men der er også tale om en mere spredt stigning. Og vi står over for, at der oven på sommeren igen bliver meget aktivitet i vores samfund.

Derfor præsenterer hun en række restriktioner, som kan blive nødvendige i kampen mod coronavirus, blandt andet brugen af mundbind, som ifølge statsministeren kun er i et tidligt stadie.

Fredag blev det et krav i den offentlige trafik i Aarhus, mens det er en anbefaling i myldretiden i resten af landet. Et mere formelt krav andre steder i samfundslivet kan gå hen og blive en realitet.

- Jeg tror, at vi kun har set begyndelsen på brugen af mundbind. Og vi kan som regering ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at indføre det som krav i flere dele af samfundet, skriver Mette Frederiksen og peger på, at en form for nedlukning kan komme på tale.

Klar til nedlukning og restriktioner

Målet er at hindre en yderligere opblussen af epidemien i stil med den, der florerer lokalt i både Aarhus og Ringsted. Og regeringen er klar til at skride til enten nedlukning eller restriktioner for at få bugt med smittespredningen.

Statsministeren fortsætter i sit Facebook-opslag:

- Med afstand, hygiejne, mundbind og så videre kan vi gøre meget for, at smitten ikke spredes. Og det er det vigtigste. Men der, hvor det alligevel sker, sætter vi resolut ind. Test – opsporing – isolation. Lokale restriktioner. Og – om nødvendigt – lokale nedlukninger.

Lyn-analyse

Statsministeren vil for alt i verden gerne undgå at begynde en ny nedlukning, derfor virker det oplagt, at man med de nye stigende tal for smittede i første omgang udskyder næste fase i genåbningen. Men det giver Mette Frederiksen ikke klare svar på nu.

Først engang i næste uge efter forhandlinger med Folketingets partier, vil der komme yderligere meldinger, fremgår det af opslaget. Efter at have været meget klart kommunikerende foråret igennem på adskillige pressemøder, bidrager statsministeren lige nu ikke ligefrem til yderligere klarhed. Måske snarere tværtimod.

Folketingets partier mødes onsdag for at forhandle om fase 4. Men ifølge Mette Frederiksen er det regeringens holdning, at både nattelivet og forbuddet mod store forsamlinger, som var en del af den planlagte genåbning, må vente.

Regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, har erklæret sig på linje med Socialdemokratiet, som i den forgangne uge blev anbefalet at udskyde fase 4 af Statens Serum Institut.

- Oprindeligt var planen at begynde en åbning - også af de dele her i august. Det er regeringens holdning, at det skal udskydes. Jeg ved, at også kultur- og idrætslivet og hotellerne er under pres. At der andre steder er restriktioner, der gør hverdagen (og indtjeningen) svær. Og jeg forstår til fulde ønsket om klarhed, skriver Mette Frederiksen.

Brug for hjælpepakker

De dele, der står for at blive ramt på grund af en opbremsning af fase 4, vil ifølge Mette Frederiksen kunne forvente at komme i spil til hjælpepakker i de forhandlinger, som afventer på Christiansborg 12. august.

- På onsdag mødes Folketingets partier og forhandler om den videre genåbning. Når brancher er lukket ned, vil der selvfølgelig stadig være brug for hjælpepakker. Det forhandler vi også, skriver hun.

Mette Frederiksen afrunder opslaget med en efterhånden velkendt appel til danskerne:

- Lad os holde sammen - ved at holde afstand.