Samfund

DSB genindfører krav om pladsbilletter

DSB havde ellers droppet kravet om pladsbilletter, fordi Sundhedsstyrelsen anbefalede brug af mundbind i myldretiden.

DSB indfører - to dage efter, de ophævede det - igen et krav om pladsbilletter på en del af landets togstrækninger.

Det sker, efter at transportminister Benny Engelbrecht (S) har bedt DSB om at genindføre kravet om pladsbillet på lange strækninger.

- Situationen har rent smittemæssigt ændret sig her i landet, og når ministeren tager kontakt til os, så tager vi det alvorligt, siger Tony Bispeskov, der er informationschef hos DSB.

Pladsbilletterne bliver et krav på strækninger med Intercity- og IntercityLyn-tog, og billetterne vil igen blive gratis.

For bare to dage siden besluttede DSB ellers at droppe et månedlangt krav om pladsbilletter, fordi Sundhedsstyrelsen anbefalede brug af mundbund i myldretiden.

Træder i kraft næste uge

Passagerer på regionaltogene er indtil videre undtaget fra kravet om at kunne fremvise en pladsbillet.

Det skyldes i følge ministeren at rejserne oftere er kortere end på på Intercitytogene, og at de korte ture gør, at pladsbilletterne ikke altid fungerer efter hensigten.

Tony Bispeskov fortklarer, at DSB vil følge situationen i regionaltogene tæt og sørge for at tælle og notere, om folk bruger mundbind, hvis der er trængsel.

Transportministeren siger til Ritzau, at kravet om pladsbilletter på de lange strækninger skal genindføres "så hurtigt det kan lade sig gøre".

Hos DSB forventer man, at kravet træder i kraft fra på onsdag, lyder det fra Tony Bispeskov.

"Galimatias" og fejlfortolkning

DSB havde i flere måneder krav om, at passagerne på Intercity- og regionaltog kunne fremvise en pladsbillet, da det i marts blev et krav for at mindske risikoen for coronasmitte. Men da anbefalingen om mundbind kom, forsvandt det.

Og den beslutning mødte kritik stort set med det samme

Blandt andet var Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ikke tilfreds med, at kravet om pladsbillet blev skrottet. Ifølge ham skulle anbefalingen om mundbind ikke tolkes som grønt lys til, at der kunne være flere passagerer på togene.

- Vores nye anbefaling om mundbind ved trængsel i den kollektive trafik skal ses som et supplement – et ekstra lag af sikkerhed – men skal ikke være en erstatning for andre tiltag, der skal begrænse trængsel, så der kan holdes afstand i den kollektive trafik, lød det i et skriftligt svar til Ingeniøren.

Også pendlerne var kritisk indstillede overfor beslutningen om ikke længere at kræve pladsbilletter.

- Det er galimatias, for det kommer til at betyde tog med over 100 procent belægning og dermed en øget smitterisiko, sagde Frej Jensen, der er talsmand for Nyborg Pendlerklub, til TV 2 Fyn.