Coronavirus

Dansk apotek reklamerede for mundspray mod coronavirus

Det var dette opslag, som Nordhavn Apotek lagde op. Opslaget er efterfølgende blevet fjernet.  Facebook

- Man skal lytte til myndighederne og lade være med at tro på alt, hvad man læser på internettet, siger Lægemiddelstyrelsens direktør.

Et københavnsk apotek er kommet i stormvejr, efter de lagde et opslag på Facebook om et produkt, der skulle være effektivt mod covid-19.

I opslaget skrev Nordhavn Apotek, at produktet ColdZyme deaktiverer SARS CoV-2, som covid-19 også er kendt som, med 98,3 procent. ColdZyme er en mundspray mod almindelig forkølelse.

Ifølge apotekets opslag skal midlet danne et beskyttende skjold i mundhulen, der skulle være effektivt mod sygdommen. Apoteket henviste i opslaget til en pressemeddelelse, som firmaet bag produktet selv havde udsendt.

Flere af apotekets brugere var dog hurtige til at stille spørgsmålstegn ved opslaget, og da det blev lagt til offentligt skue på Twitter torsdag aften, var Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, ikke sen til at reagere.

- Som udgangspunkt er det en rigtig dårlig idé at lægge sådan et opslag op, og det kan også være ulovligt, siger han til TV 2.

- Der findes ingen mirakelkur

Direktøren understreger, at apoteker ikke sælger håndkøbsmedicin, som kan have en effekt - forebyggende eller helbredende - på covid-19.

- Det er lige nu kun to lægemidler, der har en bevist effekt mod covid-19, og det er nogen, som man kun bruger på hospitalerne.

Ifølge Thomas Senderovitz er der intet, der tyder på, at ColdZyme har nogen som helst effekt mod sygdommen.

- Hvis der fandtes en mirakelkur, så var det nok ikke på Facebook, man kunne læse om det. Man skal lytte til myndighederne og lade være med at tro på alt, hvad man læser på internettet, siger han til TV 2.

Apoteker: Det var en bommert

På Nordhavn Apotek kalder man opslaget for en regulær bommert.

- Det var et opslag, som ikke skulle være blevet lagt op. Derfor er det blevet taget ned igen, siger apoteker Vural Kocak, som her til morgen havde en samtale med Lægemiddelstyrelsen om opslaget.

Apotekeren har ikke yderligere kommentarer til sagen, men siger, at man selvfølgelig også her anbefaler at følge myndighedernes anvisninger om at holde afstand, god håndhygiejne og at bruge mundbind i visse situationer.

Fra Lægemiddelstyrelsen, som altså havde en snak med apotekeren tidligere i dag, lyder det, at man tager det meget seriøst, når der kommer sådanne 'fake news' frem.

- Covid-19 er altså ikke til at spøge med, slutter Thomas Senderovitz.