Cheføkonom vurderer, at nattelivet står i en rigtig svær situation - i Norge ser det anderledes ud
Ejer af barkæden The Old Irish Pub mener, at man trygt vil kunne udvide åbningstiderne, hvis det bliver med restriktioner.
Det danske natteliv vil stå i en rigtig svær situation, hvis diskoteker og natklubber ikke får lov at åbne i fase 4 af genåbningen af Danmark.
Det siger Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank.
- Vi har desværre allerede set en del konkurser indenfor restauranter og lignende, og man kunne godt frygte, at der kommer mere af det – at der er nogen, som simpelthen må give op, lyder det fra Las Olsen.
Han påpeger, at det i forvejen er en branche, som normalt er ramt af en del konkurser.
- Man kan godt være bekymret for en branche som denne, hvis den ikke får lov at åbne.
Nye tal fra Danske Bank viser ikke overraskende, at kort- og MobilePay-forbruget i det danske natteliv er lavt sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.
Tallene viser, at forbruget i nattelivet styrtdykkede i uge 12 – ugen efter Mette Frederiksen lukkede Danmark ned. 18. maj måtte restauranter, caféer og barer atter slå dørene op, og i ugerne herefter så vi også en stigning i forbruget.
- Kig mod Norge
Herhjemme må barerne holde åbent til klokken 24, og en af de barkæder, som holder åbent, er The Old Irish Pub. De ejer barer i blandt andet Danmark og Norge, og i Norge har barer og natklubber været åbne siden 1. juli.
Administrerende direktør for The Old Irish Pub, Peder Blak, har et ønske om, at de også i Danmark får lov at udvide åbningstiderne. Det skal foregå uden dansegulv og med restriktioner som afstand og håndsprit.
- Det betyder rigtig meget for det økonomiske, hvis man må have åbent nogle flere timer, og man vil trygt kunne åbne den del, der ikke har at gøre med live-musik og dansegulv, siger Peder Blak.
Han fortæller, at det i værste tilfælde kan ende med, at de må fyre en del af deres medarbejdere.
- Det er klart med den omsætning, vi har på 30 procent i dag, der kan vi ikke holde på alle medarbejdere.
Peder Blak mener, at vi skal kigge mod blandt andet Norge, som ikke har oplevet et stigende smittetal, efter de har åbnet helt op for nattelivet.
Højere omsætning end før coronakrisen
Og genåbningen af det norske natteliv afspejles i omsætningen. Som man kan se i tallene herover, er barer og diskotekers omsætning nu højere, end den var før coronakrisen.
I det store billede er det norske natteliv ikke afgørende for norsk økonomi, forklarer Ine Oftedahl, som er direktør for Data Transformation i Norges største bank, DNB, der har opgjort tallene for det norske natteliv.
- Men selvfølgelig bidrager det til norsk økonomi, at barerne har fået lov at åbne og har udvidede åbningstider, specielt i sommerferien hvor nordmændene holder ferie i Norge, fortæller hun.
Ine Oftedahl understreger, at hun ikke vurderer, at barer og diskoteker vil hente den omsætning, de har tabt.
Erfaringen er, at forbrugerne kommer
Generelt har genåbningsforløbene i Norge og Danmark været meget ens, fortæller Las Olsen.
- Derfor tror jeg, det vil have samme effekt herhjemme, hvis vi gør ligesom i Norge: at forbrugerne vender tilbage.
Det er nemlig den effekt, man ser, hvis man kigger på frisører, storcentre, restauranter, og hvad vi ellers har genåbnet i Danmark.
- Erfaringen er, at folk faktisk kommer. Det tager måske nogle uger, men så vender forbrugerne tilbage, siger Las Olsen.
Han påpeger, at det også afhænger af, hvor mange restriktioner der bliver lavet, hvis nattelivet får lov at åbne. Restriktionerne kan nemlig godt blive så omfattende, at man ikke kan drive virksomhed som normalt.