Coronavirus

Lørdag hæves grænsen for forsamlingsforbud - chef på Statens Serum Institut kalder det dumt

Grænsen hæves fra 100 til 200.

Lørdag hæves forsamlingsforbuddet fra 100 til 200 personer. Men det er ikke nogen god ide at gøre nu.

Det vurderer Tyra Grove Krause, afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse i Statens Serum Institut (SSI).

- Jeg synes, det er et dumt tidspunkt at udvide forsamlingsforbuddet fra 100 til 200. Når nu vi ser stigende smittetal. For det betyder også, at risikoen for superspreder-events er større, end den var for en måned siden, siger Tyra Grove Krause til TV 2.

Store forsamlinger er den største årsag til smittespredning

I juni besluttede regeringen som et led i genåbningen af Danmark at hæve grænsen for forsamlinger. I første omgang blev grænsen 8. juli hævet til 100 personer, og derefter skulle grænsen 8. august hæves til 200 personer for "visse arrangementer".

En anden ekspert, Niels Strandberg Pedersen, tidligere direktør for SSI, har over for TV 2 påpeget, at store forsamlinger giver risiko for smittespredning.

- Der er ingen tvivl om, at store forsamlinger er den største årsag til smittespredning. Det viser al erfaring, som vi har gjort os, har Niels Strandberg Pedersen sagt til TV 2.

Ifølge faglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, bør man også politisk overveje, hvorvidt det er rigtigt at hæve forsamlingsforbuddet.

- Det kommer an på, hvor meget man hæver det, og i hvilken forbindelse man forsamles. Men i min vurdering ligger det ikke lige til højrebenet at gå videre med, har han sagt.

I Ingeniøren har Kåre Mølbak også advaret mod en yderligere genåbning af Danmark. Han advarer blandt andet om genåbning af spillesteder og natklubber.

- Der er en stor risiko forbundet med det, og om man fra politisk side vil løbe den risiko, må man jo politisk tage stilling til, sagde han til Ingeniøren.

Kræver regeringen på banen

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har også sagt, at han "ikke kan være med til at åbne diskoteker og natklubber".

Flere politikere kræver statsminister Mette Frederiksen (S) på banen.

- I Venstre har vi ikke en sundhedsstyrelse. Jeg synes, der er behov for, at regeringen kommer hjem fra ferie. Er der tale om en almindelig ekspertvurdering, eller er det sundhedsmyndighederne, der kommer med denne her anbefaling, har Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen tidligere sagt, mens

SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen mener, at det vil være "meget risikabelt" åbne natklubber og øge antallet af mennesker, der kan være sammen.

Der er først indkaldt til drøftelser mellem de politiske partier om yderligere genåbning af Danmark onsdag 12. august, og allerede lørdag 8. august skal hævelsen af forsamlingsforbuddet fra 100 til 200 efter planen træde i kraft.