Samfund

Flere partier vil droppe løft af forsamlingsforbud: - Minister skal trække i nødbremsen

. Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Ifølge den nuværende plan skal det nuværende forsamlingsforbud på 100 personer hæves til 200 personer lørdag.

Flere politikere opfordrer regeringen til at droppe planerne om at hæve forsamlinger fra 100 til 200 lørdag 8. august.

Det skriver Jyllands-Posten.

Både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF siger til avisen, at en udvidelse af forsamlingsforbuddet bør udskydes.

- Jeg har bedt sundhedsministeren trække i nødbremsen, og det haster rigtig meget, siger Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, deler bekymringen.

- Jeg er et stort spørgsmålstegn. Hvis man mener, det er farligt at åbne natteliv, og generelt er bekymret for større arrangementer, så vil jeg også være bekymret for at lempe forsamlingsforbuddet, siger hun til Jyllands-Posten.

Skal hæves lørdag

Efter planen skal det nuværende forsamlingsforbud på 100 personer ophæves lørdag og erstattes af et forsamlingsforbud, der vil gøre det tilladt at samles 200 personer for visse arrangører.

Justitsministeriet har tidligere understreget, at det kun vil blive gennemført, hvis "det fortsat går godt".

Smittetallet i Danmark er på vej op i øjeblikket, og især Aarhus og Ringsted har haft mange smittede med covid-19 de seneste dage.

Udviklingen betyder, at flere eksperter har advaret mod at foretage yderligere lempelser i de restriktioner, der er pålagt danskerne.

Eksperter kalder det risikabelt

Tirsdag sagde Kåre Mølbak, faglig direktør for Infektionsberedskab på Statens Serum Institut, til Ingeniøren, at det er for risikabelt fra et sundhedsfagligt synspunkt, at starte fase fire på nuværende tidspunkt.

Tyra Grove Krause, der er afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse i Statens Serum Institut (SSI), mener heller ikke, at forsamlingsforbuddet bør hæves lørdag.

- Jeg synes, det er et dumt tidspunkt at udvide forsamlingsforbuddet fra 100 til 200. Når nu vi ser stigende smittetal. For det betyder også, at risikoen for superspreder-events er større, end den var for en måned siden, sagde hun onsdag til TV 2.

Partierne forhandler om fase fire i genåbningen af landet 12. august. Hævelsen af forsamlingsforbuddet lørdag er en separat aftale.

Ifølge Jyllands-Posten ville sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag ikke kommentere kravene om at bremse en hævning af forsamlingsforbuddet.

Få overblikket over de fire faser her.