Coronavirus

Statens Serum Institut: Bekymrende udvikling i Danmark

Det er først nu, at kurven går op og ikke ned.

Udviklingen i antallet af smittede i Danmark er ”bekymrende”.

Det siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef i Statens Serum Institut.

På en uge er antallet af personer testet positiv for covid-19 fordoblet, viser instituttets tal. 494 tilfælde blev der påvist i sidste uge, mens tallet ugen forinden var 247.

Der er ifølge Tyra Grove Krause ikke et ”meget højt smittetal generelt i Danmark”.

- Men det er en bekymrende udvikling med en fordobling af antallet af tilfælde. Selvom vi kan forklare noget af stigningen ved de udbrud, vi kender i Ringsted og nu også i Aarhus Kommune, kan det ikke forklare hele stigningen, vi ser, siger hun.

Større geografisk udbredelse

Tyra Grove Krause nævner Ringsted, som de seneste dage har været i fokus, fordi 79 medarbejdere på Danish Crown-slagteriet i byen er blevet konstateret smittet med coronavirussen.

Og nu stikker Aarhus også ud i statistikken. I sidste uge blev der registeret 78 nye tilfælde.

Ifølge Statens Serum Institut har 68 ud af landets 98 kommuner den seneste uge haft smittetilfælde. Ugen forinden var det tal 54 kommuner.

- Hvor det før var koncentreret omkring hovedstadsregionen, kan vi nu se en større geografisk udbredelse, siger Tyra Grove Krause.

Stigningen ses særligt i aldersgrupperne fra 20 år og op til 64 år. Men også blandt personer med anden etnisk herkomst. Ud af de 78 nye tilfælde i Aarhus er 61 af dem personer med somalisk herkomst, fremgår det af Statens Serum Instituts tal.

- Det er en bekymring, om vi når ud til de miljøer, så vi kan få dem opsporet og stoppe smittekæderne, siger Tyra Grove Krause.

Genåbningen

Stigningen kommer efter flere måneder med en gradvis genåbning af landet. Men det er først nu, at kurven går op og ikke ned. Det skete ikke, da institutionerne åbnede, da restauranterne åbnede, da butikscentrene åbnede, eller da fitnesscentrene åbnede.

- Vi forventede at se en stigning i forbindelse med genåbningen. Den udeblev, og vi har haft et vedvarende fald indtil midten af sommerferien. Så på den måde er det ikke overraskende, at vi på et tidspunkt ser en stigning. Det er vigtigt at vide, at virus stadig er her, og at det er afgørende med god afstand og god håndhygiejne, siger Tyra Grove Krause.

Danmark er i fase tre af genåbningen af landet, og nu venter kun natklubber og spillesteder på at kunne få gæster ind, uddannelsesinstitutioner skal åbne helt, og så er det meningen, at endnu flere mennesker må forsamle sig.

Men hvis det står til Kåre Mølbak, der er Statens Serum Instituts faglige direktør for Infektionsberedskab, er det ikke noget, der bør ske lige foreløbig.

Det sagde han til Ingeniøren tirsdag. Senere bekræftede Statens Serum Institut overfor TV 2, at det er instituttets holdning.

- Statens Serum Institut vil ikke anbefale politikerne yderligere genåbning – altså at man ikke går videre med fase fire, fordi kontakttallet er, som det er nu, lød det.

Kontakttallet dækker over det, der tidligere blev kaldt smittetrykket. Et tal, der gerne skal ligge under 1,0, så det ikke er stigende.