Coronavirus

43 buschauffører mistænkes for coronasmitte

Fire chauffører er konstateret smittet med covid-19.

Styrelsen for Patientsikkerhed er i kontakt med 43 aarhusianske buschauffører, der risikerer at blive hjemsendt efter et smitteudbrud med coronavirus.

Det oplyser Midttrafik på Facebook. Tidligere lød antallet på 25, men tallet er blevet opjusteret til 43, der kan have været udsat for smitte.

Mistanken om smitte påvirker linjerne 14, 15, 3A og 4A, der vil køre uregelmæssigt onsdag aften.

- Embedslægen har på grund af smitteopsporing sendt 25 (tallet er nu 43, red.) chauffører til test og selvisolation, skriver Midttrafik.

Det sker som følge af, at en chauffør, der var på abejde tirdag, er testet positiv for coronavirus onsdag.

Vi vil gerne se mange flere passagerer i busserne, men vi gider ikke køre rundt med smittebomber

Kim Poder, 3F

- Så gik vi i gang med at lave en liste over de buschauffører, der havde været i kontakt med den pågældende buschauffør, til Styrelsen for Patientsikkerhed. Den liste er på 43 eller 44 buschauffører, og så må vi se, hvor det ender, siger HR- og kvalitetschef hos Busselskabet Aarhus Sporveje, Bjarne Larsen.

Styrelsen forventes af melde en status ud torsdag.

På Facebook skriver Midttrafik, at i alt fire chauffører nu er konstateret smittet med covid-19.

De tre øvrige tilfælde drejer sig om to ældre tilfælde samt en medarbejder, der er på ferie.

De 43 chauffører, der mistænkes for at være udsat for smitte, skal nu testes efter fire dage og så igen efter seks dage, siger Bjarne Larsen.

Han siger også, at situationen kan blive en udfordring for bustrafikken, men at passagererne stadig trygt kan tage busserne i Aarhus.

- Buschaufføren sidder bag en afskærmning, og der er ikke billetsalg. Så der er ikke direkte kontakt mellem chauffør og passagerer, siger Bjarne Larsen.

3F vil have påbud om mundbind

Forhandlingssekretær for busområdet i 3F Transport, Kim Poder, mener, at sikkerheden i busserne er for dårlig i forhold til smitteforebyggelse.

Han fortæller, at flere af hans medlemmer erfarer, at der nærmest ikke er en eneste passager, der bærer mundbind i den offentlige trafik.

- En chauffør fra København fortalte mig, at han havde kørt med 300 passagerer, og at kun to havde haft mundpind på, siger han.

Derfor er beskeden fra Kim Poder klar: Lav et påbud om mundbind.

- Det er slet ikke forståeligt, når man ser smittetrykket stige, at man kun kommer med nogle anbefalinger i stedet for et påbud, siger han.

- Vi vil gerne se mange flere passagerer i busserne, men vi gider ikke køre rundt med smittebomber.

Usikkerhed blandt chauffører

Der er lige nu stor usikkerhed blandt chauffører, der hører til i risikogrupperne for covid-19.

Det siger Kim Poder.

Ifølge ham har mange følt sig nødsaget til at melde sig syge, da de ikke tør tage på arbejde.

- Vi har en hel del chauffører i risikogruppen, både ældre og opslidte. Mange af dem har måttet melde sig syge, da man begyndte at åbne mere op i busserne.

Udbredt smitte i Aarhus

Aarhus er for alvor kommet på kortet over coronasmitte.

Tirsdag kom det frem, at der er registreret mere end 20 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere på en uge.

Antallet af personer, der er testet positiv, er steget i løbet af ugen og alene henover weekenden blev 50 testet positive med coronavirus ud af 207 på landsplan.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyste tirsdag, at de er ved at undersøge, hvad der sker i Aarhus.

- Vi er meget bevidst om det, der sker i Aarhus, og i disse timer er folkene i styrelsen i gang med at klarlægge, om der er tale om en isoleret gruppe i Aarhus, eller om det er mere spredt, sagde Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, til DR.

Smitte i somaliske kredse

Halvdelen Aarhus' nye smittede med covid-19 siden fredag har somalisk baggrund. Det bekræftede Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), tirsdag.

- Vi kan se, at en stor andel - cirka halvdelen - ser ud til at være en del af det somaliske mindretal, sagde han ifølge Ritzau.

Pressechef i Aarhus Kommune, Niels Buch Johannsen, bekræfter, at 44 ud af de 78 af Aarhus' nye smittede er borgere med somalisk baggrund.