Samfund

Ringsted har kun to isolationspladser - vil sende coronasmittede til andre kommuner

Covid-19 testcenter er sat op i Ringsted. Claus Bech / Ritzau Scanpix

Et nyt testcenter åbner i dag i Ringsted for at øge testkapaciteten i kommunen.

En rengøringsmedarbejder, en ansat på et plejecenter og 79 personer fra et slagteri er testet positiv for covid-19 i Ringsted, der dermed er blevet et epicenter for coronasmitte.

Men med kun to isolationspladser på det lokale vandrehjem, kniber med at finde isolationspladser i kommunen, og derfor kan Ringsted Kommune ikke håndtere situationen selv, som borgmester Henrik Hvidesten (V) formulerer det.

- Ingen kunne have forudset, hvor stort et udbrud med udgangspunkt i Danish Crown faktisk blev, siger han.

Derfor er kommunen gået i dialog med nabokommunerne om at sende syge borgere hertil.

Og der er hjælp at hente fra de omkringliggende kommuner. Blandt andet fra Faxe.

- Vi er vant til herude på Sydøstsjælland at hjælpe hinanden, når det gælder, så det er en henvendelse, vi ser positivt på. Det er en relativt ny henvendelse, der først kom i går. Så vi er i gang med at undersøge, hvor mange pladser vi kan spille ind med, siger borgmester i Faxe Kommune Ole Vive (V).

Også Sorøs borgmester Gert Jørgensen (K) er positiv.

- Vi vil selvfølgelig gerne imødekomme den udfordring, Ringsted Kommune er kommet i, siger han.

Ingen grund til bekymrede borgere

Ringsted har allerede fået hjælp fra Lejre Kommune og flyttet fem-seks borgere hertil. De er blevet selvisoleret på vandrehjem, hoteller og feriecentre.

Kommunen arbejder samtidig på at udvide eget antal af selvisolationspladser, fortæller direktør for det sociale område i Ringsted Kommune, Kasper Sonne:

- Der kom et pludseligt og stort behov, vi ikke kunne forudse. Vi har en musketéred i regionen, så vi hjælper hinanden, men hoteller her har ikke umiddelbart kunne tilbyde pladser, da det ikke er synderlig godt for forretningen, hvis der er et afsnit med coronapatienter.

Kasper Sonne afviser, at man risikerer at sprede smitten ved at fordele patienterne ud i landet og understreger desuden, at man er i gang med at finde flere lokale løsninger.

- Tanken med isolation er at være isolerede, så der er ikke grund til bekymring fra borgere i for eksempel Sorø, hvis vi sender nogen dertil. Samtidig arbejder vi med at finde isolationspladser i nogle af de flygtningeboliger, der står tomme, og vi forhandler også om oprettelse af nogle beboelsesvogne i Ringsted, siger han.

Smitte i polak-enklave

Ifølge Danish Crown kommer flere af de smittede på slagteriet i Ringsted fra Polen og andre østlande.

Slagteriarbejderne bor ofte under forhold, hvor det er svært at isolere sig selv i 14 dage, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Fagbladet 3F har blandt andet fortalt om en polak-enklave uden for Ringsted, hvor ni personer er blevet smittet.

- Polakkernes netværk består nærmest udelukkende af andre polakker, der er ansat i Danish Crown i Ringsted. De bor sammen, de kører i bil sammen til og fra arbejde, og de ses uden for arbejdet, siger Jens Hansen, der er pressechef hos Danish Crown.

Nyt testcenter skal teste 400 om dagen

Udover at finde flere lokale isolationspladser har Region Sjælland oprettet et testcenter i Ringsted, der kan teste op til 400 personer om dagen.

Tirsdag og onsdag vil 800 medarbejdere fra plejesektoren i Ringsted Kommune blive testet, og fra torsdag vil andre borgere også få adgang.

- Onsdag var vi akut ude: Under 24 timer efter det første tilfælde var opdaget på slagteriet. Dernæst ser vi på, hvordan får vi testet igennem i Ringsted Kommune. Det er et setup, der er en del af den strategi vi har i Danmark, om at slå lynhurtigt ned, når vi opdager et udbrud, siger regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S).

Påmindelse om at holde afstand

Det er ikke kun i Ringsted på Midtsjælland, der er stigende smittetal.

Ifølge Statens Serums Institut skiller Region Midtjylland sig også ud med 106 nye tilfælde spredt over flere kommuner i sidste uge.

Tallet skyldes blandt andet et arrangement med knap 80 mennesker på Institut for statskundskab på Aarhus Universitet i forrige weekend.

Efter begivenheden blev flere deltagere testet positive med covid-19.

Lokale udbrud af coronavirus i Ringsted og Aarhus lige nu bør være en påmindelse til alle om at holde afstand og god håndhygiejne, så smitten ikke kommer ud af kontrol.

Sådan lyder det fra professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

- Der vil altid være et sted, hvor virus blomstrer op. Det, der er kunsten, er at få stoppet den opblomstring så hurtigt som muligt, inden det løber løbsk.

I alt er 13.996 personer smittede med coronavirus, mens 616 personer er døde med coronavirus i Danmark.