Coronavirus

Nattelivet kan først genåbne næste år, siger eksperter

En tidligere direktør i Statens Serum Institut tror ikke, at nattelivet genåbner før 2021, hvis der vel at mærke er en vaccine til den tid.

Genåbningen af Danmark og den såkaldte fase fire bør standses på grund af det stigende smittetal.

Det mener sundhedsfaglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak. Udmeldingen, som Kåre Mølbak fremsatte tirsdag i Ingeniøren, får opbakning fra to eksperter, TV 2 har talt med.

Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, kalder det meget uklogt at åbne yderligere op.

Ifølge ham ville ingen lande i verden, udover Brasilien og USA, lempe på restriktionerne i sådan en situation.

- Det ville være halsløs gerning at åbne yderligere op og meget forkert. Skal man overveje noget, bør det være at lukke yderligere ned, siger Nils Strandberg Pedersen.

Kan være lukket til næste år

Samtidig tror Strandberg Pedersen særligt, at natklubber, der ellers havde udsigt til at genåbne i fase 4, må forberede sig på at være tålmodige.

- Jeg tror ikke, det er realistisk, at nattelivet åbner før engang i næste år, hvor vi forhåbentlig har en vaccine, siger han.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, er enig.

- Det var blandt andet fester fra natklubber i Østrig, der satte hele smitteeksplosionen i gang i Danmark. Og med de forholdsregler, vi tager nu, kan man spørge sig selv, om det giver mening. Er det muligt med et natklubsarrangement, hvis man skal holde to meters afstand og bære mundbind?, siger han.

Kolmos kalder det for rettidig omhu at standse genåbningen.

- Vi er på vej op ad smittekurven og kommer vi op på den eksponentielle del af kurven, hvor der sker en fordobling fra dag til dag, så mister vi kontrollen, siger Kolmos.

Det seneste døgn er der blevet registreret 77 nye smittede med coronavirus i Danmark.

Lå Aarhus i udlandet, ville det frarådes at rejse dertil

Særligt i Ringsted og Aarhus er der registreret mange coronasmittede den seneste uge.

I Ringsted har et udbrud på et Danish Crown-slagteri smittet 79 medarbejdere, og i Aarhus er 77 borgere blevet testet positiv for coronavirus siden fredag.

Nils Strandberg Pedersen påpeger, at smittetallet i Aarhus lige nu betyder, at man ville fraråde danskere at rejse til byen, hvis den lå i udlandet.

Lad være med at hæve forsamlingsforbud

Folketingets partier aftalte 8. juni, at man skal hæve forsamlingsforbuddet til 200 fra 8. august.

Heller ikke den beslutning får opbakning fra de to eksperter, TV 2 har talt med. De vil dog heller ikke sænke forsamlingsforbuddet umiddelbart.

I dag er det på 100 personer.

Strandberg Pedersen understreger, at der er tale om en balance. Selv om risikoen for smitte er dobbelt så stor, hvis man forsamles 100 frem for 50, er der også et samfundshensyn at tage.

- Det er en hårfin balance, men man kan godt gå med seler uden nødvendigvis at gå med livrem, siger han.

Hans Jørn Kolmos vil se tiden an og mener, at forsamlingsforbuddet på 100 fortsat er rimeligt.

Han håber, at folk generelt vil lade sig inspirere af Mølbaks opråb til at stramme op på myndighedernes forholdsregler om afstand og hygiejne.

Stigning i smittetallet

De seneste uger er antallet af smittede med covid-19 i Danmark steget.

I uge 31 var der dobbelt så mange smittede som ugen forinden. På samme måde var weekendenens tal dobbelt så høje som sidste weekend.

Det skulle have åbnet i fjerde fase af genåbningen:

  • Diskoteker, spillesteder og natteliv.

  • Fuld åbning af alle uddannelser
  • Arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer tilstede