Coronavirus

Efter fase 4-alarm - her risikerer Danmark at lukke ned igen

Stigende smittetal har udløst bekymring hos Statens Serum Institut og sundhedsminsteren. Hvad siger eksperterne til sandsynligheden for ny nedlukning?

Tirsdag sagde Statens Serum Institut, at genåbningen – den såkaldte fase 4 – er for risikabel ud fra et rent sundhedsfagligt synspunkt.

I første omgang er der udsigt til at holde diskoteker og natklubber ude af de fase 4-planer, som Folketingets partier indleder forhandlinger om 12. august.

- Jeg kan ikke være med til, at natklubber og diskoteker bliver en del af genåbningen med fase 4, når der er bekymrende tegn på, at de kan være hotspots, siger Heunicke til TV 2.

Gennem de seneste uger er smitten med coronavirus steget i Danmark. I uge 31 var der dobbelt så mange smittede som ugen forinden.

Folketinget efterlyser overblik

Partierne i Folketinget har efterlyst et overblik over, hvilke brancher i erhvervslivet og hvilke områder i den offentlige sektor, der skal lukke ned først.

- Vi har bedt Statens Serum Institut om en samlet, skriftlig vurdering af fase 4. Vi vil selvsagt ikke gå med til noget, der er sundhedsmæssigt uforsvarligt, siger Magnus Heunicke, som understreger, at han ikke har taget stilling til alle elementer i fase 4-genåbningen.

TV 2 har talt med Lone Simonsen, professor ved Institut for Naturvidenskab på Roskilde og Niels Strandberg, tidligere direktør for Statens Serum Institut. Og de er enige i, at vi kan komme til at se nye restriktioner.

På nedenstående liste kan du se sandsynligheden på otte konkrete områder.

Hvad risikerer at lukke ned?

 1. Kommer universiteter, skoler, børnehaver og vuggestuer til at lukke ned?

  Nils Strandberg Pedersen: - Jeg er usikker på gymnasier og universiteter. Her tror jeg, at man vil fortsætte med at lave så meget undervisning som muligt på nettet. Men jeg tror, at folkeskoler, børnehaver og vuggestuer kan forblive åbne. Der er ikke meget data, der tyder på, at børn smitter i samme omfang som voksne.

  Sandsynlighed for nedlukning af området: Middel.

  Lone Simonsen: - I Sverige har de lukket ned for de højere uddannelser, og de har faktisk god kontrol over deres epidemi lige nu, selvom de ikke er kendt for det. Det afgørende har dog i min optik været, at man har haft et forsamlingsforbud på 50. Men jeg ser ikke umiddelbart en nedlukning her.

  Sandsynlighed for nedlukning af området: Under middel.

 2. Kommer ansatte på offentlige arbejdspladser til at blive sendt hjem?

  Nils Strandberg Pedersen: - Jeg tror, at vi vil blive ved med at opfordre til så meget hjemmearbejde som muligt. Men jeg tror ikke, at vi kommer til at se en decideret nedlukning af det offentlige.

  Sandsynlighed for at offentligt ansatte bliver sendt hjem: Middel.

  Lone Simonsen: - Det kunne man godt forestille sig, hvis det virkelig gik galt. Men det sker kun, hvis situationen kommer ud af kontrol, og det ikke er nok med indgreb i det offentlige rum. Jeg ville ikke sætte det først på listen. Jeg ville ikke starte med det. 

  Sandsynlighed at offentligt ansatte bliver sendt hjem: Middel.

 3. Bliver grænserne lukket igen?

  Nils Strandberg Pedersen: - Jeg vil ikke tro, at grænserne vil blive lukket igen. Så skal det være, fordi der sker noget helt vildt i vores nabolande. Man vil strække sig langt, for at det ikke sker. 

  Sandsynlighed for at grænserne bliver: Under middel.

  Lone Simonsen: - Som vores testkapacitet bliver større, kan man godt holde grænserne åbne. Og hvis testene bliver endnu bedre og hurtigere, kan man måske bare nøjes med at sende folk i karantæne, når man kommer ind. Men det er måske meget godt at lukke for lande, der har en kæmpe epidemi lige nu.

  Sandsynlighed for at grænserne bliver lukket: Middel.

 4. Kommer vi til at se en indskrænkning i, hvor mange vi må forsamles?

  Nils Strandberg Pedersen: - Det er jeg sikker på, at vi gør. Der er ingen tvivl om, at store forsamlinger er den største årsag til smittespredning. Det viser al erfaring, som vi har gjort os.

  Sandsynlighed for indskrænkning i forsamlinger: Over middel.

  Lone Simonsen: - Hvis jeg var bossen, ville jeg starte med at skrue antallet af personer, der må forsamles ned på 50, hvis udviklingen i tallene går den forkerte vej. 

  Sandsynlighed for indskrænkning i forsamlinger: Over middel.

 5. Bliver folk fjernet fra fodboldstadions igen?

  Nils Strandberg Pedersen: - Jeg ville fjerne folk fra fodboldstadions igen. Nogle af de scener, som vi har set de seneste uge i blandt andet Aarhus, er helt uacceptable ud fra et smittemæssigt synspunkt. Det så ikke forsvarligt ud. Det er i hvert fald ikke sandsynligt, at der bliver lukket mere op.

  Sandsynlighed for færre folk på stadion: Over middel.

  Lone Simonsen: - Jeg tror, at vi risikerer at få færre tilskuere på stadion igen. For det er ikke en nødvendighed, for at vores samfund fungerer. Så hvis smitten kommer ud af kontrol, ville jeg begrænse antallet af tilskuere. 

  Sandsynlighed for færre folk på stadion: Over middel.

 6. Kommer fitnesscentre til at lukke?

  Nils Strandberg Pedersen: - De kommer til at skulle operere med så få kunder ad gangen, at det måske næsten ikke kan betale sig at holde åbent. Det bliver med betydelige restriktioner. Det bliver ikke som i gamle dage.

  Sandsynlighed for nedlukning af området: Middel

  Lone Simonsen: - Jeg er bekymret for åbningen af fitnesscentre. For jeg ser ældre, der er på hold, og jeg ser folk, der puster meget i et rum. Jeg tænker, at det vil være på listen over ting, der vil kunne lukkes igen, hvis der kommer et større udbrud.

  Sandsynlighed for nedlukning af området: Over middel.

 7. Hvad kommer der til at ske med indkøbscentrene?

  Niels Strandberg Pedersen: - Jeg tror, at man godt kan klare at holde indkøbscentre og storcentre åbne. Især hvis man kun må gå én person ud at handle ad gangen.

  Sandsynlighed for restriktioner på området: Under middel.

  Lone Simonsen: - Det er en svær sitaution. Men vi har set, at for eksempel Ikea var gode til at lave begrænsninger på, hvor mange mennesker der kom ind i butikken, og sørgede for god hygiejne. 

  Sandsynlighed for restriktioner på området: Middel.

 8. Kommer restauranter til at blive lukket ned igen?

  Niels Strandberg Pedersen: - Jeg tror, at restauranter kan holde åbent, hvis de følger de nuværende restriktioner, men jeg tror ikke på, at natklubber og barer kan åbne.

  Sandsynlighed for nedlukning af området: Over middel.

  Lone Simonsen: Man kan godt gå ud og spise på den smarte måde, som man for eksempel har gjort det i Sverige. De har holdt god hygiejne og afstand mellem hinanden. Det kan man godt gøre. Jeg tror godt, at man kan lukke lidt ned for antallet af gæster, uden at man behøver at lukke helt.

  Sandsynlighed for nedlukning af området: Middel.