Hjertegalla

Dansk kvinde fik hjertestop i Vesterhavet – veninderne reddede hendes liv

Berit Skaalum Konge faldt livløs om i vandet, da hun var ude at bade med vinterbadeklubben "Delfinerne". Heldigvis kunne de andre kvinder førstehjælp.

En kold og blæsende søndag morgen i oktober 2019 var de syv medlemmer af vinterbaderklubben 'Delfinerne' ude at bade i Vesterhavet ved Hanstholm. Sådan, som de plejede hver weekend året rundt.

Et af klubbens nyeste medlemmer Berit Skaalum Konge blev lidt længere ude i bølgerne sammen med to andre, Heidi Munk Larsen og Charlotte Boje Andersen. Snakken gik som sædvanligt lystigt.

Men da de tre gik ind mod stranden efter dukkerten, faldt den 51-årige Berit pludselig om i vandet. Livløs.

De to andre kvinder fik hurtigt løftet hende op over havoverfladen, så hun fik ilt. Berit Skaalum Konge udstødte nogle rallende lyde, men var ikke ved bevidsthed. Kvinderne råbte derfor på hjælp fra de øvrige 'delfiner' inde på stranden.

Herefter igangsatte de seks kvinder en hæsblæsende redningsaktion, som skulle vise sig at blive helt afgørende for Berit Skaalum Konge.

Kvindernes samarbejde var så velkoordineret og effektivt, at gruppen nu er nomineret til prisen som 'Årets Hjerteredder 2020'.

Se rekonstruktion af redningsaktionen i videoen øverst.

Rollefordeling opstod automatisk

Hvad er 'Årets Hjerteredder'?

Prisen som 'Årets Hjerteredder' uddeles hvert år til en eller flere personer, som i det forgangne år har handlet snarrådigt og ydet genoplivning i forbindelse med en anden persons hjertestop.

Hjerteforeningen har modtaget 46 indstillinger til 'Årets Hjerteredder' 2020.

Et dommerpanel valgte at nominere tre redninger blandt de indstillede.

Du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde prisen, ved at stemme på din favorit inden 17. august klokken 12.00.

Vinderen afsløres ved ’Hjertegalla’ lørdag 22. august klokken 21.00 på TV 2 Charlie.

Da kvinderne inde på stranden hørte råbene om hjælp gennem bølgebruset, tænkte de først, at det var for sjov. Men da de så Berit hænge i armene mellem Heidi og Charlotte, forstod de, at der var noget galt.

De to, der først nåede ud i vandet, Åse Søgaard og Grethe Krogsgaard Mortensen, hjalp med at bære Berit ind på stranden. Hun var tung og slap, og de blev klar over, at det var alvorligt.

Herefter begyndte et stærkt teamwork med en rollefordeling, der opstod automatisk.

Ella Aastrup og Margit Rasmussen kom med jakker, som de lagde Berit ovenpå, mens Charlotte forsøgte at varme hende med sin egen krop. De prøvede at få liv i hende ved at ruske hende og klappe hende på kinderne. Men intet skete.

De måtte have hjælp. Så Ella løb hen til nogle turister for at låne en mobiltelefon og ringede 112.

Med en sygeplejerske fra Alarmcentralen i røret guidede hun herefter Charlotte, Åse og Grethe i at give hjertemassage. De skiftedes til at give 30 faste tryk på brystkassen og to pust kunstigt åndedræt. Igen og igen.

Imens fik Heidi den idé, at hun og Margit skulle tage hen og lede efter en hjertestarter på en nærliggende fiskemelsfabrik, hvor hun havde hørt, at der hang én. De sprang hurtigt ind i bilen og kørte i fuld fart.

Men da de ankom til fabrikkens hovedbygning, kunne de ikke finde hjertestarteren, og der var ingen mennesker, de kunne kontakte. Frustrerede kørte de straks videre til Bunkermuseum Hanstholm, som lå en kilometer derfra.

Her fandt de med det samme en hjertestarter på væggen lige inden for indgangsdøren, hev den ud af glasskabet og kørte retur.

Blev mere og mere grå i ansigtet

I mellemtiden nede på stranden fortsatte de fire andre kvinder med at give hjertemassage og kunstigt åndedræt. Dog uden at der skete nogen ændring i Berits tilstand.

Jeg tænkte, at det her ville ende galt

Charlotte Boje Andersen, medlem af vinterbadeklubben "Delfinerne"

- Jeg må indrømme, at jeg tænkte, at det her ville ende galt. Berit blev bare mere og mere grå i ansigtet, siger Charlotte Boje Andersen, som var bange for, om hun trykkede hårdt nok under hjertemassagen.

Da Heidi og Margit lidt efter kom susende tilbage med hjertestarteren, øjnede kvinderne dog håb.

Instruktionen på kassen var nem nok at forstå. De trak Berits bikinioverdel af, satte elektroder på hendes brystkasse og gik et skridt væk, da de aktiverede det elektriske stød.

Berits overkrop løftede sig med et ryk under stødet. Men hun havde fortsat ingen puls. Sygeplejersken fra Alarmcentralen guidede kvinderne til at fortsætte hjertemassagen.

Kort efter kom nogle folk i gule veste ilende hen til dem. Det var lokale hjerteløbere, som var blevet tilkaldt i forbindelse med alarmopkaldet.

Hjerteløberne overtog straks førstehjælpsarbejdet til stor lettelse for de chokerede og udmattede kvinder.

Der gik ikke mange minutter, før også en ambulance og derefter en redningshelikopter ankom til stedet. Berit Skaalum Konges hjerte var nu begyndt at slå, og hun var så småt ved at vågne op.

Én ud af en million

Hvad er et "dobbeltslag"?

Mange oplever, at hjertet slår et ekstraslag indimellem. Det er helt normalt og for det meste ufarligt.

Ekstraslaget opstår ofte efter en lille pause i hjerterytmen og føles typisk ret kraftigt.

Men i nogle - meget sjældne - tilfælde kan sådan et ekstraslag finde sted på et særligt følsomt tidspunkt i hjerterytmens cyklus og føre til hjertestop. Det kaldes for et "dobbeltslag". Det sker så sjældent, at der ikke findes nogen egentlig statistisk opgørelse. Men hjertelæger anslår, at det rammer omkring én ud af en million.

Kilde: Gunnar Gislason, professor og forskningschef i Hjerteforeningen.

På hospitalet blev Berit lagt i kunstig koma, så hele hendes krop kunne få ro til at restituere sig. Lægerne kunne ikke umiddelbart finde nogen årsag til hendes hjertestop.

Om onsdagen - tre dage efter hjertestoppet - blev Berit lige så stille vækket fra komaen. Hun vågnede op til synet af sin far, sine søskende og sine tre børn, der stod omkring hende ved sengen.

- Jeg forstod ingenting. For jeg huskede jo intet af, hvad der var sket. Derfor oplevede jeg ikke på noget tidspunkt at være angst. For mig var der bare masser af kærlighed, siger Berit Skaalum Konge til TV 2.

De efterfølgende undersøgelser viste heller ingen helbredsproblemer. Berit var sund og rask.

Det eneste, scanningen viste, var en lille sort skygge på hjertet, som skyldtes den belastning, hjertestoppet havde forårsaget. Ved en efterfølgende scanning var skyggen forsvundet.

Lægerne nåede frem til den konklusion, at Berit var blevet ramt af et såkaldt dobbeltslag. Noget, der sker for én ud af en million. De mente også, det var helt tilfældigt, at det skete, mens Berit var ude at bade.

Alligevel fik hun indopereret en ICD, som er en avanceret pacemaker, i tilfælde af, at det skulle ske igen.

Tatovering til minde om redningsaktion

I dag er Berit Skaalum Konge i fuld gang med alle sine fysiske aktiviteter på samme niveau som før hjerteanfaldet.

Hver dag cykler hun de otte kilometer til og fra sit arbejde som pædagogmedhjælper i en børnehave, og en gang om ugen løber hun en tur på seks kilometer. Så snart corona-situationen tillader det, vil hun også genoptage sine gymnastiktimer.

Nominerede til 'Årets Hjerteredder' 2020

Tre hjerteredder-cases er nomineret, og vinderen kåres i 'Hjertegalla':

  • Michaela Billbo Tanderup fra Arden reddede sin mor, Wenche Billbo, da denne fik hjertestop i deres fælles hjem.
  • Benjamin Werge fra Bogø og Louise Miltenburg Caspersen fra København reddede ved fælles hjælp Benjamins far, Leif Werge, da han fik hjertestop på en båd under en kapsejlads.
  • Charlotte Boje Andersen, Ella Aastrup, Heidi Munk Larsen, Grethe Krogsgaard Mortensen, Margit Rasmussen og Åse Søgaard, alle fra Hanstholm, reddede Berit Skaalum Konge, da hun fik hjertestop, mens de alle var ude at vinterbade i Vesterhavet.

Hun er dog klar over, at det ene og alene er vinterbader-venindernes hurtige indsats, der har æren for, at hun nu er i fuld vigør igen - helt uden men.

- De har givet mig livet igen. Så det er jo det vigtigste for mig i hele verden, at de var der, og at de gik i gang med det samme. Og at de vidste, hvad de skulle gøre, lyder det fra en taknemlig Berit Skaalum Konge, som tilføjer.

- Vi har mødtes en del gange siden, og jeg har fået lavet en tatovering af en delfin på min arm som et minde om deres store indsats og for at huske mig selv på, at jeg har fået en chance til, og at jeg skal sørge for at passe på mig selv.

Berit Skaalum Konge har da heller ikke tænkt sig at opgive vinterbaderiet, selvom hun har holdt en lang pause. Hun starter nu langsomt op i løbet af sommeren, så hun er helt klar til vintersæsonen.

Hendes reddere er nomineret til prisen som 'Årets Hjerteredder', der uddeles ved ’Hjertegalla’ lørdag 22. august på TV 2 Charlie.

Du kan være med til at afgøre, hvem der skal have prisen, ved at deltage i afstemningen her.

Se 'Hjertegalla' lørdag 22. august fra klokken 20.45 på TV 2 Charlie.