38-årig livestreamede sin mands bisættelse: - Han ville have været beæret
Flere takker ja til at få livestreamet bisættelser og begravelser, fortæller bedekvinde. Hun tror, at tendensen vil fortsætte efter coronakrisen.
Da Jeanette Søndergaard Jakobsens mands kiste blev båret ud af kapellet, sørgede bedekvinden diskret for, at stativet med kameraet blev stillet ud til rustvognen.
Kameraet havde filmet med under hele bisættelsen, så alle dem, som ikke kunne deltage, alligevel kunne følge med på afstand.
For 38-årige Jeanette Søndergaard Jakobsen var det løsningen på det svære dilemma, hun var havnet i, da hun mistede sin mand og faren til sine tre børn, Martin Søndergaard, kort tid forinden.
De havde mistet ham til modermærkekræft under coronakrisen. Derfor skulle hun udover sorgen også forholde sig til forsamlingsforbuddet, som også gjaldt begravelser og bisættelser:
- Det var fuldstændigt ubærligt at skulle miste sin mand og dernæst skulle træffe en masse vigtige og hårde beslutninger, men oven i hatten også udvælge kun 50 personer, som kunne komme ind i kapellet til selve bisættelsen, fortæller Jeanette Søndergaard Jakobsen i ‘Go’ aften LIVE’.
Derfor sagde hun ja til, at bisættelsen blev livestreamet, da hun fik tilbuddet. På den måde kunne alle dem, der havde kendt hendes mand, tage afsked.
Alle skulle være med
Da Martin døde af modermærkekræft tilbage i maj, havde familien allerede oplevet, hvordan corona-pandemien havde påvirket den sidste tid, hvor han lå på hospice.
Det fortæller Jeanette Søndergaard Jakobsen i ‘Go’ aften LIVE’.
- Der var mange i forbindelse med Martins hospice-indlæggelse, som gerne ville have set ham, men som var forhindret på grund af corona.
For Jeanette Søndergaard Jakobsen var det derfor ubærligt, at det ikke ville være muligt for dem alle at sige ordentligt farvel til hans bisættelse, fortæller hun.
Det tvang hende til at tænke ud af boksen.
Sammen med bedekvinden og med hjælp fra familien fik hun arrangeret, at begravelsen blev livestreamet via Facebook, og hun har ikke fortrudt det et sekund.
- Jeg har fået så mange taknemmelige telefonopkald, beskeder og mails fra hele verden. Fra vores familie i USA, min familie i Nordjylland og herovre på øen om, at man har kunnet følge bisættelsen og tage den her værdige afsked, som alle har haft brug for, fortæller hun.
Bedekvinde: Livestream er fremtiden
At Jeanette Søndergaard Jakobsen valgte at livestreame sin mands bisættelse er ikke et særtilfælde.
Sådan lyder det fra bedekvinde Maja Plougmann, der arrangerede Martin Søndergaards afsked.
- Efter vi har tilbudt det som en service, vi ikke skulle have noget for, har størstedelen faktisk takket ja til at få det gjort, siger hun i ‘Go’ aften LIVE’.
Optagelserne betyder også, at man kan gense en begravelse, hvis man har lyst til dette, fortæller bedekvinden.
- Vi kan se, at mange har glæde af det. Der er også tilfælde, hvor nogle er for syge til at deltage eller har familie i udlandet, lyder det fra Maja Plougmann.
Derfor har hun også besluttet at holde fast i tilbuddet om at livestreame begravelserne og bisættelserne, når corona-pandemien er ovre. Hun tror, at det er kommet for at blive.
Så med på afstand
En af dem, som ikke kunne deltage i Martins bisættelse, var hans tidligere kollega og chef, Jens Jensen.
Da han først så Facebook-opslaget om, at Martins bisættelse ville blive optaget og vist online, var han noget splittet.
- For mig er bisættelser og begravelser noget privat og intimt, og det er ikke noget, jeg forbinder med en video eller en livestream, fortæller han.
Alligevel er han glad for, at han kunne se og følge Martin på sin sidste rejse, selvom han ikke kunne være der fysisk - og taknemmelig over, at Jeanette Søndergaard Jakobsen valgte at tage beslutningen om at livestreame bisættelsen.
Selv er hun ikke i tvivl om, at hendes mand havde været enig i, at alle skulle kunne se med og tage afsked:
- Han ville have være beæret og taknemmelig, siger Jeanette Søndergaard Jakobsen.
Interviewet med Jeanette Søndergaard Jakobsen i 'Go' aften LIVE' kan ses på TV 2 PLAY.