TV 2 ECHO

30-årig har en anbringelsesdom – hænger kasketter på væggen for hver gang han har begået vold

Nikki Alvard Ohlsson lider af paranoid skizofreni og har haft kontakt til seriemordere i sit hoved. Han drømmer om en dag at komme ud i samfundet.

På væggen på 30-årige Nikki Alvard Ohlssons værelse hænger 11 kasketter. Én kasket for hver gang han har begået vold mod et andet menneske.

Værelset ligger på en gang på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart, hvor TV 2 ECHO møder ham i den nye ECHO-serie 'Tæt på'. Der har Nikki Alvard Ohlsson boet i knap to år. Inden da boede han på en sikret afdeling i Slagelse.

Se hele programmet om Nikki Alvard Ohlssons liv på retspsykiatrisk afdeling på TV 2 PLAY.

Han har en foranstaltningsdom, og derfor er han blevet anbragt på retspsykiatrisk. Bag foranstaltningsdommen har han en række voldsdomme, og sidste gang han blev dømt var i 2014.

Der spidsede han en tandbørste ved at brænde den med en lighter og stikke den ind i halsen på en anden patient.

- Jeg havde en person i mit hoved, som tog skikkelse af et rigtigt menneske og begyndte at køre psykisk terror på mig. Han svinede mig til og prøvede at stjæle mine ting. Så tænkte jeg, at jeg skulle have hævn, fortæller han.

Siden han var 18 år, har Nikki Alvard Ohlsson tilbragt sit liv enten i et fængsel eller i psykiatrien. Hans nuværende dom er på ubestemt tid, så han ved ikke, hvornår han kommer ud igen. Ud til det samfund han forlod for 12 år siden.

Det hele gik op i Pitbull, rockere og kriminalitet. Jeg ville være en eller anden stor gangster dengang

Nikki Alvard Ohlsson

Nogle gange føler han sig som Peter Pan, der sidder fast et sted i livet.

- Det kan til tider godt være hårdt at sidde herinde på ubestemt tid. Jeg vil ikke sige, man bliver dummere af at sidde inde i så lang tid, men jeg får ikke de samme færdigheder, som man får ude i samfundet, siger han.

Pitbull, rockere og kriminalitet

Kasketterne i loftet fortæller, at Nikki Alvard Ohlsson har begået talrige forbrydelser. Bag kasketterne befinder sig en historie.

Fakta om foranstaltningsdomme

En foranstaltningsdom gives først og fremmest til lovovertrædere, som var utilregnelige i gerningsøjeblikket, og som lider af en psykisk sygdom, er udviklingshæmmet eller på anden måde har en mangelfuld udvikling.

Dommen kan både være tidsbegrænset og tidsubegrænset og kan eksempelvis bestå i, at personen skal anbringes i psykiatrien. Retsligt set betragtes det ikke som en straf, men som behandling.

Ifølge tal fra Institut for Menneskerettigheder fra 2017 er der cirka 4200 personer i Danmark, der er idømt en anbringelses- eller behandlingsdom.

Kilde: Menneskeret.dk

Han har aldrig kendt sin far og voksede op i Vollsmose med sin mor. Da han var 11 år, fik hans mor panikangst, og som 14-årig blev han fjernet fra hende. Samtidig så han op til "de store drenge" i Vollsmose, og han begyndte at tage stoffer, ryge hash og drikke alkohol. Og kriminaliteten fulgte med. Han begik vold, indbrud og stjal biler.

- Det hele gik op i Pitbull (en rapper, red.), rockere og kriminalitet. Jeg ville være en eller anden stor gangster dengang, fortæller han.

Han er diagnosticeret med paranoid skizofreni, som betyder, at han hører stemmer, og at han har svært ved at skelne fantasi fra virkelighed. Stemmerne i hovedet stammer både fra hans omgangskreds, men også fra andre mennesker i en anden verden, som han tror, han har kontakt til. Han kommunikerer med menneskerne og udfører missioner for dem.

Blandt andre en afdød amerikansk seriemorder, som Nikki Alvard Ohlsson kalder Jux.

Flere gange har jeg haft kontakt til seriemordere oppe i mit hoved. Men det er selvfølgelig en fantasi

Nikki Alvard Ohlsson

- Jeg er meget fascineret af ham, og han har faktisk indtaget mit hoved. Jeg har elektriske spændinger i mit hoved hele tiden, og jeg kan mærke ham, fortæller Nikki Alvard Ohlsson om stemmen i sit hoved.

Der er aldrig ro i hans hoved. Når han ser fjernsyn, føler han, at han har en samtale kørende med personerne i fjernsynet. Han har også svært ved at tænke, fordi han tror, folk kan høre, hvad han tænker.

- Flere gange har jeg haft kontakt til seriemordere oppe i mit hoved. Men det er selvfølgelig en fantasi, siger han.

Kæreste, lejlighed og arbejde

Nikki Alvard Ohlssons dom er tidsubegrænset, og derfor ved han ikke, hvornår han kommer ud. Håbet er, at det sker snart, men han tror, der kommer til at gå tid.

Han mener selv, at han er i stand til at leve et normalt liv med et arbejde, en lejlighed og regninger, der skal betales, hvis han en dag kommer ud i samfundet igen. Det samfund, han forlod, da han var 18 år.

Du har udøvet vold på folk både ude i samfundet og i fængsler og psykiatrien. Er samfundet udenfor ikke et sikrere sted med dig bag lås og slå?

- Nej, for jeg har ændret mig så meget. Så længe jeg får min medicin, og jeg har det godt, synes jeg, det ville være forsvarligt at lukke mig ud. Måske nu, måske om et år. Jeg ville sagtens kunne klare det nu.

Han drømmer om at få et arbejde, drikke fyraftensøl med sine kammerater og tjene penge, så han kan købe en bil og en stor lejlighed. Han vil også gerne have en kæreste, og jobbet må gerne være som altmuligmand.

Nikki Alvard Ohlsson forestiller sig, at han som altmuligmand vil gøre rent, sætte gipsplader op, male og lave tømrerarbejde.

- Jeg skal lave noget med mine hænder, for jeg er ikke så god med mit hoved. Jeg ville aldrig kunne tage en uddannelse med det hoved, jeg har nu.