Coronavirus

Trods nye anbefalinger brugte kun få mundbind i myldretiden

Det er ikke et krav at bære mundbind, og derfor får man ikke en bøde, hvis man undlader det.

Det er mandag, det er dag ét efter ferien for mange danskere, og det er første hverdag med Sundhedsstyrelsens anbefaling om at bære mundbind, når man tager offentlig transport i myldretiden.

Men det er langt fra alle, der følger de nye råd.

TV 2 har i løbet af morgenens myldretid været til stede på både Odense Banegård og Hovedbanegården i København, og her er det generelle indtryk, at flere end tidligere havde mundbind på, men at langt størstedelen fortsat ikke bruger mundbind.

Overfor TV 2 Lorry vurderede Metroservice, der driver metroen i København, at omkring ti procent af passagererne i myldretrafikken brugte mundbind i metroen. Inden myldretiden begyndte vurderede DSB's informationschef, Toni Bispeskov, at flere - men ikke alle - brugte mundbind i S-tog og tog mandag morgen end for bare to uger siden.

- Det ligger i tasken

Da TV 2 var på Hovedbanegården i København steg ni personer ud af et tog fra Nivå. Her bar én person mundbind.

I to vogne, der skulle til Aalborg, var der 50 passagerer med. Her var ingen udstyret med mundbind.

På banegården i Odense er det samme begrænsede antal, der har taget mundbind i brug. Her lyder det fra flere, at bindet ligger i tasken og bliver taget på, hvis det bliver trangt i toget.

Udsolgt flere steder

Fredag omkring middag vendte Sundhedsstyrelsen på en tallerken, og nu anbefaler styrelsen at bruge mundbind i den offentlige transport. Trods kun få mundbind på de to togstationer tyder noget på, at danskerne gerne vil følge de nye råd.

Henover weekenden er der flere steder blevet meldt om udsolgt af mundbind, og eksempelvis på de to 7-Eleven-butikker på banegården i Odense måtte de rejsende gå forgæves.

Her er der udsolgt, og der kommer først nye sendinger på onsdag, er meldingen.

Reducerer risikoen for at smitte andre

Professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren forklarer, at man kan være smittet uden at vide det, og at det reducerer risikoen for at smitte andre, når man har mundbind på.

- Det er dybest set den grundlæggende ting i det. Så længe der er virus i samfundet, giver det mening at gå rundt med mundbind. Specielt når mange mennesker klumper sig sammen indenfor, siger han.

Den pointe har de to skoleelever Ellen Kronborg og Ida Jung på Hovedbanegården forstået. De står begge med mundbind på, men så ikke andre med det, da de kørte med toget.

- Jeg vil gerne være sikker på, at man ikke kan smitte andre eller blive smittet. Især her i myldretiden, siger Ellen Kronborg.

- Det ødelægger meningen med det, at ikke ret mange har det på, siger Ida Jung.

Ph.d.-studerende Mads Carlsens mund og næse er fri i ankomsthallen på Hovedbanegården, men han fisker masken op af lommen.

- Jeg har den ikke på nu, fordi jeg lige er kommet ind med toget. Herude er der ikke tæt trafik, siger han.

Ikke et krav

Sundhedsstyrelsens anbefaling om at bruge mundbind fra 1. august er i første omgang målrettet offentlig trafik i spidsbelastningsperioder, hvor det kan være svært at holde afstand til medpassagerer.

I Danmark har det tidligere kun været anbefalet at bruge mundbind i enkelte situationer. 15. juni blev det dog et krav i danske lufthavne at bære mundbind.

I den offentlige transport er det ikke et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på.