Plejehjemmene bag facaden

Plejehjemsansat i opråb: - Ikke alle skal arbejde med gamle og syge

Nogle ansatte skal klædes bedre på rent fagligt, andre skal nok finde andet arbejde, siger en ansat.

Penge og flere ressourcer gør det ikke alene. Hvis man skal passe gamle, syge mennesker, kræver det, at de ansatte og deres arbejde kvalitetssikres.

Det siger Karin Kvistgaard, der til daglig arbejder på plejehjemmet Sønderskovhus i Lystrup i Aarhus Kommune.

En nyoprettet type stilling med særligt ansvar til at sørge for en mere gennemgående kvalitet, vil gøre en forskel.

Karin Kvistgaard forestiller sig, at stillingen som kvalitetssikringsansvarlig medarbejder skal besættes af en sygeplejerske med nogle bestemte kvalifikationer.

- Grundlæggende handler det jo om, at de ansatte har faglighed og de kompetencer, der skal til. Man skal selvfølgelig have menneskelighed og empati, men der er også mange syge borgere på et plejehjem i dag, som kræver noget specielt, siger Karin Kvistgaard til TV 2.

Har forsøgt at tage forargelsens briller af

Karin Kvistgaards reaktion kommer i kølvandet på TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden', hvor TV 2 med skjulte optagelser afdækker forholdene på et plejehjem i Aarhus og et plejehjem i Randers.

I dokumentaren ser man blandt andet en scene, hvor 90-årige Else Marie Larsen bliver hejst op i en lift, hvorfra hun bliver bedt om at lave afføring ned i en ble, der ligger på sengen.

- Jeg har set udsendelsen to gange nu og også forsøgt at tage forargelsens briller af og de faglige briller på. Mit indtryk er, at der er en eller to, som rent faktisk er uegnede til det job, de har. De andre kan godt rettes op, hvis de ellers havde fagligheden, siger hun.

Sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune har ifølge TV 2 Østjylland drøftet Karin Kvistgaards forslag på et møde i sidste måned.

Politiker vil have kvalitetssikring

Næstformand i sundheds- og omsorgsudvalget Ango Winther (S) kalder Karin Kvistgaards forslag for "en spændende idé".

- Budgetforhandlingerne må vise, om vi kan føre idéen ud i livet. Der er ingen tvivl om, at vi skal have mere kvalitetssikring, så vi undgår sager som den på Kongsgården, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I Karin Kvistgaards øjne er en plejehjemsansat, som hen over hovedet på en beboer siger "det kan ikke betale sig at skifte hende, for hun bliver ved med at pisse og skide", uegnet til sit job og bør finde sig noget andet at lave.

Men det handler også om at sige fra overfor en inkompetent kollega. Og jo bedre, man er klædt på til sit arbejde, desto mere har man at byde ind med for at undgå situationer som ovenstående.

- Når man begynder at arbejde på et plejehjem, skal man sørge for en god og grundig oplæring. Bedre end den, vi har i dag. Selv om de ansatte har en uddannelse, er det ikke ensbetydende med, at de kender måden at arbejde på og den specialviden, man skal have i forhold til demente, siger Kvistgaard.

Fra alderdomshjem til plejehjem

I Danmark kommer der flere og flere meget gamle mennesker. Alene gruppen af over 80-årige forventes ifølge Danmarks statistik at vokse med 150.000 personer i løbet af de næste 10 år, svarende til 58 procent flere end i dag. Og mange når op i så høj en alder, at sygdomme som Parkinsons, demens og Alzheimers bliver en særligt plejekrævende realitet.

Ældresektoren er groft sagt gået fra at være alderdomshjem til plejehjem, hvor meget gamle og mere syge gør udfordringerne for de ansatte større.

- Vi forsøger også at give de ældre et liv med aktiviteter og snak med personalet og de andre beboere. Livet skal jo være der, selv om der er sygdom, siger Karin Kvistgaard, som også håber på både selvransagelse og kulturændring efter den debatskabende dokumentar om 'Plejehjemmene bag facaden'.

- Det kan blive bedre alle steder. Der bliver mere behov for kompetencer, men man kan heller ikke sætte hvem som helst til at passe de gamle. Man skal også se, hvad det er for hænder og hvad det er for et hoved, der sidder på den ansatte, siger Karin Kvistgaard.