Samfund

Derfor gik dansk musik i sort på Youtube

Efter et længere forhandlingsforløb er de to stridende parter stadig ikke blevet enige.

Fredag gik Google i gang med at gøre en stor portion af dansk musik utilgængelig på dens videoplatform, Youtube.

Nogle sange er stadig tilgængelige, men hvis du vil være sikker på at kunne høre dine danske favoritkunstnere, må du ty til andre musiktjenester.

Årsagen til mørklægningen af de danske sange skal findes i en strid mellem Google og den danske rettighedsorganisation Koda, der arbejder for at sikre betaling til komponister og sangskrivere.

Læs her, hvad konflikten går ud på.

Hvorfor er dansk musik væk fra Youtube?

Den nordiske fælles rettighedsorganisation Polaris, der ejes af danske Koda og deres norske og finske pendanter, har i et stykke tid forsøgt at forhandle en aftale på plads med Google. Aftalen skal erstatte Kodas aftale med Google.

Mens den nye aftale er blevet forhandlet, er Googles aftale med Koda udløbet. Undervejs i forløbet er denne aftale blevet forlænget, men da forlængelsen udløb 1. august, valgte Google at tilbyde Koda en anderledes forlængelse af aftalen.

Da Koda ikke kunne godkende den nye, midlertidige aftale, har Google valgt at fjerne en lang række danske musiknumre fra Youtube, indtil en ny aftale ligger klar.

Hvad er parterne uenige om?

Sammenbruddet i forhandlingerne skyldes ifølge Koda, at Google vil sænke betalingen til sangskrivere og komponister med knap 70 procent i den midlertidige aftale. En påstand, Google ikke kan bekræfte overfor TV 2.

Hvad angår den permanente aftale er det ikke kommet frem, hvor meget Google vil betale de danske kunstnere.

YouTube Musics europæiske direktør, Dan Chalmers, sagde dog på et pressemøde fredag, at Google har tilbudt de danske kunstnere en bedre aftale end den nuværende.

Koda deler ikke Googles opfattelse af, at der skulle være tale om en bedre aftale, siger Kaare Struve, der er mediedirektør i Koda, til TV 2.

Koda føler dog, at der er en god dialog mellem Polaris og Google omkring den fremadrettede aftale.

Hvor mange penge drejer det sig om?

Når sangskrivere og komponister modtager betaling for afspilninger af deres sange, skelner man mellem, om sangene er blevet afspillet på abonnementsbaserede tjenester som Spotify eller på annoncefinansierede tjenester som Youtube.

Ifølge Koda tjener sangskrivere og komponister gennemsnitligt følgende for 1000 afspilninger på abonnementstjenester, hvis de ejer hele værket selv:

  • Spotify: 8,8 kroner
  • Apple Music: 26,6 kroner
  • Tidal: 14,6 kroner
  • TDC Play: 17,4 kroner

For 1000 afspilninger på annoncebaserede tjenester tjener danske kunstnere gennemsnitligt:

  • Spotify Free: 0,9 kroner
  • Youtube: Koda ønsker ikke at opgive

Fredag kunne man i Ekstra Bladet læse, at sangskriverne tjener to kroner per 1000 afspilninger på Youtube. Denne information er siden blevet delt blandt mange danske musikere. Blandt andre har kunstneren Lukas Graham delt informationen med sine 630.000 følgere.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Udregningen af streamværdien for Youtube stammer fra tal fra Kodas hjemmeside. Her viser en stikprøve fra 2015, at en halv million visninger giver omtrent 1000 kroner i hånden til dem, der står bag musikværket – altså to kroner per 1000 afspilninger.

Koda siger til TV 2, at beløbene fra Youtube svinger så meget, at de ikke selv vil sætte et konkret beløb på, som de gør med andre musiktjenester.

Kan musikken vende tilbage til Youtube?

Ja. Musikken kan godt vende tilbage. Hvornår det bliver afhænger af, om de to parter kan finde til enighed om en aftale. Om det sker om en uge eller om et år, er noget kun de forhandlende parter ved.

Kaare Struve siger, at Koda håber på en aftale så hurtigt som muligt, men at man aldrig kender tidshorisonten i en forhandlingssituation.

Også hos Google håber man på en hurtig afklaring, sagde Dan Chalmers på pressemødet fredag.

- Vores dør er åben 24 timer i døgnet, og vi håber at kunne finde en løsning meget snart. Dette er en meget usædvanlig situation, som vi ikke har ønsket, og som vi har forsøgt at undgå. Vi har været i forhandlinger med Koda længe.

Google har for nylig indgået nye licensaftaler med lande som Sverige, Tyskland, Holland og Storbritannien, fortalte Chalmers torsdag til Ekstra Bladet.