Plejehjemmene bag facaden

Borgmester ville ikke se skjulte optagelser - nu kalder han dem 'hjerteskærende'

Borgmester vil ikke udtale sig om, hvorvidt han burde have set og reageret på dokumentarfilmen før.

I et halvt år ville Randers’ borgmester, Torben Hansen, Socialdemokratiet, hverken se eller kommentere på optagelserne til TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'.

Det er selvom, at dokumentaren viser kritisable forhold på et plejehjem i netop Randers Kommune.

På skjulte optagelser fra plejehjemmet Huset Nyvang ser man, hvordan den 91-årige beboer Niels Christian Nielsen fortæller en plejer, at han har lavet i bleen.

Plejeren skifter ikke bleen, men serverer i stedet for frokost for ham. Først omkring ti timer senere får demente Niels Christian Nielsen hjælp af en anden plejer.

TV 2 har flere gange ønsket at tale med Randers’ borgmester om de kritisable forhold, som dokumentaren viser. Men først nu har han valgt at stille op til interview.

Og beskeden er klar, da han har set dokumentaren:

- Det her er hjerteskærende, det er omsorgssvigt, og det fratager en mand sin værdighed, siger Torben Hansen.

- Ulovlige optagelser

Forklaringen på, at kommunen ikke har set eller reageret på dokumentaren før nu, er, at billederne i første omgang blev vurderet som ulovlige, fordi de er optaget med skjult kamera.

Det fortæller Torben Hansen.

- Forvaltningen vurderede dengang, at det var ulovlige optagelser. Og kort tid efter nedlagde Aarhus Kommune et fogedforbud, siger han.

- Men med det samme, den ('Plejehjemmene bag facaden', red.) var på TV 2 Play, var jeg inde at kigge, fortsætter borgmesteren.

Men I havde halvanden måned, hvor der ikke var nedlagt fogedforbud. Skulle I ikke have set den der?

- Men nu har jeg set den. Skal vi ikke bare glæde os over det?, siger Torben Hansen.

- Det ved jeg ikke

Efter at have set dokumentaren om de kritisable forhold siger Torben Hansen, at han fortsat har tillid til den nuværende ledelse på Huset Nyvang, hvor de plejere, der optræder i den omdiskuterede dokumentar, ikke længere er ansat.

Og på tirsdag vil han samle byrådet for både at diskutere indholdet i dokumentaren og en intern undersøgelse, der er lavet på plejehjemmet.

- Der er også et udkast til en handleplan, som vi gerne vil have byrådets kommentarer til, og som vi skal arbejde videre med, siger borgmesteren.

Men hvis du skal se tilbage på, at du fik tilbuddet om at se optagelserne for et halvt år siden. Kunne det ikke have gjort en kæmpe forskel, alt dét arbejde, man kunne have lavet på et halvt år?

- Det ved jeg ikke. Jeg konstaterer bare, at nu har vi set optagelserne, og det er optagelser, der ikke er rare, og nu handler vi på det, siger Torben Hansen.

Datter: Det er uforskammet

For Niels Christian Nielsens datter, Iben Jensen, er det først og fremmest positivt, at Randers Kommune endelig forholder sig til optagelserne.

- Jeg håber, at dét almindelige borgere har prøvet at råbe op om i lang tid, begynder at gå op for dem, siger Iben Jensen.

Men hun undrer sig også over, at der skulle gå så lang tid, før kommunen reagerede.

- Jeg synes, det er uforskammet. Det siger rigtig meget om dem. Vi bliver ikke taget alvorligt. Der er ingen respekt for os som pårørende, siger Iben Jensen.