Samfund

Syge slagteriarbejdere har "alle muligheder for at blive superspredere"

Stort udbrud af coronasmitte på Danish Crowns slagteri i Ringsted skyldes en blanding af bolig- og arbejdsforhold, siger ekspert.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at fagforeningen NNF stod som afsender på oplysningen om ansattegruppen af polske og østeuropæiske slagteriarbejdere. Det er ikke tilfældet.

Danish Crowns slagteri i Ringsted har i den seneste uge været halvt lagt ned på grund af coronavirus.

Udbruddet begyndte søndag, og fem dage senere er i alt 44 testet positiv for coronavirus - en stigning på 12 det seneste døgn.

Men at slagteriet i den sjællandske by rammes, undrer ikke Lone Simonsen, epidemiolog ved Roskilde Universitet.

- Vi ser gang på gang de der udbrud i alle mulige lande, siger hun til TV 2.

På Danish Crown slagteriet i Ringsted har man en del ansatte fra Polen og Østeuropa. Og de bor under forhold, som ikke er ulig det, danskere gør, når de arbejder i udlandet, siger pressechef Jens Hansen fra Danish Crown.

Arbejdsmiljøet en medvirkende årsag

Det kan være en vigtig årsag til, at smitten nærmest er eksploderet på slagteriet, siger Lone Simonsen.

- Der er en del polakker på den fabrik, og de bor måske på en anden måde, end vi gør. De bor og arbejder tæt sammen. Og deres kølige arbejdsmiljø har høj luftfugtighed, så der er alle muligheder for, at der kan blive tale om superspredere, siger hun.

De danske sundhedsmyndigheder har opstillet et testcenter ved slagteriet. Alle ansatte vil på ugentlig basis blive testet de næste syv uger.

I løbet af ugen er mere end 500 ansatte blevet testet. 421 blev testet torsdag, men her er der ikke kommet svar på prøverne.

- Når vi har resultaterne, har vi et bedre overblik over, hvordan smittespredningen er på slagteriet, og hvor vi er i arbejdet med at få brudt smittekæderne, siger pressechef Jens Hansen.

Danish Crown har måttet skrue produktionen ned på halv kraft på grund af udbruddet.

Tysk gigantslagteri måtte lukke

Det danske slagteri er langt fra noget særtilfælde.

Det tyske gigantslagteri Tönnies i Rheda-Wiedenbrück blev ramt af smitte i midten af juni måned og måtte lukke helt ned, da 400 ud af 500 ansatte blev testet positive for coronavirus. Slagteriet har i alt 7000 ansatte.

En måned tidligere var 92 slagteriarbejdere blevet smittet med coronavirus på Danish Crowns slagteri Westcrown nær Osnabrück i Tyskland.

Også i England og Frankrig har flere slagterier måttet nedskalere eller helt indstille produktionen på grund af smitte.

Konsekvenser rækker ud over produktionen

Udbruddet af smitte i fødevareindustrien kan hurtigt få konsekvenser, der rækker ud over selve produktionen.

I Ringsted har man set sig nødsaget til at lukke ned for besøg på plejecentre og botilbud, fordi man har konstateret smitte hos en ansat, som ifølge TV 2 Øst er pårørende til en af de smittede slagteriarbejdere.

I Tyskland besluttede myndighederne at begrænse smitten i distriktet Gütersloh ved at lukke alle skoler og daginstitutioner som følge af smitteudbruddet på Tönnies slagteriet.

Ifølge Fødevarestyrelsen tyder intet på, at coronavirus smitter gennem mad, men derimod via dråber fra host og nys fra smittede personer.