Salg af mundbind "stikker af"

Sundhedsstyrelsens anbefaling om brug af mundbind i offentlig transport har fået mange danskere til at reagere.

Flere og flere danskere ser ud til at ville bruge mundbind for at hindre coronasmitte.

Det er indtrykket hos flere apotekere og Matas, der sælger mundbind.

Et samlet overblik over stigning i salget foreligger endnu ikke. Men tendensen er tydelig og til at tage og føle på.

- Det er eskaleret voldsomt og stikker af nu. Alene torsdag solgte vi 3000 pakker, siger Matas' pressekontakt Klaus Fridorf til TV 2.

Sundhedsstyrelsens anbefaling om at bruge mundbind fra 1. august er i første omgang målrettet offentlig trafik i spidsbelastningsperioder, hvor det kan være svært at holde afstand til medpassagerer.

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, siger transportminister Benny Engelbrecht til Ritzau.

Danskerne ved at ændre holdning

Herhjemme har brugen af mundbind hidtil været undtagelsen i det offentlige rum. Alligevel tyder meget nu på, at danskerne er ved at ændre holdning til brugen af mundbind.

- Nogen har været på ferie i udlandet og set, hvordan man bruger det der. Men nu vender mange hjem fra ferie og skal køre med offentligt transport, når de skal på arbejde efter weekenden og så er behovet der, siger Jeanette Juul Rasmussen fra Birkerød Apotek, som også er næstformand i Danmarks Apotekerforening.

På webapoteket.dk melder man udsolgt af mundbind, men forventer nye forsyninger i den kommende uge (uge 32, red.).

Også på matas.dk er flere typer bind udsolgt, men der er ikke forsyningsproblemer, lyder det.

- Vi har en relativt pæn lagerbeholdning og ret pålidelige leverandører, siger Klaus Fridorf.

Sundhedsstyrelsen vil løbende holde øje med, om den bør anbefale brug af mundbind til flere situationer, som for eksempel indkøbscentre og forsamlingssteder.

I Danmark har det tidligere kun været anbefalet at bruge mundbind i enkelte situationer. 15. juni blev det dog et krav i danske lufthavne at bære mundbind.

I midten af marts anbefalede bare ti lande brug af maske eller mundbind. Nu er det 130 lande, som råder sine indbyggere til at dække næse og mund for at undgå at smitte andre eller selv blive smittet.

Både apotekere, Matas, Normal, DSB og 7-Eleven sælger mundbind.

Der er flere typer mundbind i handlen. Hvordan de virker og hvor de kan købes, kan du se her.