Nu anbefales mundbind i offentlig transport på særlige tidspunkter

Anbefalingen kommer, fordi mange den næste uge vender tilbage fra ferie, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i offentlig transport på særlige tidspunkter.

Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Sundhedsstyrelsen skriver, at man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.

Anbefalingen kommer, fordi mange den næste uge vender tilbage fra ferie.

- I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig. Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, lyder det i pressemeddelelsen fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht til Ritzau.

Overvejer at udvide anbefalingerne

Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.

Han siger samtidig, at Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt. Styrelsen vil løbende holde øje med, om den bør anbefale brug af mundbind til flere situationer, som for eksempel indkøbscentre og forsamlingssteder.

I følge hjemmesiden Masks4All er der kun 25 lande i verden, hvor myndigheder hverken anbefaler eller påkræver brug af mundbind. I Danmark har det tidligere kun været anbefalet at bruge mundbind i enkelte situationer. 15. juni blev det et krav i danske lufthavne at bære mundbind.

En lille måned senere, 9. juli, ændrede Sundhedsstyrelsen sine retningslinjer, så den nu anbefalede mundbind i "særlige situationer". Eksempelvis når man tror, at man er smittet med coronavirus og skal bevæge sig ned for at blive testet.

Kan forhindre superspredere

De nye anbefalinger om brug af mundbind i myldretiden kan være med til at holde smitten nede, siger Lone Simonsen, der er epidemiolog og forsker ved Roskilde Universitet, til TV 2

- Offentlig transport er ofte der, man møder en masse mennesker og står tæt i lang tid ad gangen. Det giver gode forhold for superspredere, siger hun.

En superspreder er en smittet person, der smitter mange andre. Lone Simonsen står sammen med sin kollega Kim Sneppen fra Niels Bohr Instituttet bag et studie, der viser, at de såkaldte superspredere står for størstedelen af smitten.

Konkret er det omkring ti procent af de smittede, der ser ud til at stå for 80 procent af smittespredningen.

Samtidig viser studiet, at smitten i høj grad sker ved store begivenheder, eksempelvis festivaler og koncerter.

Lone Simonsen understreger dog, at anbefalingerne om mundbind kun vil have en effekt, hvis folk vælger at følge anbefalingen.

Masker skal bruges korrekt

For at Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger skal hjælpe med at mindske coronasmitten, kræver det også, at folk bruger mundbindet korrekt.

Det siger Henning Bundgaard, der er professor og overlæge ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet, til TV 2.

Ifølge professoren er risikoen for at overføre coronavirus ved hjælp af dråbepartikler generelt mindre, hvis to personer, der taler med hinanden, bærer mundbind.

I nedenstående eksempel går smitterisikoen mellem to personer fra "meget høj" til "meget lav" afhængig af, om der bæres mundbind, og om der samtidig holdes minimum én meters afstand.

Grafikken viser den effekt, som mundbind - og afstand - har på graden af smittespredning af dråbepartikler som coronavirus.

Ovenstående grafik er en forsimpling af virkeligheden, påpeger Henning Bundgaard dog. Han siger, at man skal gå i isolation og blive hjemme, hvis man føler sig syg og udviser tegn på at være smittet med coronavirus.

- Hvis en coronasmittet har dråber med smitte på sine hænder og rører ved eksempelvis et dørhåndtag, som andre personer efterfølgende berører, så ryger beskyttelsen med mundbindet, siger Henning Bundgaard.

Den nye udmelding og de justerede anbefalinger er er gældende fra lørdag 1. august.