Samfund

Indvandrere blev betalt for at rejse hjem, men 17 vendte tilbage og beholdt pengene

Kommunalpolitiker vil nu have problemet taget op på Christiansborg.

I løbet af de seneste 10 år er i alt 163 personer fra flere lande rejst ud af Aarhus Kommune for at bosætte sig i deres hjemlande.

De har fået cirka 20 millioner kroner med sig i alt i den såkaldte repatrieringsstøtte.

Men 17 af dem har fortrudt og er vendt tilbage til Danmark. 14 af dem har igen bosat sig i Aarhus Kommune. Men ingen af dem har betalt pengene tilbage.

Det viser akter fra Aarhus Kommune, som B.T. har fået aktindsigt i.

Reagerer kraftigt

Det får flere politikere i byrådet i Aarhus Kommune til at reagere kraftigt.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få den sidste krone ud af de her mennesker. Det skal ikke være sådan, at man kan spekulere i det her. Og det kan ikke være rigtigt, vi så skal til at udbetale boligsikring og tilskud til møbler til dem, når de vender tilbage, uden at kunne betale pengene tilbage, siger medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget Gert Bjerregaard til TV 2.

- Det er fuldstændig uanstændigt, siger Knud N. Mathiesen (DF), byrådsmedlem i Aarhus Kommune og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, til B.T.

Mangler lovhjemmel

Men ifølge Finn Bruun Ravnsbæk, chef for det såkaldte back office i Aarhus Kommunes Borgerservice, der blandt andet afdækker socialt bedrageri, har kommunen ikke lovhjemmel til at inddrive pengene.

- Vi ville virkelig gerne opkræve de her penge, men problemet er, at vi ikke har de værktøjer, som vi skal bruge. I kommunen har vi ikke hjemmel til at skære i sociale ydelser eller gøre indhug i de her menneskers løn. De tvangsmidler mangler vi, siger Finn Bruun Ravnsbæk til B.T.

Vil lægge pres på folketingspolitikere

Gert Bjerregaard siger, at han nu vil lægge pres på sine Venstre-kolleger i Folketinget for at få ændret lovgivningen.

- Men jeg mener også, vi har lovhjemmel, der gør, at vi kan stoppe det her, siger han.

- Det er en sag, vi bør tage op i Social- og Beskæftigelsesudvalget siger Anette Poulsen (S), næstformand i udvalget, til TV 2.

Hun vil ikke kommentere sagen yderligere og henviser til sin partifælle, Kristian Würtz, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune.

Udvalgsformand: Pengene skal indkræves

Fredag aften er det ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra ham.

Men Liv Gro Jensen (SF), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune, vil også have at pengene bliver betalt tilbage.

- Alle er lige for loven her i samfundet og alle skal betale deres gæld tilbage til det offentlige. I de tilfælde, hvor repatriering ikke virker efter hensigten - som i de 17 tilfælde, du nævner - er det vigtigt det offentlige får pengene indkrævet. Og jeg har tillid til det bliver gjort, skriver Liv Gro Jensen fredag aften i en sms til TV 2.

- Dog vil jeg tage det op med forvaltningen og få en gennemgang af tallene og initiativerne på baggrund af disse konkrete udfordringer, skriver Liv Gro Jensen.