Er en anbefaling nok til at få danskerne til at bruge mundbind?
Flertallet af dem, TV 2 har talt med efter Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger, siger, at de har i sinde at tage mundbind på.
Fra lørdag anbefales mundbind i kollektiv trafik, hvor det ikke er muligt at holde den nødvendige afstand. Det meddelte Sundhedsstyrelsen fredag.
Nøgleordet er dog 'anbefales'. For tager vi danskere det til os, når det blot er en anbefaling og ikke et direkte krav?
TV 2 har talt med en række passagerer i den kollektive trafik fredag eftermiddag. Her svarer flertallet, at anbefalingen er en god idé, og at de selv har i sinde at tage mundbind på.
Enkelte påpeger dog, at de hurtigt skiftende udmeldinger er noget, der får dem til at tøve.
- Vi hører jo vidt forskellige ting. Men hvis myndighederne anbefaler det nu, må vi jo gøre det, siger Eirik Henriksen, som TV 2 talte med på Vejle Station.
Udenlandske demonstrationer
Effekten af en anbefaling har længe været sat på prøve - blandt andet i USA, hvor en lang række amerikanere indædt nægter at gå med mundbind og demonstrerer mod corona-restriktionerne.
Nogle, fordi de ikke tror, det virker. Andre, fordi de mener, at det er et angreb på deres personlige frihed.
Også i Tyskland har demonstranter været på gaden for at vise deres modstand mod påbuddet om at bære mundbind alle indendørs offentlige steder.
De autoritetstro danskere
Erfaringerne fra udlandet kommer dog ikke til at smitte af på danskerne, mener Helle Samuelsen, der er lektor i antropologi ved Københavns Universitet med fokus på global sundhed.
Det skyldes, at danskerne har en meget stor grad af tiltro til autoriteter, forklarer hun.
Men skal den bevares, kræver det, at myndighederne formår at fastholde borgernes grundlæggende tillid.
- Det er vigtigt, at de er ret konsistente i deres udmeldinger. At både Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen siger det samme. Ellers kommer der mudder i budskaberne, siger Helle Samuelsen til TV 2.
Mudrede budskaber
Noget af det, der ifølge Helle Samuelsen og en række af de passagerer, TV 2 har talt med, kan være med til at mudre billedet, er, hvor hurtigt anbefalingerne skifter.
Tirsdag lød det for eksempel fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, at en generel brug af mundbind i det offentlige rum ikke var aktuelt.
Bare tre dage senere bliver de nu anbefalet i kollektiv trafik.
Vi viser stadig samfundssind
Udover danskernes autoritetstro tilgang til myndigheders anbefalinger spiller samfundssind også en væsentlig rolle, vurderer antropolog Helle Samuelsen.
Og trods antallet af smittede med covid-19 er faldet markant, siden ordet samfundssind for alvor blev en genganger på de mange pressemøder tilbage i marts og april, holder vi det stadig ved lige.
- Jo mere eksplicit det handler om vores eget og vores medmenneskers sundhed, jo større er samfundssindet, siger Helle Samuelsen.
Derfor håber hun, at myndighederne holder den klare, ensartede kommunikation for øje, så der ikke sker et skred i danskernes tillid. Skulle det ske, vil det være på bekostning af samfundssindet.