Coronavirus

Brostrøm svarer på spørgsmål: Hvorfor anbefaler Sundhedstyrelsen nu mundbind i offentlig transport?

Myndighederne kigger løbende på, om de skal anbefale yderligere brug af mundbind.

Fredag meddelte Sundhedsstyrelsen, at den anbefaler brug af mundbind i den kollektive transport.

Anbefalingerne træder i kraft fra lørdag og gælder på de tidspunkter, hvor der er så mange mennesker med den offentlige transport, at det er svært at holde den anbefalede afstand.

TV 2 har spurgt Søren Brostrøm, hvorfor den nye anbefaling kommer nu.

For tre dage siden sagde du, at mundbind i det offentlige rum ikke gav nogen mening i den nuværende situation. Hvad er sket de seneste dage?

Vi er stadig ikke dér, hvor det giver mening med generel brug af mundbind på gader og stræder. Men i situationer, hvor det er svært at overholde vores anbefalinger om afstand, kan man i den kollektive trafik i myldretiden med fordel have et mundbind med i tasken.

Mundbindet skal dog ikke erstatte de generelle anbefalinger om at vaske hænder og holde afstand.

Vi har kigget på tætheden i den kollektive trafik, der gradvis er steget, siden vi begyndte at genåbne samfundet i april. Vi forventer, at tætheden i den kollektive trafik vil tiltage i næste uge, når folk kommer hjem fra ferier, og arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner åbner igen.

Du har tidligere sagt, at et mundbind kan udgøre en falsk tryghed. Det gælder vel stadig?

Hvis man bruger et mundbind forkert eller bruger det forkerte mundbind, kan det gøre mere skade end gavn. Derfor vil vi også komme med noget informationsmateriale om, hvordan man bedst bruger et mundbind, og hvilket mundbind der er bedst at bruge.

Man kan ikke udelukke, at vi løbende kommer til at udvide vores anbefaling af brug af mundbind.

I denne artikel kan du læse Sundhedsstyrelsens anbefalinger til korrekt brug af mundbind.

Hvorfor er det en anbefaling og ikke et krav, at man bruger mundbind i den kollektive transport?

Vi skylder som sundhedsmyndigheder at give anbefalinger, som er afbalancerede i forhold til både fordele og ulemper ved at bruge mundbind.

Med det forholdsvis lave smittetryk, som vi stadig har i Danmark, kan man sige, at hvis vi kom med en bredere anbefaling om generel anvendelse af mundbind i gader og stræder, ville det være et overkill i forhold til, hvor få asymptomatiske smittebærere der er i samfundet.

Der skulle sikkert være mange 100.000 danskere, der skulle gå med mundbind i en hel uge, hvis vi skulle forebygge ét enkelt smittetilfælde.

Kunne den smittestigning, vi har set de seneste uger, have været undgået, hvis I ligesom andre lande var kommet med disse anbefalinger før?

Det handler altid om timing. Man skal ikke gøre det for tidligt, man skal ikke gøre det for sent. Hvis man kigger på smittetrykket i Danmark her over sommeren, har vi ligget på et meget lavt niveau. Vi så en stigning fra uge 27-29, og siden da har det ligget stabilt.

Så har vi set en lille stigning de seneste par døgn, blandt andet et udbrud blandt slagterimedarbejdere i Ringsted.

Uge for uge kigger vi på smittetrykket. Det er stadig lavt, men der er ingen tvivl om, at hvis vi ser et øget smittetryk, vil vi selvfølgelig kigge på, om mundbind er en af de ting, vi skal tage op af værktøjskassen.

Det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er en erstatning for de generelle råd, men hvis det er vanskeligt at holde afstand, kan mundbind give ekstra beskyttelse.