Coronavirus

Smitten i Danmark stiger – forklaringen kan være meget simpel

Vi er i tæt kontakt med flere fremmede, end vi var tidligere under krisen. Årsagen kan være sommerferien, men derfor er det stadig problematisk.

Hvis du tænker tilbage til i går eller dagen inden, hvor mange mennesker var du så i nærkontakt med? Hvad, hvis du tænker en måned tilbage? Hvad med for to eller tre måneder siden?

Gennem de seneste uger har antallet af nye coronasmittede i Danmark været stigende, og en del af forklaringen kan meget vel vise sig at være lige så simpel som konsekvenserne er farlige:

Vi er i nærkontakt med flere nu, end vi var tidligere.

- Det er den tydeligste adfærdsændring, vi har set de seneste måneder. Og i forhold til risikoen for nye smittekæder, er det nok den vigtigste, siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen til Berlingske.

Nærkontakt og Hope-projektet

  • Nærkontakt skal her forstås som om personer, man har været tættere på end to meter i mindst to minutter.
  • Tallene, der er omtalt her, tager udgangspunkt i en ugentlig undersøgelse fra Epinion, der har spurgt 500 personer hver uge. 
  • Navnet, Hope, står for: How Democracies Cope with Covid19.
  • Hope-projektet er forankret ved School of Business and Social Sciences på Aarhus Universitet.
  • Du kan læse mere om projektet og se de seneste tal her.

Kontakt med flere fremmede under ferien

Michael Bang Petersen er leder af HOPE-Projektet ved Aarhus Universitet, der siden starten af foråret har fulgt danskernes holdning, vaner og adfærd under coronakrisen.

Både dagligt og ugentligt har forskerne fået spurgt et større antal danskere om alt fra, hvor bekymret de er for coronavirussen til, hvor ofte de vasker hænder og spritter af.

På baggrund af de seneste resultater, som forskerne er udkommet med i denne uge, advarer de særligt mod, at danskerne er begyndt at have nærkontakt med flere.

- Vi ved, at der er en relation mellem folks adfærd og smittetallene, men vi ved endnu ikke præcis, hvordan den relation er. Vi kan se stigningen i antallet af kontakter med fremmede, og det er noget, der teoretisk set vil være en faktor bag stigende smittespredning. Men om det er den skyldige i det her tilfælde, kan vi ikke sige endnu, siger Michael Bang Petersen til TV 2.

Af de seneste tal kan man læse, at vi i april i gennemsnit havde nærkontakt med cirka fire personer uden for vores husstand om dagen. I juni var det tal steget til det dobbelte, og i juli har vi i gennemsnit haft nærkontakt med cirka ti personer hver dag.

Ifølge britiske studier, har man normalt kontakt til 11-12 personer i løbet af et døgn.

Det er særligt antallet af fremmede, vi kommer i kontakt med, der er steget.

- Dette må betragtes som en naturlig følge af danskernes sommerferie, der involverer aktivitet i form af rejser og besøg af attraktioner. Dette kan dog potentielt kobles til det stigende kontakttal de seneste uger, skriver forskerne i deres nyeste rapport.

Svært at spore smittede

I tallene fra Hope-projektet kan man læse, at mænd typisk har lidt flere daglige nærkontakter end kvinder, og at folk på Sjælland ligger lidt højere end andre landsdele.

Til TV 2 forklarer Christian Wejse, der er epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, at større kontakt kan øge smitterisikoen.

- Den største udfordring består i, at smitteopsporingen bliver sværere, jo flere personer vi ser. Vi kan ikke sige, at det er årsagen til, at vi har set en stigning i smittetallet i juli, men det er nok en af årsagerne, siger han.

Perspektiv

27 millioner til kamp mod coronakrisen

Forskerne bag Hope-projektet er blevet tildelt 27 millioner kroner af Carlsbergfondet til at kvalificere de danske myndigheders forebyggende tiltag samt at måle danskernes holdninger og adfærd under krisen.

Ifølge projektets leder, Michael Bang Petersen, kan de data, der bliver indsamlet, bruges til at veje stemningen, folks bekymringer og adfærd - og så navigere derefter. Det skal, ifølge Michael Bang Petersen, give et mere opdateret og rettidigt billede af befolkningens tanker under krisen.

- Vores forhåbning er, at de data, som vi løbende indsamler og stiller til rådighed for offentligheden og myndighederne, kan give en bedre håndtering af coronakrisen i Danmark end ellers, siger Michael Bang Petersen.