Coronavirus

Nye rejsevejledninger - nu er der åbent for hele Sverige

Udenrigsministeriet fraråder nu ikke længere rejse til nogen region i Sverige. Det er fortsat muligt at rejse til hele Spanien.

Opdateret: I første udgave af denne artikel fremgik det at svenskere fra hele landet kan rejse til Danmark fra i dag. Rigspolitiet har efterfølgende kontaktet TV 2 og præciseret, at det først vil være gældende fra lørdag.

Efter 139 dage, hvor Udenrigsministeriet helt eller delvist har frarådet rejser til Sverige, kan man nu som dansker rejse frit i nabolandet.

I hvert fald fraråder de danske myndigheder ikke længere rejser til Sverige, fremgår det af den opdaterede rejsevejledning, hvor broderlandet nu har farvekoden gul og ikke orange.

På samme måde kan svenskere fra på lørdag rejse til Danmark, uanset hvor i Sverige, de kommer fra. Du kan løbende følge reglerne for indrejse her.

Spanien fortsat gul

Spanien er et andet land, hvor der har været stor fokus på corona-smitten. Her er beskeden fra Udenrigsministeriet, at man stadig kan rejse til landet, hvis man er opmærksom på sin 'personlige sikkerhed' og 'holder sig opdateret', som farven angiver. Du kan se de præcise betydninger for farverne her.

Smitten er den seneste tid blusset voldsomt op i dele af landet, og Barcelona har måtte genindføre en række restriktioner i forhold til blandt andet kultur- og natteliv. Samtidig er mange danskere rejst til landet på sommerferie. Og det kan altså fortsætte efter i dag.

Derudover ændrer Portugal status fra orange til gul, mens Rumænien går den modsatte vej og nu er på listen over områder, som Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til.

Sverige har været på særlig lukket liste

Fredag 13. marts ændrede Udenrigsministeriet rejse-farven for hele verden til minimum orange, som betyder, at man fraråder ikke-nødvendige rejser til det pågældende sted. Samme dag fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at de danske grænser den følgende dag fra middag ville blive lukket for alle ikke-danske statsborgere uden et absolut nødvendigt formål i Danmark.

Allerede 15. juni begyndte regeringen at lempe på grænsepolitikken, da Danmark åbnede grænserne mod Tyskland, og Mette Frederiksen fortalte, at turister igen kunne rejse til og fra Island, Færøerne og Norge.

Men Sverige kom ikke af negativ-listen, hvilket fik den svenske statsminister Stefan Löfven til at undre sig og kaldte beslutningen 'mærkelig'. Og den svenske statsminister var på linje med sit folk i den sag, vurderer TV 2's korrespondent i Sverige Jesper Zølck.

Svenskerne har følt en hetz

- Et flertal af svenskerne føler, at resten af Europa har haft lidt af en hetz kørende mod Sverige. Og har set især de nordiske grænselukninger som unødvendige og nedladende, siger han.

- Mange svenskere vil reagere med et ‘Endelig! Det var godt nok på tide,’ at Danmark åbnede grænsen. Ikke mere af det pjat, siger Jesper Zølck.

Grænseproblematikken har ikke kunnet undgå at spille ind på forholdet mellem Danmark og Sverige.

- Det her er glædeligt. Vi har arbejdet hårdt for at få åbnet grænserne i Norden, og nu tages et vigtigt skridt i den rigtige retning, skriver den svenske udenrigsminister Ann Linde i en mail til TV 2.

Skadeligt for Øresunds-integration

- Den svenske frustration mod Danmark har været tydelig - især i Øresundsregionen, hvor mange har følt at mange års integration af den svenske og danske side af Øresund blev slået tilbage på grund af en dansk overreaktion. "Vi må ikke tage over og spise en rød pølse, men danskerne tager herover for at shoppe," som en så rammende beskrev det for Information tilbage i maj, siger Sverige-korrespondenten.

Jesper Zølck fortæller, at han dog ikke tror, at det vil få svenskerne til at holde sig fra Danmark, nu hvor rejsevejledningerne er lempet.

- Logisk set vil der komme flere - svenskere var inden coronakrisen den næststørste kilde til turismeindtægter i Danmark (6,5 mia. kr. i 2018, red.), så selvom det har været muligt for nogle svenskere at tage til Danmark, så vil en helt åben grænse åbenlyst betyde en stigning.