Samfund

Danske turistmål er godt fyldt, men her er fem områder med god plads

Fest- og sommerglade mennesker valfarter til Skagen i forbindelse med uge 29. Jean Nonboe / Byrd

Selvom store dele af ferielandet må melde udsolgt, er det ikke helt umuligt at finde plads.

Over hele landet er populære turistdestinationer propfyldte.

Gennem de seneste måneder har TV2s regioner fortalt, hvordan færger til en række danske øer som Fanø, Orø og Læsø ikke kan følge med turiststrømmene.

På flere museer og andre indendørs seværdigheder skal man reservere plads på forhånd. Samtidig melder hotel efter hotel om alt udsolgt, mens populære udflugtsmål som Egeskov Slot og Knuthenborg Safaripark fortæller til TV 2, at de har travlt som aldrig før.

- Vi plejer sjældent at have udsolgt af billetter til slottet, men i år har vi det hver dag mellem klokken 12-14, fortæller marketingchef på Egeskov Slot, Lene Pedersen.

Men hvor kan man som dansk turist tage hen i stedet, hvis man gerne vil undgå lange færgekøer, proppede hoteller og overfyldte attraktioner?

Det har TV 2 spurgt en række turistorganisationer om og samlet fem bud på danske destinationer, der stadig har rigeligt med plads:

Fem danske turistmål, der ikke er overrendt

 1. Lev vildt i Nationalpark Thy

  Er man til vesterhavsluft, uspolerede nåletræsskove og overnatning i det fri er der stadig rig mulighed for det i Nationalpark Thy. Det fortæller Peter Krusborg, direktør for Visit Nordjylland:

  - Det er jo en helt fantastisk lækker og rå natur.

  Samtidig er der ifølge direktøren rig mulighed for at finde et sted at sove. Som noget nyt har Naturstyrelsen nemlig i år givet tilladelse til at slå telt op i mere end 200 danske skove – blandt andet i Nationalpark Thy.

  Man kan dog blive nødt til at lede lidt, hvis man vil have et uspoleret sted helt for sig selv, tilføjer Peter Krusborg.

 2. Lav kunst på et psykiatrisk hospital i Odsherred

  Er man til mad, kunst og kultur uden lange køer, kan man blandt andet finde det i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland.

  Den kun to år gamle park har hjemme i 45 bygninger, som tidligere husede et psykiatrisk hospital. Men i dag er stedet hjem for både restauranter, håndværkere og kunstnere, hvoraf mange ifølge direktør for Visit Sjælland, Jens Müller, har åbent for besøgende.

  - De laver arrangementer henover hele året, hvor man blandt andet kan lære at høste tang eller se, hvordan man laver is, fortæller han.

  Derudover kan man deltage i keramik-workshops eller lære at tage billeder uden et kamera. Samtidig er det ifølge Jens Müller bestemt muligt at finde et sted at overnatte på et af byens hoteller

 3. Tag på strandferie i Aalborg

  Har man lyst til både at nyde byens kulturliv og naturens ro, anbefaler direktøren for Visit Nordjylland, at man tager til Aalborg.

  Her er der nemlig stadig gode muligheder for at finde overnatning og restauranter uden kø – og samtidig er der ikke langt til kysten, fortæller Peter Krusborg.

  Særligt anbefaler han, at man tager til kystbyen Hals, som han beskriver som ”indbegrebet af dansk hygge” omgivet af smuk natur:

  - Det er der, man finder indslusningen til Limfjorden, og nordpå har man Dronninglund med nogle fantastiske naturområder med skov og rolige strande for dem, der ikke er til vilde vesterhavsbølger.

 4. Bo i Lalandia og kør med damptog

  Vil man gerne til Lolland og Falster, må man ikke lade sig slå ud af udsolgte hoteller og fyldte campingpladser.

  Ifølge marketingsprojektleder ved Visit Lolland-Falster, Karin Pedersen, er det nemlig stadig muligt at bo hos blandt andet badelandet Lalandia. Og det er ikke kun for vandhunde, understreger hun.

  Turister har nemlig også mulighed for at besøge Naturpark Maribosøerne, hvor man blandt andet kan vandre, sejle i kano eller tage på opdagelse med turbåden Anemonen. Og så kan man også tage en kort rejse tilbage i tiden:

  - Fra Maribo til Bandholm kører et gammelt damptog otte kilometer gennem marker og skove. Det er en virkelig skæg og hyggelig oplevelse, fortæller Karin Pedersen

 5. Nyd udsigten fra Sjællands vestligste punkt

  For enden af en 20 kilometer lang tange kan man på Sjællands vestligste punkt opleve en af Danmarks bedste udsigter i toppen af Røsnæs Fyr.

  Her kan man nyde vindens susen og lyden af brusende bølger, mens man enten spejder mod Samsø og Fyn eller vender sig om og ser ind over Sjælland. Og ifølge direktør for Visit Sjælland, Jens Müller, er der stadig masser af overnatningsmuligheder i området.

  Nogle dage er fyret dog flittigt besøgt af turister, forklarer han - så vil man have fred og idyl, anbefaler han i stedet at bevæge sig længere ind ad tangen til Røsnæs havn:

  - Havnen er ret enestående. Den ligger helt ude i vandet for enden af en tange og er et pragtfuldt sted og et lille refugie, hvor man kan købe sig en is.