Ældreminister ser plejehjemsdokumentar for første gang: - Jeg bliver bevæget og rasende

Magnus Heunicke (S) vil iværksætte ændringer for at undgå, at flere oplever det, som dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ viser.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) sidder på sit kontor i ministeriet, og foran ham kører dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ på en computerskærm.

Han sukker dybt og trykker pause på tastaturet.

- Jeg bliver bevæget og faktisk også rasende, siger han.

Vi har i for lang tid vendt det blinde øje til

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

Billederne viser 90-årige Else Marie Larsen fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Billeder, som TV 2 har filmet med skjult kamera i den demensramte kvindes private bolig, og som de seneste dage har fået kritikken til at hagle ned over den danske ældrepleje.

Den konkrete scene, som ministeren er stoppet ved, viser Elses plejere, der fører en samtale hen over hovedet på hende om, hvor dårligt hun lugter.

- Det, vi ser nu, er masser af medarbejdere, som er i hendes hjem, men de taler til hende i et sprog som er nedværdigende og blottet for værdighed og omsorg. Som om, hun ikke er der, siger han.

- Når den slags sker, er der er ingen forklaring eller undskyldning, der er god nok, siger han.

Det er ikke det eneste sted, han stopper dokumentaren for at udtrykke sin forargelse. Derfor vil ministeren nu indføre ændringer på området.

- Det, som 'Plejehjemmene bag facaden' dokumenterer, er et udtryk for en forrået kultur i ældreplejen og kræver indsatser flere steder, mener han.

Tilsyn er ikke gode nok

Det er første gang, at Magnus Heunicke (S) ser dokumentaren, men hans vurdering er klar: Han tror ikke, at der er tale om enkeltstående tilfælde, når TV 2 har kunnet finde så mange og så alvorlige eksempler på det, han kalder ”omsorgssvigt” på både Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers. Eksemplerne er optaget over 16 dage.

Det viser ifølge ham, at særligt tilsynet med Danmarks plejehjem fejler. Det betyder, at der ikke reageres, når der er kritisable forhold.

- Jeg kan vurdere ud fra dokumentaren, at tilsynet bærer præg af tilfældighed, og at der ikke er sammenhæng mellem, hvad de kommunale og statslige tilsyn (Styrelsen for patientsikkerhed, red.) når frem til. Det kan ikke være rigtigt, og det skal ændres, siger han.

I dag har kommunerne selv pligt til at føre tilsyn med tilbud i ældreplejen, men Kongsgården er et eksempel på, at dette tilsyn kan været langt mere positivt, end når Styrelsen for patientsikkerhed kommer forbi. Af den statslige myndighed fik plejehjemmet et påbud for "problemer af større betydning".

- Jeg siger ikke, at alle ansatte i hjemmeplejen, som gør et godt arbejde, skal straffes. Men et bedre tilsyn er en mulighed for at lære af de fejl, der begås, siger han.

Han bider særligt mærke i, at de pårørende i dokumentaren flere gange har givet udtryk for problemerne, men at det ikke har medført ændringer.

Han vil nu kigge på, hvordan de to tilsyn kan strømlines og blive bedre til at optage de kritisable forhold - blandt andet med indput fra eksperter på området, pårørende, ledere i ældreplejen og andre relevante personer, siger han.

Kræver en grundlæggende ændring i synet på ældrepleje

I det hele taget mener Magnus Heunicke, at ældresektoren "skal revolutioneres".

Med det mener han, at det ikke kun er tilsyn eller øget faglighed blandt personalet, der kan gøre op med det, han så på billederne fra dokumentaren.

Det viser, at der ikke skal mirakler til

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

Han tror, at alle kan være med til at skabe mere prestige og respekt omkring arbejdet med samfundets ældste.

- Når forråelsen kommer ind, så begynder det faglige og sundhedsfaglige også at forsvinde. Dem, der taler grimt, har også hængt deres egen selvrespekt i garderoben, mener jeg. Det er et udtryk for frustrationer, siger han.

- Vi skal kunne rekruttere nogle dygtige og dedikerede mennesker.

Og det kræver også bedre økonomi.

- Vi har i for lang tid vendt det blinde øje til. Vi bliver flere og flere ældre i Danmark, og dem skal vi være klar til at levere ordentlig pleje til. Vi kan ikke have nedskæringer år for år, når det er sådan en vigtig sektor. Pengene er ikke fulgt med, siger han.

Sagen om ’Plejehjemmene bag facaden’

Aarhus Kommune har forsøgt at standse visningen af optagelser fra TV 2s dokumentar ’Plejehjemmene bag facaden’.

Kommunen fik nedlagt forbud mod optagelserne først i byretten og senere i landsretten.

Læs mere om forløbet her.

Forbuddet er nu ophævet og udsendelsen kan ses på TV 2 PLAY.

TV 2 benyttede sig af skjult kamera for at undersøge forholdene på to danske plejehjem i dokumentaren.

Læs mere om TV 2s overvejelser om tilblivelsen af udsendelsen.

Konsekvenser i både Aarhus og Randers

Både Kongsgården i Aarhus, hvor Else Marie Larsen boede, og Huset Nyvang i Randers, hvor Niels Nielsen stadig bor, har allerede i over et år været udsat for massiv kritik fra pårørende til flere beboere.

På Kongsgården har de forhold, som dokumentaren afdækker, fået konsekvenser for 13 ansatte i ældreplejen, lyder det fra Jette Skive (DF), som er den ansvarlige rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

I Randers Kommune har hverken forvaltningen eller kommunens borgmester, Torben Hansen (S), ønsket at se optagelserne fra dokumentaren.

Det skal dog både undskyldes og beklages, at der er fundet utilfredsstillende pleje sted, udtalte formanden for Omsorgsudvalget og 2. viceborgmester i kommunen, Fatma Cetinkaya (S) onsdag.

Ifølge hende har kommunen det seneste halvandet år "arbejdet med forholdene i Huset Nyvang på flere planer. Blandt andet i forhold til dokumentation, medicinering og opkvalificering og undervisning af personalet."

Flere partier i byrådet kræver dog, at der foretages en ny undersøgelse. Og at denne - udover Huset Nyvang - også inkluderer kommunens øvrige 21 plejecentre.

Også gode eksempler

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ønsker også, at alle landets kommuner afdækker, hvor der er plejehjem med en forrået og dårlig kultur.

- Der er tale om mennesker, som har arbejdet hele deres liv for det her samfund. Lige nu får de ikke den respekt, de fortjener, siger han.

'Plejehjemmene bag facaden' viser også eksempler på det, som han betegner som vellykket pleje. Blandt andet en scene, hvor en plejer siger til 90-årige Else Marie Larsen, at de har "god tid" og reder hendes hår.

- Det viser, at der ikke skal mirakler til. Har du tid og overskud til at se de mennesker, du arbejder med, så liver de op. Det er den værdighed og respekt, der skal til, siger Magnus Heunicke (S).

Det er dog scenerne med nedværdigende behandling af Else Marie Larsen, som har sat sig mest fast hos ministeren.

- Dokumentaren er grundlæggende et af de vigtigste stykker dokumentation om vores samfund i meget lang tid. Som ældreminister har jeg masser at gå i gang med. Jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, siger han.

Oplever pårørende, at familiens ældste ikke bliver behandlet tilfredsstillende, og at ansatte eller ledelse på plejehjemmene ikke er lydhøre, så anbefaler han, at de går direkte gennem Styrelsen for patientsikkerhed med kritikken.

Du kan se dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' torsdag klokken 20.55 på TV 2 og allerede nu på TV 2 PLAY.