Samfund

TV 2 tester strømmen på stedet, hvor tre børn var i alvorlig ulykke

TV 2s reporter lod sig onsdag drive til havs under opsyn for at illustrere, hvor farligt havet kan være.

Tre brødre på 6, 8 og 11 år blev tirsdag eftermiddag fløjet til Rigshospitalet, efter de blev grebet af strømmen ved stranden i Hornbæk og drev til havs mod Sverige.

Børnene var blevet fanget i et såkaldt hestehul - også kendt som et revlehul, der er en fordybning i strandens revler, hvor der kan være en udadgående strøm, der fører vandet tilbage ud i havet.

Onsdag tog TV 2s reporter Brian Lindhoff til den nordsjællandske by, hvor han under opsyn af en livredder svømmede ud til et hestehul for at teste på egen krop, hvor svært det er at komme tilbage til kysten.

Brian Lindhoff, der betegner sig selv som en habil svømmer, blev overrasket over havets kraft, da han først skulle svømme væk fra hestehullet.

- Jeg forsøgte at svømme ind med rygcrawl og brystsvømning, men uanset hvad kom jeg ingen vegne. Til sidst kom bølgerne ind over hovedet på mig bagfra, så jeg ikke kunne få luft, og det stressede mig yderligere, sagde Brian Lindhoff, da han igen var reddet i sikkerhed på stranden i Hornbæk.

Se TV 2s reporters reaktion, da han er reddet i land efter at have svømmet ved et hestehul:

Se Brian Lindhoffs reaktion, da han er reddet i land efter at have svømmet ved et hestehul. Video: Carl-Emil Søe

- Bevar roen

Sådan redder du andre ud af et revlehul

  • Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.
  • Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte. Det kan være en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.
  • Råb til den nødstedte, at han eller hun ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.

Kilde Trygfondens Kystlivredning 

De tre drenge kom i knibe ud for Hornbæk Strand på et sted, hvor der ikke var livreddere.

TV 2 har ikke kunnet få opdateret sundhedstilstanden på de tre drenge, men den ene af de tre brødre kunne selv svømme i land, mens en livredder fik bragt de to andre ind.

Til TV 2s reporter fortæller cheflivredder John Mogensen fra Livreddertjenesten Nordsjælland, at man er opmærksom på adskillige hestehuller ved Hornbæk Havn:

- Som udgangspunkt skal man være varsom med at bade ved stensætninger, siger han.

Der er flere tusinde revlehuller langs de danske kyster, og ifølge livredderen sker episoderne som regel for børn.

- Man skal have talt dem til ro og minde dem om, hvad de har lært. Driv med og svøm ind langs med stranden og derefter ind til land igen, siger han.