Plejehjemmene bag facaden

Kommune beklager forhold på udskældt plejehjem, men er tilfreds med plejen i dag

Der er sket forbedringer på Huset Nyvang, og i dag foregår plejen på en etisk ansvarlig måde, mener ansvarlig politiker.

Randers Kommune beklager nu kritisable forhold på et af kommunens plejecentre, som eksperter har kaldt sundhedsskadelige og umenneskelige.

Forholdene er blevet afsløret gennem skjulte optagelser, der indgår i TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'.

Her kan man blandt andet se personale på demensplejehjemmet Huset Nyvang bruge en hård tone over for den 91-årig beboer, Niels Christian Nielsen, og at han må gå næsten ti timer uden at få skiftet ble og bukser, selvom han flere gange selv gøre opmærksom på, at han haft et uheld i bukserne.

- Det beklager jeg selvfølgelig rigtig meget. Vi går jo ud fra, at der finder værdig pleje sted rundt om på vores plejecentre, siger Fatma Cetinkaya (S), der er 2. viceborgmester og formand for Omsorgsudvalget i Randers Kommune.

TV 2 tilbød allerede i februar kommunen at se optagelserne fra Huset Nyvang. Det afviste kommunen, ligesom man også afviste at stille op til interview. I stedet anmeldte Randers Kommune TV 2 til politiet for at have optaget med skjult kamera på plejehjemmet.

Derfor er det første gang, at de ansvarlige i kommunen kommenterer de forhold, der afsløres i dokumentaren.

Tilfreds med plejen i dag

Fatma Cetinkaya bekræfter over for TV 2, at beboere og pårørende tidligere har rejst kritik af plejen, der fandt sted på Huset Nyvang, og hun fortæller, at kommunen over det seneste halvandet års tid har forsøgt at tage hånd om problemerne og arbejdet med forholdene i plejecentret "på forskellige planer".

Blandt andet har kommunen haft plejefaglige konsulenter og demenskoordinatorer tilknyttet plejecentret for at arbejde med arbejdsgangene, strukturen, kulturen, systematikken og medicineringen, forklarer udvalgsformanden.

91-årige Niels Christian Nielsen beder gentagne gange forskellige plejere om at blive skiftet efter et uheld i bukserne. Men han får ikke en ny ble - i stedet får han serveret mad i sit værelse, hvorefter plejeren forlader ham. Video: Jonas H. R. Moe Video: TV 2 Danmark

Ifølge en undersøgelse, kommunen har fået lavet, viser større tilfredshed blandt både beboere, pårørende og medarbejdere. Men pårørende fortæller til TV 2, at de ikke oplever nogen forskel.

Og arbejdet med at forbedre forholdene er stadig i gang, understreger Fatma Cetinkaya.

- Det betyder rigtig meget for mig, at der er en værdighed i den pleje og omsorg, der foregår på vores plejecentre, og at det foregår på en etisk måde, som vi kan være vores ældre bekendt.

Synes du, det foregår på en etisk måde i dag?

- Det mener jeg bestemt, det gør.

Eksperter er rystede

TV 2-dokumentaren er blevet til efter aftale med bekymrede pårørende, som har godkendt, at det via skjult kamera blev undersøgt, hvordan plejen og omsorgen er bag facaden på to plejehjem i Danmark.

Tirsdag kunne TV 2 fortælle, hvordan 90-årige Else Marie Larsen har været udsat for kritisable forhold på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus Kommune.

Også en række af optagelserne lavet hos 91-årige Niels Christian Nielsen på plejehjemmet i Randers Kommune afslører forhold, som eksperter mener er stærkt kritisable. De vurderer, at optagelserne afslører omsorgssvigt.

- Det er ufatteligt, at det her sker. Det er umenneskeligt og respektløst, siger Lars Bjerrum, der er professor i infektionssygdomme, antibiotika og hygiejne ved Københavns Universitet og har mange års erfaring som praktiserende læge.

Kameraerne kørte i alt 16 dage på Niels Christian Nielsens stue og soveværelse på Huset Nyvang i Randers Kommune.

Dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' kan ses på TV 2 torsdag klokken 20.50 og allerede nu på TV 2 PLAY.