TV 2 Echo

28-årig røg hash og hørte hiphop - i dag lever han som munk

Jakob Eriksen kunne ikke finde sin plads i det moderne samfund. Indtil den dag, hvor han mødte en munk på Strøget.

Hvis det ikke var for det store hvide skilt, kunne man nemt forveksle templet med et ganske almindeligt parcelhus i Vanløse. Men i det øjeblik, 20-årige Jakob Eriksen trådte ind i tempelbygningen, mærkede han en atmosfære, som han aldrig før havde oplevet.

På trægulvet sad der mellem 80 og 100 mennesker iklædt orange og hvide dragter og mediterede.

Selvom han var lidt skeptisk, følte han sig draget. Meditationen var tiltalende, og han havde lyst til at opleve den med et åbent sind.

Han ved ikke, om han sad der i ti minutter eller tre kvarter, men han var ikke et sekund i tvivl om følelsen, der sluttede sig om hans krop. En følelse af tilfredshed og tryghed - en fornemmelse af at være hjemme.

- Jeg tænkte: "Jeg kunne egentlig godt blive her", fortæller han.

- Født med en sølvske i røven

Året forinden, i november 2011, havde Jakob Eriksen netop aftjent sin værnepligt hos militæret.

Tjenesten var en god mulighed for at komme i form, få selvdisciplin, men mest af alt at købe sig tid.

Han var færdig med gymnasiet, og selvom han var glad for at læse, havde han aldrig taget skolen seriøst. Jakob havde svært ved at forene sig med samfundets værdier og søgte i stedet hen mod 'Staden' (Fristaden Christiania, red.):

- Jeg sad ofte på Christiania og røg en pind, mens jeg snakkede med de andre om, hvordan samfundet ikke fungerede, fortæller han.

Rammerne for hans liv havde ellers været fantastiske. Jakobs forældre havde givet ham en god og tryg opvækst. Han var født og opvokset på Frederiksberg i en sund dansk kernefamilie.

- Jeg er født med en sølvske i røven, siger Jakob.

Utilfredsheden havde i virkeligheden rod i en større frustration, som startede på en familieferie til Egypten, da Jakob var barn. Der stod han som 12-årig for enden af en kolossal statue af den gamle egyptiske farao Ramses 2. og drømte sig væk til, hvor fedt det måttet have været at være konge og bedrevet store ting.

Imens kom en turguide forbi Jakob med sit hold af turister. Højlydt fortalte hun, at Ramses 2. har været død i over 3200 år. Det ramte Jakob.

- Alt, hvad Ramses havde arbejdet for, havde tiden revet væk fra ham helt nådesløst. Jeg begyndte at tænke på meningen med livet, siger Jakob og uddyber:

- Hvad er pointen med det hele, hvis du alligevel bare dør?

Efter ferien i Egypten gik det for alvor op for Jakob, at livet er kortvarigt. Han begyndte at søge svar på livets store spørgsmål, og hvad der sker efter døden, men ingen, han henvendte sig til, kunne svare ham - hverken forældre, præster eller videnskabsfolk.

Svarene var ofte for usammenhængende til, at Jakob kunne acceptere dem som sandheden.

Udtrykte sig gennem hiphop

I takt med at han blev ældre, voksede frustrationen og udviklede sig til en utilfredshed over det samfund, han levede i.

- Jeg følte, at verden var kørt af sporet. Materialismen havde taget overhånd, og jeg havde ikke lyst til at tage del i en civilisation, som aktivt og ubetænksomt ødelægger den jord, vi bor på.

Det kom også til udtryk i de raptekster, som han skrev under aliasset Controversoul. Hiphop var efterhånden blevet en stor del af hans identitet - særligt conscious-rap, hvor rapperen fortæller et budskab med sine tekster. Det handlede aldrig om biler og bling, og han så sig i højere grad som en poet end en hiphopper.

Han fik ros for sine tekster, og det gav ham blod på tanden til at arbejde på en EP - indtil en septemberdag ændrede alle hans planer.

Fik svar

Mens Jakob i sin fritid skrev rim, arbejdede han til dagligt som facer i indre København for Amnesty International.

En dag i september 2012 fik han øje på en Hare Krishna-munk, der gik rundt på Strøget. Manden, som var midt i 60'erne og iklædt orange, lagenlignende klæder, så helt malplaceret ud blandt de mange mennesker, der traskede op og ned ad gaden med hastige skridt og poser i hænderne.

Hare Krishna

Hare Krishna, også kaldet Krishnabevægelsen, er en religiøs bevægelse, der er baseret på 5000 år gamle skrifter.

Bevægelsen kom til vesten i 1960’erne, og den blev anerkendt som trossamfund i Danmark i 1997. 

Hare Krishna-tilhængere kalder gud for Krishna, og sig selv for hengivne. For dem er lykken at elske og tjene Krishna. 

Kilde: Hare Krishna Danmark

Han lignede én, der var i sin egen verden med måden, han gik med langsomme skridt, og Jakob blev nysgerrig efter at snakke med ham. Han ville vide, hvad han var for én. Derfor gik han over og præsenterede sig.

Efter at Jakob havde startet samtalen, spurgte munken nysgerrigt ind til ham.

- Jeg var ærlig og fortalte, at jeg følte mig meget malplaceret i dette samfund. Jeg ville ikke på universitetet, for jeg ville finde ud af nogle eksistentielle spørgsmål først, inden jeg låste mig fast på noget. Jeg ville rejse og lære.

- Han svarede mig, at jeg ikke behøvede at bevæge mig fysisk i tid og rum for at finde svar. Jeg kunne godt rejse til en bjergtop i Kina eller Indien, men i virkeligheden handlede det om bevidsthed. Det gjorde stort indtryk på mig, fortæller han.

Munken gav Jakob Bhagavad Gitaen - et af de mest populære hinduistiske helligskrifter - samt en invitation til Hare Krishna-templet i Vanløse.

- Jeg gik i gang med at læse den samme aften og var nået til andet kapitel, da det gik op for mig, at bogen allerede havde svaret på mine spørgsmål.

- Den forklarede mig, hvad der skete efter døden, og om Guds eksistens. Den slog fuldstændig benene væk under mig.

Jakob besluttede sig for at tage forbi templet den følgende søndag. Om ikke andet kunne han få noget lækker vegetarisk mad.

Der blev han mødt af gæstfrihed, røgelse og ro. Han sugede oplevelserne til sig: fællesmeditationen, foredragene og fællesspisningen.

Han var stadig i tvivl, så han udfordrede en af templets munke med sine kritiske spørgsmål:

- Jeg havde lyst til at finde ud af, hvorfor verden var så fucked up, hvis Gud er så god. Og svarene gjorde det for mig. Jeg fandt mine svar i Hare Krishna.

I dag, otte år senere, findes Jakob Eriksen ikke mere. I hvert fald ikke ham, der gik op i hiphop, røg hash og festede.

I stedet sidder en 28-årig mand med et kronraget hoved iklædt orange klæder og fortæller sin historie. Han hedder Gaura Nitai Das, og han er Hare Krishna-munk.

Og selvom han har måttet give afkald på hiphop, hash, sex og alkohol, fortryder han ikke sit valg den dag i dag.

Kom ind bag Hare Krishna-templets mure med munken Guara Nitai Das på TV 2 PLAY her.