Samfund

Sad klar ved computeren i nat - studiesøgende i tusindvis har fået svar

69.526 personer er blevet tilbudt optagelse på en videregående uddannelse i 2020. Det er det højeste antal nogensinde.

21-årige Klara Løkke Jacobsen var en af de tusindvis af håbefulde ansøgere til en uddannelse, der lidt i midnat mandag sad klar ved computerskærmen for at se, om de var blevet optaget på drømmestudiet.

- Jeg er helt vildt nervøs. Jeg ved ikke, hvad jeg skal forvente, fordi der er så mange, der har søgt ind i år, lød det fra Klara Løkke Jacobsen, kort før svaret dukkede op på skærmen.

Hun var en af de i alt 94.604, der i år har søgt ind på en af de videregående uddannelser. En stigning i forhold til 2019, hvor der var 88.754 ansøgere.

Fik svar lidt over midnat

Klara Løkke Jacobsen søgte ind på tre uddannelser. 1. prioriteten var bæredygtigt design på Aalborg Universitets afdeling i København.

Klokken 00.00 sad hun så klar ved computeren med en fane åben for hver af de tre uddannelser, hun havde søgt ind på.

Og som det plejer at gå, når mange tusind mennesker tilgår den samme hjemmeside på samme tid, var loadingtiden på hjemmesiden ikke den hurtigste.

Det lykkedes dog lidt over midnat Klara Løkke Jacobsen at få adgang til svaret på sin ansøgning. Og det var et glædeligt et af slagsen.

- Jaaa, jeg kom ind. Det er helt vildt. Jeg turde ikke rigtig håbe på det, siger en tydeligt lettet Klara Løkke Jacobsen, der har været spændt på svaret, siden hun søgte i marts.

Aalborg Universitet har hermed den glæde at kunne tilbyde dig optagelse per 1. september 2020 på bacheloruddannelsen i bæredygtigt design i København, stod der i optagelsebrevet.

- Ej hvor er det sindsygt. Jeg fatter det ikke, lyder det fra den kommende bachelorstuderende.

Dermed er hun en af de 69.526 personer, der er blevet tilbudt optagelse på en videregående uddannelse i 2020. Det er det højeste antal nogensinde.

10.686 fik ikke plads

Et tal der glæder Uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Det er meget positivt, at vi i år i lyset af corona har kunnet tilbyde en plads til rekordmange, der ønsker at uddanne sig. På det helt overordnede plan er det vigtigt, at vi uddanner os, og særligt i en krisetid.

For 10.686 personer, som levede op til kravene, var meldingen dog mere nedslående. De fik eller får nemlig beskeden om, at de ikke får tilbudt en plads på det studie, de har søgt på. Derudover er knap 9000 blevet afvist, da deres ansøgninger ikke levede op til kravene, mens godt 4500 er blevet tilbudt en standby-plads.

De fire studier, der har måttet skuffe flest håbefulde aspiranter med afslag er: medicin-, psykologi-, arkitekt- og jurauddannelsen.

Blandt de studier, der har optaget flest studerende, finder man blandt andet uddannelserne til sygeplejerske, pædagog og folkeskolelærer.