Samfund

Mette Frederiksen om Lone Dybkjær: Hun var frygtindgydende stærk

Efter bisættelsen af Lone Dybkjær var der mindehøjtidelighed på Christiansborg Slot, hvor også enkemanden Poul Nyrup Rasmussen kom på talerstolen.

Lone Dybkjær var både som menneske og politiker en markant skikkelse.

Det blev understreget efter bisættelsen af den 80-årige Dybkjær, som for nylig sov stille ind efter længere tids sygdom.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fremhævede Lone Dybkjærs betydning og aftryk i samfundet, dels som kvindesagsforkæmper, dels som aktør i kampen for et bedre miljø. Hun beskrev den afdøde EU-parlamentariker som "frygtindgydende stærk".

- Lone var indbegrebet af liv, øjne der kunne lyne og øjne, der kunne elske. Hun vidste og beviste, at livet forpligter, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

Selv om Lone Dybkjærs kræftsygdom var et åbent velbeskrevet kapitel, er det ifølge Mette Frederiksen stadig svært at begribe, at hun ikke er mere.

Vidste tiden var nær

Det stod klart, da Mette Frederiksen tidligere på måneden blev gift på Møn, hvor en række danske toppolitikere var inviteret til kalas. Men netop som Poul Nyrup var ankommet, løb der meldinger ind om en forværring i Lone Dybkjærs tilstand.

- For få uger siden da du, Poul, ankom til Bos og mit bryllup og måtte tage afsted igen, inden du var nået til kirken, så vidste vi alle, at tiden var nær. Alligevel er det svært at forstå, at Lone er død, sagde Mette Frederiksen, inden hun henvendte sig direkte til Poul Nyrup.

- Du har været ved Lones side hver eneste dag, hver eneste nat og hver eneste time i det her alt for lange sygdomsforløb. Du har gjort det vigtigste, et menneske kan. Du har været der, da det gjaldt, lød det fra statsministeren.

Nyrup takkede Mette Frederiksen

Poul Nyrup Rasmussen, som holdt tale i Holmens Kirke under bisættelsen, var også kort på talerstolen under den efterfølgende mindehøjtidelighed.

Lone Dybkjærs enkemand, tidligere statsminister Poul Nyrup, takkede for mindeordene fra politikerkollegerne ved højtideligheden i Snapsetinget.

- Vores statsminister, tak for dine smukke ord, Mette, lød det fra Nyrup, som også takkede Morten Østergaard for at have placeret Dybkjær centralt i Radikale Venstres historie.

Den radikale politiker Lone Dybkjær var temperamentsfuld og utålmodig. Sådan har hun beskrevet sig selv.

Det var også nogle af de ord, den radikale leder, Morten Østergaard, brugte til at beskrive hende i en tale om den tidligere miljøminister.

- Sådan kendte vi dig. Sådan slog vi os indimellem på dig. Men hånden på hjertet, så ville vi ikke have skruet dig anderledes sammen, selv om vi havde haft chancen, siger Morten Østergaard.

Lone Dybkjær var frem til 2011 medlem af Folketinget. Samme år fik hun konstateret brystkræft, som siden bredte sig til lunger og lever, fortalte hun i efteråret 2019.

I 1994 blev hun gift med Poul Nyrup Rasmussen, som var blevet statsminister året før. Dermed blev Lone Dybkjær statsministerfrue frem til 2001.

Kort tid efter hendes farvel til politik mistede hun sin ældste datter, der i mange år havde lidt af sklerose.