Samfund

Lise Nørgaard: Jeg har altid troet, at han ville overleve mig

Hele Danmarks Bent Fabricius-Bjerre sov stille ind efter kort tids sygdom.

Komponisten Bent Fabricius-Bjerre slog for alvor sit navn fast i 1962 med singlen 'Alley Cat', som han vandt en amerikansk Grammy for, men herhjemme er han nok mindst lige så kendt for intromelodierne til 'Matador' og 'Olsen Banden'.

Bent Fabricius-Bjerre blev 95 år gammel, og selvom det for de fleste bliver betragtet som en høj alder, så kom hans død alligevel som en overraskelse for forfatteren til 'Matador', 103-årige Lise Nørgaard.

- Det kommer virkelig bag på mig. Jeg har altid troet, at han ville overleve mig. Han var et af de mest positive mennesker, jeg har kendt, siger hun til TV 2.

I 2017 modtog han en ærespris i Cannes for sin flotte karriere, hvor han selv anslog, at han havde komponeret 500-600 melodier. Og det var ikke kun i Frankrig, at de var imponerede.

- Jeg beundrede hans talent. Hans melodi til 'Matador' er helt unik. Det er den, man forbinder med serien. Han ramte tonen rent. Han var international og den største filmkomponist i Danmark, siger Lise Nørgaard.

Danskerne siger farvel

Også filminstruktør og forfatter Jørgen Leth mindes Bent Fabricius, som han særligt kendte fra Mallorca.

- Han var en vidunderlig og venlig mand, der havde et stort vid. Samtidigt var han et diskret menneske og en god ven. Jeg var ikke en af de nærmeste, men jeg så ham meget. Specielt på Mallorca, hvor han blandt andet havde sin båd, Alley Cat.

- Mine sønner gjorde honnør for ham, når han ankom til båden i sin cremefarvede Mercedes, og vi kom med ud at sejle. Det er jeg ikke vild med, men han var glad. Og han var glad for at gøre andre glade. Han var gavmild, siger Jørgen Leth til TV 2.

Jørgen Leth mindes sin ven Bent Fabricius-Bjerre. Video: Albert Schmidt Møller

Vært på Natholdet Anders Breinholt havde flere gange fornøjelsen af at have Bent Fabricius-Bjerre på besøg i programmet. Her kunne han godt mærke, at det var en stjerne, der kom forbi.

- De første gange, han var her, blev både jeg og hele holdet bag Natholdet star struck. Han ankommer i en hurtig, lille bil, og med det samme var det, som om jeg havde kendt ham hele livet. Der var decideret legendealarm, når man var i hans selskab, siger TV-værten.

TV-vært Anders Breinholt mødte flere gange Bent Fabricius gennem arbejdet på Natholdet. Video: Albert Schmidt Møller

At han var en person, der betød noget for mange danskere, er tydeligt. Det bevidner de mange hilsner til den afdøde komponist på de sociale medier om.