GO'

Kvindes æg blev befrugtet med den forkerte mands sæd

En forbytningsfejl på fertilitetsklinikken skubbede Clara Daae Olsen ud i en depression.

Kvinden i den anden ende af røret har en alvorlig tone.

- Dine æg er blevet blandet med en fremmed mands sæd, siger stemmen.

Det er en medarbejder fra fertilitetsklinikken.

Hun gentager sin besked. Men Clara Daae Olsen kan ikke fatte det.

Hun bryder grædende sammen på sofaen, og mens hun kryber sammen i fosterstilling, overtager hendes kæreste røret.

Kvinden forklarer, at der er sket en beklagelig fejl, og at de æg, som Clara Daae Olsen tidligere på dagen fik taget ud på klinikken, ved en fejl er blevet befrugtet med en portion sæd, som ikke stammer fra Clara Daae Olsens kæreste.

Fejlen blev opdaget med det samme, og æggene blev destrueret.

Men opringningen skulle vise sig at få store konsekvenser for Clara Daae Olsen.

Fulde af håb

Tidligere på dagen var 26-årige Clara Daae Olsen og hendes kæreste på Herlev Hospitals fertilitetsklinik for at få taget æg ud. Parret var i fertilitetsbehandling på grund af en sygdom hos Clara Daae Olsen, der gør, at hun har meget få æg.

Behandlingen var gået godt, så de var glade og fulde af forhåbning, da de kom hjem.

- Jeg troede for første gang i efterhånden lang tid, at det var min tur til at blive mor, siger Clara Daae Olsen i ’Go’ aften LIVE’.

Men drømmen om endelig at blive forældre brast med telefonopkaldet fra klinikken. Opkaldet kastede nemlig Clara Daae Olsen ud i en depression på grund af det tillidsbrud, hun havde oplevet.

- Mine æg er det absolut allerkæreste, jeg ejer. De er det, jeg har at give videre, når jeg ikke er her mere. Det er mit arvemateriale, siger Clara Daae Olsen.

- Det, at det ufrivilligt er blevet blandet med et andet menneskes arvemateriale, og der har været begyndelsen på et liv med et menneske, jeg ikke aner, hvem er. Det er ufatteligt ubehageligt, siger hun.

Mindst fire sager

Ombytningen skete på grund af en menneskelig fejl på fertilitetsklinikken. Det beskrev klinikken efterfølgende i en mail til Clara Daae Olsen. En mail, TV 2 har set.

Fejlen blev straks opdaget, så der nåede formentlig aldrig at ske en reel befrugtning.

Clara Daae Olsen har også fortalt sin historie til Politiken, som har søgt aktindsigt i antallet af sager med forbytningsfejl hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Fire gange i løbet af de seneste fem år er der sket lignende fejl på danske fertilitetsklinikker. Forbytningsfejl dækker over fejl, hvor æg og sæd er blevet forbyttet mellem patienter i fertilitetsbehandling. Det har blandt andet ført til, at to kvinder har fået lagt forkerte æg op i deres livmoder. Æg, der tilhørte vidt fremmede kvinder, skriver avisen.

Fertilitetsklinikken på Herlev Hospital vil ikke stille op til interview.

Som konsekvens af hændelsen har de skærpet proceduren og indført dobbeltvidne ved håndtering af æg- og sædmateriale. Det vil sige, at der altid er to personer, som tjekker materialet, skriver hospitalet i et skriftligt svar til TV 2.

Tænk nu hvis

Efter opkaldet kunne Clara Daae Olsen ikke stoppe med at tænke på de mænd, der også havde siddet i venteværelset på Herlev Hospital den dag i november 2019. Var det én af dem, hvis sæd hendes æg var blevet sat sammen med?

Tænk nu hvis, det ikke var blevet opdaget.

Tænk nu hvis, hun havde født en baby med en fremmed mand som biologisk far.

Tankerne kværnede rundt i hovedet på hende, og hun fik svært ved at passe sit arbejde som sælger. Mellem kunder måtte hun ofte tage en pause for at græde.

De mørke tanker eskalerede, og hun fik svært ved at komme ud af sengen om morgenen, og hun mistede appetitten.

Juleaften passerede, uden at hun følte glæde ved at være sammen med sin familie. Clara Daae Olsen blev i januar sygemeldt fra sit arbejde med en depression.

Vil lede efter ligheder

Parret fortsatte i fertilitetsbehandling på Herlev Hospital, selvom de tilbød dem at skifte til en valgfri klinik uden ventetid.

På trods af fejlen og tillidsbruddet fornemmede de, at klinikken tog sagen meget alvorligt. Forløbet var rodet, og alle famlede. Situationen var uvant for alle, men parret gennemgik endnu en ægudtagning- og oplægning sideløbende med depressionen.

Og i maj 2020 fik de så den besked, de har drømt om i mere end to år.

Clara er gravid, og til januar skal parret være forældre.

Depressionen har efterhånden lettet sit greb i Clara Daae Olsen, men graviditeten er stadig præget af angst og tvivl.

- Inderst inde ved jeg godt, at det selvfølgelig er min kærestes og min biologiske arv, der ligger i min mave. Men der er stadig et spørgsmålstegn ved, om ”kan det nu også være?”, siger hun.

Når babyen kommer, vil hun ikke kunne lade være med at lede efter ligheder med hende selv og kæresten. Ligheder, der afslører, at de faktisk er de biologiske forældre.

- Jeg kan heller ikke udelukke, at jeg kommer til at DNA-teste mit barn, siger hun.