Samfund

Få overblikket - derfor må du først se TV 2s plejehjems-dokumentar nu

Først fik Aarhus Kommune nedlagt forbud mod optagelserne. Derefter ville politikerne have det ophævet. Få overblikket over forløbet her.

TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ skulle egentlig have været sendt i fjernsynet i marts.

Ved hjælp af skjulte optagelser afslører udsendelsen kritisable forhold på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

Men et forbud mod visningen af dele af dokumentaren førte til et længere juridisk forløb, der betyder, at TV 2 først i denne uge kan offentliggøre udsendelsen.

Sideløbende politianmeldte Aarhus Kommune TV 2 for at have lavet optagelser med skjult kamera. Østjyllands Politi har siden sigtet fire TV 2-medarbejdere i sagen.

Herunder får du overblikket over forløbet:

Sagen om 'Plejehjemmene bag facaden'

 1. 2019

  1. TV 2 laver skjulte optagelser

   I løbet af efteråret laver TV 2 skjulte optagelser på to plejehjem, heriblandt i Else Marie Larsens lejlighed på Kongsgården i Aarhus. Kameraerne kører i 16 dage.

 2. 2020

  1. Aarhus Kommune politianmelder TV 2

   Da TV 2 oplyser Aarhus Kommune, at der er lavet skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården, går kommunen til politiet.

  2. Østjyllands Politi afviser at efterforske TV 2

   Politiet vurderer ikke, at der er grundlag for at rejse sigtelse.

  3. Forbud mod dokumentaren

   Efter at TV 2 har vist dokumentaren til en række højtstående embedsmænd og politikere, heriblandt rådmand Jette Skive (DF), i Aarhus Kommune, vælger kommunen at gå rettens vej for at stoppe udsendelsen.

   Retten i Aarhus afgør 13. marts, at TV 2 ikke må vise optagelserne fra plejehjemmet Kongsgården.

   Derfor kan TV 2 ikke vise dokumentaren i sin helhed.

   TV 2 anker kendelsen til landsretten.

  4. Politiet genåbner sag mod TV 2

   Aarhus Kommune har klaget til Statsadvokaten for at få Østjyllands Politi til at genåbne sagen mod TV 2.

   Politiet vurderer anmeldelsen af TV 2 igen og mener nu, at der er fremkommet nye oplysninger, som danner grundlag for at rejse en sag mod TV 2.

  5. Enigt byråd vil se dokumentar - men må ikke

   Ifølge TV 2 Østjylland ønsker samtlige partier i Aarhus Byråd at få lov til at se dokumentaren, så de kan få indsigt i de forhold, den afdækker.

   Ønsket afvises dog af kommunens jurister, der mener, at det vil være ulovligt på grund af kommunens eget forbud mod dokumentaren.

  6. Venstre kræver forbud ophævet

   Venstre i Aarhus foreslår byrådet at ophæve forbuddet mod dokumentaren. 

   - Jeg vil udfordre forbuddet for at kunne diskutere sagen i fuld offentlighed, siger Hans Skou fra Venstre til JP Aarhus.

  7. Stort flertal i byrådet kræver forbud ophævet

   29 af 31 byrådsmedlemmer, herunder den ansvarlige rådmand Jette Skive (DF), mener, at kommunen bør bede retten om at ophæve forbuddet mod TV 2s dokumentar.

   Kommunen udarbejder en juridisk vurdering, der senere konkluderer, at dette vil være i strid med loven.

   Begrundelsen lyder, at kommunen har pligt til at beskytte sine borgere mod krænkelser, hvilket en offentliggørelse af TV 2s optagelser betragtes som.

  8. Landsretten stadfæster byrettens dom

   Landsretten finder ligesom byretten, at TV 2 ikke må vise de skjulte optagelser fra Kongsgården.

  9. Ekstra Bladet viser TV 2s skjulte optagelser

   Ekstra Bladet er i besiddelse af TV 2s optagelser og viser uden TV 2s godkendelse tre videoklip fra dokumentaren med 90-årige Else på plejehjemmet Kongsgården.

  10. Fire TV 2-medarbejdere sigtes

   Fire medarbejdere på TV 2, direktør Anne Engdal Stig Christensen, nyhedsdirektør Mikkel Hertz, en redaktionschef og en journalist, sigtes for at have optaget med skjult kamera.

  11. Rådmand vil droppe forbud

   Den ansvarlige rådmand i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), siger, at hun vil trække forbuddet tilbage - også selvom det måtte være ulovligt. Men hun kræver byrådets opbakning.

   - Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de lige som jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt. Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står med ansvaret for at have brudt loven, siger hun i en pressemeddelelse.

  12. Kommunens jurister: Forbud kan lovligt ophæves

   Rådmand Jette Skive (DF) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) indstiller til, at Aarhus Kommune beder retten om at ophæve forbuddet mod TV 2s dokumentar.

   Det sker på baggrund af en ny juridisk vurdering fra kommunens jurister, der i modsætning til tidligere nu konkluderer, at det vil være lovligt for kommunen at droppe forbuddet.

  13. Kommune vedtager ophævelse af forbud

   Magistraten i Aarhus Kommune vedtager enstemmigt, at kommunen dropper forbuddet mod dokumentaren.