Brostrøm: Vi har ansigtsmasker i vores værktøjskasse
Sundhedsstyrelsens direktør er klar til at anbefale brugen af ansigtsmasker, hvis situationen kræver det.
Brugen af ansigtsmasker er i en lang række lande verden over blevet standard i det offentlige rum.
Men i Danmark har myndighederne været tilbageholdende med at anbefale ansigtsmasker som et led i bestræbelserne på at dæmme op for coronasmitte.
De seneste uger har der været stigende smittetal. I en grad, så sundhedsminister Magnus Heunicke har advaret danskerne om ikke at sætte slække på de vaner, der skal holde coronavirussen nede.
Nu siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, til TV 2, at ansigtsmasker langt fra er ude af ligningen.
- Det er noget, vi kigger på, og det er i vores værktøjskasse, siger han.
Udlandet viser forskellen
I Danmark hører det stadig til et særsyn at se ansigtsmasker i brug, Men i takt med, at en lang række lande verden over - herunder naboerne i Tyskland - har indført påbud eller anbefaler at bruge ansigtsmasker mere eller mindre obligatorisk mange steder, har debatten i Danmark bevæget sig fra halvlunkent til simreblus.
- Det er ikke aktuelt lige nu. Men steder som supermarkeder og offentlig trafik i myldretiden kunne være steder, hvor man ville overveje at anbefale brugen af masker, siger Søren Brostrøm og peger på, at en del danskere på udlandsrejser har bevidnet en anden virkelighed end den hjemlige.
Studier fra udlandet viser, at maskerne kan gøre en forskel – også i de tilfælde, hvor folk ikke ved, at de er syge med covid-19. For coronavirus smitter gennem kontakt- og dråbesmitte, og masker har ifølge studierne en klar effekt på netop dråbesmitten.
130 lande anbefaler masker
Selvom godt 130 lande nu anbefaler masker, så ser de danske myndigheder dog ingen grund til at følge trop.
- Vi er ikke principielt imod brugen af ansigtsmasker, for vi har haft anbefalinger siden april for nogle liberale erhverv. Vi har også anbefalet, at man beholder mundbindet på, hvis man vender hjem fra udlandet, så der er en række anbefalinger allerede, siger Søren Brostrøm.
Når de danske myndigheder har været tilbageholdende, skyldes det en opfattelse af, at maskerne kan give en falsk tryghed. Myndighederne frygter, at tryghedsfornemmelsen vil betyde, at folk slækker på myndighedernes andre anbefalinger.
Ifølge Søren Brostrøm er smittetallene stadig af en størrelse, som ikke giver anledning til alarm.
- Derfor er ansigtmasker ikke aktuelt, men vi er klar, hvis situationen kræver det, siger han.
Professor tror mundbind kommer
Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet mener, at mundbind vil blive det næste skridt herhjemme.
- Der er nu ved at være en relativt bred konsensus andre steder om, at mundbind virker. Derfor vil jeg formode, at der kommer et stærkt politisk pres for, at man skal anbefale mundbind som første værn, hvis der kommer en anden bølge, siger han til DR.
Michael Bang Petersen har under coronakrisen forsket i danskernes tanker, følelser og handlinger. Og han vurderer, at det vil være godt at forberede danskerne på at bære mundbind.
Antallet af indlagte med coronavirus i Danmark er 28. juli faldet med én til 22. Der er ingen nye dødsfald.
Der er registreret 30 nye coronasmittede i Danmark, viser tal fra Statens Serum Institut tirsdag.
Der er ingen nye dødsfald. Samlet har der været 613 corona-relaterede dødsfald siden udbruddets begyndelse.