Bent Fabricius-Bjerre er død: Se syv af hans største bedrifter her
Bent Fabricius-Bjerre var både musiker og forretningsmand.
1) Grundlagde pladeselskab
I 1950 grundlagde Bent Fabricius-Bjerre pladeselskabet og musikforlaget Metronome.
- Metronome blev en kæmpestor central spiller i dansk musik og udgav banebrydende albums. Blandt andre kunstnere som Steppeulvene, Jørgen Ingmann og Nina og Frederik, siger Danni Travn, der har skrevet biografien ’Bent Fabricius-Bjerre’ om den netop afdøde komponist og forretningsmand.
Bent Fabricius-Bjerre udvidede sin biks til også at omfatte film, biografer, video og tv og kunne derfor sælge Metronome i 1996 med god fortjeneste.
2) Samarbejdet med Erik Balling
Det var et bekendtskab med instruktøren Jørgen Roos fra jazzmiljøet i København, der gav Bent Fabricius-Bjerre de første opgaver for Nordisk Film.
Hos det store filmselskab mødte han Erik Balling, og et mangeårigt makkerskab blev grundlagt med ’Poeten og Lillemor’ i 1959, som han var komponist på. Det var det første musik til en spillefilm, han lavede, og det blev starten på en karriere inden for tv- og filmmusik.
Siden skrev han også musik til ’Matador’ og ’Olsen Banden’, som Erik Balling har instrueret.
- Hans samarbejde med Erik Balling er fuldstændig centralt, og sammen med Balling repræsenterer Bent et nybrud i dansk filmmusik, siger Danni Travn.
- Fra at filmmusik var strygere akkompagneret af billeder af hvedemarker, der står og vejer, kommer Bent med sin Jazzbaggrund og laver musik på en ny måde, forklarer Danni Travn.
3) Skriver verdenshittet 'Alley Cat'
I 1960 blev Fabricius-Bjerre tv-vært i programmet ’Omkring et flygel’ hvis kendingsmelodi var ’Alley cat’.
- Bent havde ikke selv regnet med, at ’Alley cat’ ville blive et stort hit. Han havde glemt at lave en titelmelodi til programmet og improviserede hurtigt noget, som produktionsselskabet kunne lide, siger Danni Travn.
Melodien kom ud over Danmarks grænser og blev Bent Fabricus-Bjerres internationale gennembrud.
I USA strøg ’Alley cat’ ind på syvendepladsen på den prestigefyldte hitliste Billboard Hot 100, og senere gav melodien Bent Fabricius-Bjerre Grammy-prisen for Best Rock'n'Roll Recording.
4) Er bordelejer i 'Klovn'
Den anerkendte musiker har også kastet sig ud i nye farvande, blandt andet som skuespiller i Casper Christensen og Frank Hvams populære ’Klovn’-film fra 2010.
I filmen er Bent Fabricius-Bjerre officielt stifter og formand for en læseklub med så prominente medlemmer som Niels Helveg Petersen, Ib Michael, Jørgen Leth og Michael Meyerheim.
Men kendisserne får mere og andet end boglig føde fra Fabricius, som en gang om året slår dørene op til ”det bedste bordel i Europa”, hvor prostituerede fra hele verden flyves ind og står på stedets menu.
Rollen er på en måde kulminationen for Bent Fabricius-Bjerre, beskriver Danni Travn.
- Bent har fået en legendestatus, fordi han holdt sig i gang - både med musik og forretning. Han ville meget hellere fortælle om en ny film, han komponerede musik til, end fortælle om ’Alley cat’.
- Og det er helt rigtigt set af ’Klovn’-skaberne, at han skal sidde for bordenden i læseklubben. Han var cool og havde kvindetække, siger Danni Travn.
5) Bringer muzak til Danmark
Bent Fabricius-Bjerre var manden, der bragte muzakken til Danmark sammen med tidligere Irma-direktør Børge Olsen.
Børge Olsen havde fundet af ud, at man brugte musik til at holde på kunderne i USA, og det ville han også have i sine butikker.
Derfor kontaktede han den populære komponist, som startede med at blande nogle bånd med Metronomes udgivelser.
- De testede, og resultaterne var gode. Men de fandt også ud af, at det var en helt forkert måde at gøre det på. Muzak er er jo musik, hvor alle toner nærmest er jævnet ud, forklarer Danni Travn.
Bent Fabricius-Bjerres involvering i muzakkens indtræden i Danmark tilføjer endnu et lag til komponisten.
- Mange ser Bent som en fin kunster, og muzak er jo kunstnerisk set i virkeligheden tæt på manipulation og noget helt andet, siger Danni Travn.
6) Udgiver internationalt pophit
Bent Fabricius-Bjerre udgav popnummeret 'Jukebox' i 2006 sammen med blandt andre Remee og Infernal, og nummeret stryger ind på hitlisterne.
Det viser også, hvordan Bent Fabricius-Bjerre hele tiden er interesseret i nye strømninger i kulturlivet - han bliver aldrig det bitre menneske, der tænker tilbage på de gode gamle dage, siger Danni Travn.
- Han synes bare, det er spændende og sjovt at være en del af det moderne. Men han gad ikke at turnere. Det var nogle af dem, der havde postet penge i projektet, lidt ærgerlige over. Det kunne måske have gjort nummeret endnu større, siger Danni Travn.
7) Stifter familie
Bent Fabricius-Bjerre var gift tre gange og nåede at fejre sølvbryllup to gange med forskellige kvinder. Han blev gift med sin nuværende kone i 2005.
Han fik fire børn, der dog ikke har kastet sig over musikken.