Samfund

Bent Fabricius-Bjerre er død

Familien oplyser, at bisættelsen vil foregå privat.

Bent Fabricius-Bjerre er død efter kort tids sygdom.

Det oplyser hans familie i en mail til TV 2.

Komponisten blev 95 år gammel. Bisættelsen vil foregå privat.

- Familien ønsker, at der udvises ro og diskretion og har ikke yderligere at tilføje, skriver hans søn Poul Fabricius-Bjerre til TV 2 på vegne af familien.

Vandt grammy

Bent Fabricius-Bjerre slog for alvor sit navn fast i 1962 med singlen 'Alley Cat', som han vandt en amerikansk grammy for. Sangen opnåede en syvendeplads på Billboard top 100.

Han er også kendt for at lave intromelodierne til blandt andet 'Matador' og 'Olsen Banden'.

Desuden har han stået bag musik til en række ballet-, musical- og teaterstykker gennem årene.

Modtog ærespris

Bent Fabricus-Bjerre var aktiv til det sidste. i 2017 modtog han en ærespris i den franske by Cannes.

Prisen, som han modtog, var en 'Lifetime achievement award', der hædrede det, der havde været. Ben Fabricius-Bjerre var dog langt fra færdig.

- Det er jo ikke mig, der har valgt titlen. Den er helt forkert. Jeg skriver stadigvæk musik, og jeg har lige skrevet noget til en ny film, der kommer hernede på filmfestivalen. Den hedder 'Mens vi lever', og jeg håber, den får succes, så jeg kører stadig på, sagde han.

Bent Fabricius-Bjerre blev født i 1924 på Frederiksberg. Han blev uddannet pianist fra Det Kongelige Musikkonservatorium i 1946. I 1996 blev han slået til Ridder af Dannebrog. Privat nåede Bent Fabricius-Bjerre at være gift tre gange og var gift med Camilla Arndt ved sin død.

Bent Fabricius-Bjerres største bedrifter

 1. Skabte pladeproduktionsselskabet Metronome i 1950

  Opdager blandt andet duoen Nina & Frederik samt Grethe og Jørgen Ingmann. I 1996 solgte han selskabet til Tele Danmark og den norske mediegigant Schibsted for 200 millioner kroner.

  Selskabet får under Bent Fabricius-Bjerres ledelse gode artister i folden og udvider i 1978 aktiviterne til også at omfatte tv- og filmproduktion. 

  I 1980'erne køber selskabet flere biografer i København.

 2. Får et verdenshit med sangen 'Alley Cat'

  Kæmpehittet er ’Alley Cat’ fra 1960, der blev Fabricius-Bjerres internationale gennembrud. Melodien blev oprindeligt skrevet som kendingsmelodi til tv-udsendelsen ’Omkring et flygel’, hvor Fabricius-Bjerre selv var vært, og forskellige kendte musikere blev inviteret i studiet.

  Sandheden er, at Fabricius-Bjerre slet ikke havde tænkt på dyr, da han skrev den ’legesyge’ melodi - faktisk har han aldrig ejet en kat, afslørede han i et TV 2-interview tilbage i 1994.

  - Jeg tænkte kun på at lave en melodi til udsendelsen, som skulle vare 25 sekunder, for det var den tid, der skulle bruges under forteksterne. Så det var sådan set opgaven. Og den skulle spilles på klaver. Men jeg tænkte ikke på nogen kat. Jeg har heller ikke nogen kat og har aldrig haft det.

  ’Alley Cat’ gik sejrsgang i USA, hvor den røg ind som nummer syv på den prestigefyldte hitliste Billboard Hot 100. ’Alley Cat’ blev så stort et hit, at den indbragte Fabricius Bjerre en eftertragtet Grammy-pris.

 3. Skriver musikken til 'Matador'

  - Jeg er gladest for de melodier, der holder bedst. 'Forelsket i København' er jeg stolt af, men jeg er også glad for 'Matador' og 'Olsen-banden', fortalte Bent Fabricius-Bjerre til TV 2 i 2014.

  Musikken til 'Matador' blev til på et par dage, hvilket faktisk ikke er hurtigt, da 'Allet Cat' blev skrevet på få minutter. 

  Gennem hele karrieren, anslår komponisten, at han har lavet 500-600 melodier, hvoraf 20-30 melodier har storhittet. De resterende melodier er derfor ikke nogle, som han er særlig glad for.

  - Jeg har jo lavet meget musik til spillefilm, og det er ikke alt sammen, jeg er glad for, men jeg skulle jo aflevere det. Der var en deadline, fortalte komponisten til TV 2 i 2014.

 4. Modtog 'Lifetime achievement award' i Cannes af en fagjury

  Han var stolt over at modtage prisen, da den udgives af professionelle, en såkaldt fagjury. 

  Men han mente dog, at titlen er helt forkert. 

  - Den er helt forkert. Jeg skriver stadigvæk musik, sagde han til TV 2.

Hilsener strømmer ind

Nyheden om den populære komponists død har fået hilsenerne til at strømme ind på blandt andet det sociale medie Twitter: