Samfund

Nu er der tal for optag på uddannelser - se de 25 største her

Fire ud af fem vil få tilbudt en studieplads på deres førsteprioritet, og særligt velfærdsfag er populære.

I løbet af de næste par dage får titusindvis svar på, om de er kommet ind på deres foretrukne uddannelse.

De første svar sendes ud natten til tirsdag, men allerede nu har Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggjort, at 69.526 er kommet ind. Det er flere end nogensinde før.

10.686 ansøgere må affinde sig med et afslag.

Dermed er 3812 flere kommet ind på et studie end sidste år, hvilket svarer til en stigning på cirka seks procent.

Og det glæder Uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S):

- Det er meget positivt, at vi i år i lyset af corona har kunnet tilbyde en plads til rekordmange, der ønsker at uddanne sig. På det helt overordnede plan er det vigtigt, at vi uddanner os, og særligt i en krisetid.

Flest ansøgere i fire år

Stigningen i unge, der er kommet ind på en videregående uddannelse, skal ses i lyset af, at langt flere også har søgt ind end sidste år.

Særligt på grund af coronakrisens nedlukning af rejser til lande udenfor Europa, har det været forventet, at langt flere ville springe et sabbatår over – og i år har hele 94.599 søgt om optagelse på et studie. Det tal er syv procent højere end sidste år.

Samtidig vedtog et bredt flertal i Folketinget i juni en aftale om at oprette 5000 flere studiepladser indenfor særligt teknologi og it.

Alligevel har antallet af ansøgere ikke slået rekord. For bare fire år siden - i 2016 – søgte hele 94.744 nemlig ind.

Velfærdsfag topper

Blandt de studier, der har optaget flest studerende, finder man blandt andet uddannelserne til sygeplejerske, pædagog og folkeskolelærer.

Og ifølge uddannelsesministeren er det folk, Danmark får brug for fremover:

- Det er jeg mægtig glad for. Hver femte af de unge, der starter i en uddannelse til efteråret, er i et velfærdsfag. Det er uddannelser, hvor de unge kan se frem til et arbejde med rigtig meget mening, og hvor vi også har brug for dem.

Selvom tallene for antallet af nye studerende er offentliggjort, venter de studerende selv stadig på at få svar.

Her på TV2.DK kan du dog følge med ved midnat, når det påkrævede gennemsnit for at komme ind på hver enkelt uddannelse bliver offentliggjort.