Coronavirus

Hver syvende smittet med coronavirus opdager det ikke, viser ny analyse

Mange opdager aldrig symptomer på coronasmitte, og de smitter derfor nemt andre, viser stor analyse.

Hver syvende smittet med coronavirus opdager aldrig sygdommen. De kan derfor smitte familie, venner og kolleger uden at vide det.

Sådan lyder resultatet i en stor metaanalyse, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Medical Virology. Det skriver Politiken.

Ifølge professor og overlæge på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen er det nærmest umuligt at inddæmme og nedkæmpe epidemien.

- Der er jo tilsyneladende mange raske smittebærere, som går rundt.

- Derfor er det svært at forestille sig en situation, hvor virus totalt forsvinder fra samfundet, siger han til Politiken.

41 studier med 50.155 patienter

Det er første gang, at alle studier, som har undersøgt, hvor mange smittede der aldrig får symptomer, er samlet.

Gennemgangen tæller i alt 41 studier fra hele verden med i alt 50.155 patienter.

Analysen viser også, at 49 procent ikke har symptomer, på det tidspunkt hvor de får en positiv coronatest. En del vil i stedet udvikle sygdom i dagene efter. De er såkaldt præsymptomatiske, skriver Politiken.

Undersøgelsen kan ikke sige noget om, hvor meget symptomfrie personer, der er positive for coronavirus, smitter.

Mundbind kan være effektivt

Det er endnu uvist, hvornår risikoen for én smittet persons evne til at smitte andre er størst.

- Disse usynlige smittekilder gør det svært for myndigheder og fagfolk at håndtere og kontrollere epidemien. Det gør det til en meget stor opgave. Men heldigvis har vi allerede taget konsekvensen af den viden i Danmark, så vi så godt som muligt forsøger at holde smitten nede og få inddæmmet virus, siger Henrik Nielsen til avisen.

Ifølge Thomas Benfield, professor i infektionsmedicin og overlæge på Hvidovre Hospital, er afstand virkelig vigtigt. Men det kan blive svært på skoler og institutioner, siger han til Politiken.

Derfor kan mundbind blive et effektivt våben i smittebekæmpelsen, hvis en ny bølge rammer senere på året. Masker kan nedsætte risikoen for at en smittet person uden symptomer smitter andre, forklarer han.