Coronavirus

Fyldte busser og tog i ferielandet vækker bekymring - det kan hurtigt komme ud af kontrol, siger ekspert

Myndighederne har denne sommer gjort det attraktivt at benytte den offentlige transport, og det har skabt overfyldte busser, tog og færger.

Vi ved det godt. Der skal holdes mindst én meters afstand i det offentlig rum og hænderne skal sprittes af ofte som følge af coronavirussen.

Men det kan være en udfordring på rejsen ud i det danske sommerland, hvor overfyldte busser, tog og færger skaber problemer med at overholde myndighedernes retningslinjer.

Samtidig har antallet af nye smittede med coronavirus på daglig basis i Danmark de seneste to uger været stigende, og samtidig har det såkaldte kontakttal, der angiver hvor mange mennesker én smittet person i gennemsnit smitter, ligget over 1 det meste af juli.

Er tallet over 1, så vokser epidemien, og det skaber grund til bekymring hos Hans Jørn Kolmos, der er professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Han advarer mod, at danskerne slækker på de tillærte vaner og forholdsregler i det offentlige rum.

- Hvis én person smitter to til tre personer, og alle tre personer går ud og smitter videre, så kan det meget hurtigt udvikle sig til noget, som vi ikke kan kontrollere, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2.

Pres på den offentlige tranport

Den offentlige transport i form af busser, tog og færger er blevet udfordret denne sommer, hvor mange danskere har aflyst ferien sydpå og i stedet valgt at nyde sommeren på de hjemlige breddegrader.

Et stort politisk flertal og transportselskaberne har samtidig gjort det attraktivt at benytte den offentlige transport ved hjælp af en række tiltag.

53 færgeruter er gjort gratis for gående og cyklister i hele juli. 50.000 rejsepas, som har givet danskerne otte dages fri rejse med kollektiv transport, er blevet revet væk, og DSB har udstedt én million ekstra billige Orange-billetter til togene.

Sammenholdt med et omfattende sporarbejde på det danske jernbanenet, hvor passagerer bliver sendt fra tog og over i togbusser, har det skabt problemer, da de rejsende klumper sig sammen på busser, tog og færger.

- Man glemmer at holde afstand, selvom man egentlig godt ved, at man skal. Vi skal huske baggagen og nå toget, og så går det med afstanden lidt i baggrunden, siger passageren Anette Lerche, der lørdag var med tog og togbus hen over Danmark.

En løftet pegefinger

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var onsdag ude med en løftet pegefinger til danskerne.

Det gjorde han på Facebook, hvor han skrev, at danskerne var begyndt at slække en smule på de gode vaner, som skal være med til at holde coronavirussen nede herhjemme.

- Det må ikke ske. Vi må for alt i verden ikke sætte det hele over styr nu, lød den tydelige opfordring fra Magnus Heunicke.

Yderligere genåbning udfordret

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, deler bekymringen over den stigende coronasmitte i Danmark.

Et stigende kontakttal kan blive en udfordring for den yderligere genåbning af samfundet, siger hun til TV 2.

- Vi står over for at skulle åbne fase 4, hvor vi sikrer, at spillesteder og andre kan tage flere mennesker ind. Men med en stigning af coronatilfælde, og folk, der ikke passer på, så bliver det svært, siger Liselott Blixt.

På trods af det populære danske ferieland og den pressede offentlige transport, mener professor Hans Jørn Kolmos, at danskerne roligt tage på ferie herhjemme.

- Men man skal også huske at tage sine forholdsregler med på ferie, lyder det.