Coronavirus

Læsøfærgen blev holdt tilbage efter mistanke om coronasmitte ombord

Der var fredag aften bekymring for coronasmitte på færgen Margrete Læsø. Arkivfoto. Niels Fabæk/Biofoto / Ritzau Scanpix

En test har efterfølgende vist, at besætningsmedlem ikke er smittet med coronavirus, oplyser Læsøfærgens direktør til TV 2 lørdag.

Fredag fik passagerer på Læsøfærgen sig en uventet ankomst til øen.

Kort før færgen skulle lægge til havn på Læsø, fik besætningen nemlig mistanke om, at der kunne være coronavirus ombord.

Bliver vi ramt af, at folk ikke må komme på arbejde i 14 dage, så forudser jeg, at det vil påvirke driften

Lars Rieks, direktør for Læsøfærgen

Det forklarede direktøren for Læsøfærgen, Lars Rieks, til TV 2 fredag:

- Den korte historie er jo, at et besætningsmedlem under overfarten klager over høj feber. Så personen bliver isoleret, og der kommer en læge ombord på Læsø, som laver en podning.

Resultatet er dog vendt tilbage negativt, fortæller Lars Rieks TV 2 lørdag morgen.

Passagerer måtte vente

Mens lægen iklædt beskyttelsesudstyr undersøgte manden, blev færgens passagerer bedt om at blive ombord og vente. Og ifølge Eva Birk Nielsen, som var ombord på overfarten, var det præcis, hvad de gjorde:

- Folk var meget rolige og ventede afdæmpet, indtil vi fik at vide, hvad vi skulle gøre. Det fungerede rigtig fint det hele, fortæller hun.

Efter en halv times ventetid og en registrering af navn og adresse fik hun og hendes medpassagerer lov til at gå i land på øen. Til gengæld måtte det syge besætningsmedlem blive ombord på færgen.

Lars Rieks siger til TV 2, at han synes, passagererne opførte sig rigtig pænt under episoden.

- Stor ros til alle passagererne, som tog det stille og roligt, mens vi indsamlede alle deres oplysninger til mulig smitteopsporing. Det gjorde de rigtig godt, siger han.

Blev isoleret ombord og sejlet med tilbage

Personen skulle med tilbage til Frederikshavn og blev derfor isoleret i et lille lukaf med en briks under overfarten. Her blev besætningsmedlemmet hentet af en ambulance og kørt i isolation, indtil der kom svar på coronatesten.

Samtidig blev de, der havde arbejdet tæt på den syge, bedt om at gå i isolation. De er dog alle ude af isolation igen, efter testen viste sig at være negativ, fortæller Lars Rieks.

- Ingen er i isolation mere, og alle kan fortsætte deres arbejde, siger han.

Positiv prøve kunne betyde aflyste færger

Havde besætningsmedlemmet rent faktisk været smittet med coronavirus, var der risiko for, at flere andre søfolk ville blive sendt i isolation i to uger, oplyste Rieks fredag.

Det skyldes blandt andet, at der er enorm travlhed på Læsøfærgen i disse dage, hvor mange afgange er fuldt booket sommeren over.

- Vi er fuldstændig spændt for, og bliver vi ramt af, at folk ikke må komme på arbejde i 14 dage, så forudser jeg, at det vil påvirke driften, sagde Lars Rieks.

Han fortæller lørdag til TV 2, at alle reglerne blev fuldt i situationen, hvor man mistænkte, at et besætningsmedlem kunne have coronavirus, og at de vil følge samme procedure næste gang.

- Men da det jo er første gang, vi har sådan en episode, så kigger vi den lige igennem og ser, om der er plads til forbedring nogle steder, siger han.